home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Perkara yang Boleh dan Tidak Boleh Dilakukan Semasa 'Babymoon'

Perkara yang Boleh dan Tidak Boleh Dilakukan Semasa 'Babymoon'

Perjalanan adalah satu aktiviti yang menarik yang boleh dinikmati oleh semua orang, bahkan juga bakal ibu! Walau bagaimanapun, perjalanan dan kehamilan tidak kerap berlaku bersama. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan untuk mana-mana bakal ibu dan bapa.

Apa yang boleh dilakukan

Pilih masa yang baik

Masa adalah penting dalam apa jua keadaan, terutamanya apabila anda mempunyai bayi. Kita semua tahu bahawa proses kehamilan tamat dalam trimester ke-3, dan masa yang paling selesa untuk perjalanan adalah semasa trimester ke-2 apabila anda melepasi perasaan meloyakan dan tidak terlalu besar untuk bergerak. Menurut Kolej Obstetrik dan Ginekologi Amerika, masa terbaik untuk babymoon adalah antara Minggu 18 dan Minggu 24.

Pilih tempat yang baik

Mempunyai bayi dalam perjalanan dan terdapat risiko bersamanya. Jadi, daripada memilih destinasi yang jauh, pilih lokasi yang bagus, selesa dan dekat (kurang dari 6 jam perjalanan). Selain itu, perkhidmatan perubatan harus tersedia di mana anda melakukan perjalanan sekiranya berlaku kecemasan. Anda tidak mahu apa-apa perkara yang tidak dijangka dan berpotensi merosakkan berlaku dan tidak dirawat dengan betul.

Apa yang tidak boleh dilakukan

Melanggar diet anda

Salah satu kegembiraan perjalanan adalah makan! Tidak perlu dikatakan, alkohol akan hilang dari menu. Pertimbangkan masakan di mana anda akan menginap, mengelakkan apa-apa jenis makanan yang anda sensitif atau boleh menyebabkan kerengsaan.

Aktiviti yang melampau

Apa-apa yang memerlukan banyak bergerak adalah TIDAK pada masa ini. Anda mungkin ingin cuba mendapatkan maklumat tentang jenis aktiviti yang ada di tapak perjalanan. Jika anda fikir anda akan jatuh dan berisiko mengalami trauma perut, ambil tempat duduk belakang dan menonton orang lain bermain.

Lupa untuk berehat

Ia mungkin membimbangkan untuk mempunyai anak yang membesar dalam tubuh anda. Tetapi selepas semuanya, ini adalah masa untuk anda menikmati diri anda sebelum alam keibubapaan datang. Hanya bersiar-siar di sepanjang pantai dengan pasangan anda atau setengah jam bermeditasi pada waktu matahari terbit boleh menjadi sangat santai untuk anda dan anak anda. Jika apa-apa, terlalu bimbang atau tertekan semasa kehamilan tidak baik untuk kesihatan anda dan bayi.

Masa yang diluangkan untuk perjalanan sebagai pasangan hamil merupakan idea menarik yang perlu dipertimbangkan oleh semua bakal ibu bapa.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

5 Babymoon Dos and Don’ts That Worked for Us. http://www.momtastic.com/pregnancy/503213-5-babymoon-dos-donts-learned-planning-taking/Accessed August 22, 2016.

Planning a Babymoon. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/photo-gallary/planning-a-babymoon.aspx#02Accessed August 22, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 13/09/2019
x