backup og meta

AWAS! Kerap Ambil Minuman Bergula Tingkatkan Risiko Kanser Usus

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 08/02/2021

  AWAS! Kerap Ambil Minuman Bergula Tingkatkan Risiko Kanser Usus

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kanser Lain, sila dapatkannya di sini.

  Kita semua tahu pengambilan minuman bergula seperti minuman berkarbonat atau (minuman bergas) mempunyai kesan buruk dalam jangka masa panjang kepada kesihatan.

  Namun, tahukah anda, pengambilan satu tin minuman berkarbonat sehari boleh meningkatkan risiko penyakit kanser tanpa mengira BMI atau berat badan anda?

  Minuman bergula sememangnya sudah diketahui boleh menyebabkan obesiti, yang mana meningkatkan risiko 13 jenis kanser.

  Obesiti merupakan salah satu faktor risiko kanser sepertimana merokok dan pengambilan alkohol.

  Pengambilan minuman manis bukan sahaja meningkatkan risiko obesiti dan kanser, bahkan pelbagai jenis penyakit kronik seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung dan kerosakan gigi.

  Timbul pula tanda tanya sama ada gula secara sendiri boleh meningkatkan risiko kanser atau adakah kesannya kerana obesiti semata?

  Gula, punca minuman bergas tingkatkan risiko kanser

  minuman berkarbonat

  Gula datang dalam pelbagai bentuk. Bentuk yang paling mudah, yang hanya mempunyai satu molekul ialah glukosa dan fruktosa manakala sukrosa adalah gabungan glukosa dan fruktosa.

  Kombinasi molekul gula pula membentuk karbohidrat seperti nasi, roti, pasta dan kentang.

  Glukosa merupakan keperluan untuk tenaga sel manusia yang boleh diperoleh daripada pengambilan karbohidrat mahupun daripada protein atau lemak yang ditukarkan menjadi glukosa dalam badan manusia.

  Tetapi glukosa juga boleh dimanfaatkan oleh sel kanser untuk berkembang.

  Satu kajian tentang kanser dan gula oleh Dewan Kanser Viktoria dan Universiti Melbourne telah dijalankan, melibatkan lebih daripada 35,000 individu dalam tempoh dua belas tahun.

  Daripada jumlah tersebut, seramai 3,283 mengalami kes kanser berkaitan obesiti seperti kanser hati, ovari, pankreas dan pundi hempedu.

  Para pengkaji mendapati bahawa peningkatan risiko penyakit kanser tersebut tidak bergantung sepenuhnya kepada obesiti.

  Risiko penyakit kanser didapati pada semua peserta tanpa mengira berat badan mereka.

  Individu yang tidak mengalami masalah berat badan berlebihan mengalami risiko yang lebih tinggi jika mereka sering ambil minuman berkarbonat.

  Risiko tersebut juga didapati tidak berlaku pada mereka yang ambil minuman berkarbonat jenis diet, ini bermaksud gula adalah penyumbang utama.

  Keadaan ini agak menggusarkan kerana ia mempunyai implikasi terhadap tahap kesihatan awam dalam jangka masa panjang.

  Fruktos lebih berbahaya berbanding glukosa

  minuman berkarbonat

  Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Science, pengkaji menggunakan jenis gula fruktosa yang selalu digunakan sebagai pemanis dalam penghasilan minuman berkarbonat (25 % high-fructose corn syrup).

  Tujuannya adalah untuk mengkaji kesannya dalam tikus yang berisiko menghidap kanser usus.

  Tikus yang terlibat dalam kajian tersebut melalui proses penyuntingan maklumat genetik di mana gen yang dipanggil ‘Apc’ dibuang bagi mendapatkan kesan yang sama seperti pesakit kanser kolon peringkat awal.

  Ketiadaan gen ini didapati berlaku dalam 90% pesakit kolon kanser dalam manusia. Tanpa gen ini, sel usus tidak akan berhenti membahagi dan menyebabkan terhasilnya ketumbuhan awal yang dikenali sebagai polip.

  Apabila tikus tersebut diberikan minuman bergula, kebanyakan daripada mereka mengalami pertambahan berat badan dalam masa hanya satu bulan.

  Untuk mengkaji sama ada gula secara sendiri atau obesiti semata yang menambahkan risiko kanser, pengkaji memberi minuman gula dengan kaedah tertentu yang dapat mengehadkan pertambahan berat badan, setiap hari selama 2 bulan.

  Hasilnya, tikus tersebut tidak mengalami pertambahan berat badan secara berlebihan tetapi mendapat ketumbuhan yang lebih besar dan teruk berbanding tikus yang hanya minum air.

  Perkara ini menunjukkan sekiranya berlaku ketumbuhan peringkat awal pada usus, pengambilan gula boleh membantu ketumbuhan untuk membesar walaupun pesakit tidak mengalami obesiti.

  Kajian lanjut turut mendapati bahawa fruktosa sebenarnya membantu sel kanser memanfaatkan glukosa untuk perkembangannya.

  Berbeza dengan glukosa, fruktosa bukanlah satu keperluan namun banyak didapati dalam minuman komersial.

  Kajian demi kajian ini juga menunjukkan bahaya minuman bergas atau bergula bukanlah disebabkan risiko obesiti semata yang membawa kepada kanser.

  Sebaliknya, gula secara sendirinya boleh menyumbang kepada risiko kanser meskipun pesakit tidak mempunyai masalah berat badan berlebihan mahupun obesiti.

  Namun begitu, ingat, yang patut dirisaukan adalah gula tambahan dan bukannya gula dalam buah-buahan atau makanan bijirin penuh yang berkhasiat.

  Rumusan

  Apa yang kita makan boleh mempengaruhi tahap kesihatan, seterusnya kualiti hidup sehingga boleh menyebabkan masalah kanser sekiranya tidak diuruskan dengan baik.

  Manusia, secara umumnya, tidak memerlukan fruktosa sebagai sumber tenaga maka pengambilan air berkarbonat bukanlah satu tindakan yang bijak.

  Bukan sahaja ia boleh menyebabkan masalah obesiti, malah penyakit kanser usus yang boleh meragut nyawa.

  Jika anda sukar untuk berhenti mengambil minuman bergas, lakukannya secara perlahan-lahan atau rujuk pakar pemakanan untuk tindakan selanjutnya.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 08/02/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan