home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Sakit Selepas Bercuti, Apa yang Perlu Dilakukan?

Sakit Selepas Bercuti, Apa yang Perlu Dilakukan?

Percutian sentiasa membawa kita kepada pengalaman yang hebat dan kenangan yang manis, malah kadang-kadang kita pulang dengan banyak cenderahati. Anda tidak perlu risau kerana kebanyakan penyakit pasca perjalanan adalah ringan, seperti sakit perut yang ringan. Walau bagaimanapun, beberapa tanda penyakit mendorong anda untuk berjumpa doktor.

Ketahui cara mengatasi simptom dan menghalangnya anda daripada sakit.

Demam

Sekiranya anda berada di negara yang mengalami malaria dan demam dalam tempoh sebulan selepas pulang ke rumah, dapatkan rawatan perubatan segera. Kebanyakan demam disebabkan oleh penyakit yang kurang serius. Walau bagaimanapun, dalam hal malaria, itu tidak benar. Walaupun anda mengambil ubat anti-malarial, demam masih boleh menjadi malaria. Kebanyakan malaria muncul dalam tempoh 30 hari sejak jangkitan pertama. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes yang jarang berlaku, tempoh inkubasi adalah setahun atau lebih. Oleh itu, ingat untuk memberitahu doktor tentang sebarang percutian, walaupun ianya sudah beberapa bulan yang lalu.

Diarrhea

Jumpa doktor jika anda mempunyai diarrhea yang berlangsung bukan sahaja beberapa hari tetapi 2 minggu atau lebih. Cirit-birit yang berterusan boleh menyebabkan anda kehilangan nutrien, dehidrasi yang serius, dan sering disebabkan oleh jangkitan parasit yang akan memerlukan beberapa rawatan khas.

Masalah Kulit

Jika anda pernah melawat negara asing, kemungkinan anda mendapat masalah kulit ini: ruam, bisul, jangkitan kulat, gigitan pepijat. Masalah kulit biasa ini tidak serius, tetapi ia mungkin tanda penyakit serius, terutama jika anda juga mengalami demam.

Jumpa doktor

Pastikan anda menyediakan maklumat terperinci kepada doktor anda sebanyak mungkin selepas pulang dari negara lain.

 • Jenis aktiviti
 • Jumlah hari yang diluangkan
 • Jenis penginapan
 • Jenis makanan dan minuman
 • Sama ada anda mendapat digigit oleh pepijat
 • Sama ada anda mendapat pendedahan (seks, tatu)

Kekal sihat semasa perjalanan

Kunci utama untuk mengurangkan risiko sakit selepas bercuti adalah melindungi diri anda daripada faktor risiko. Pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati.

 • Cuci tangan anda. Ia adalah komponen penting dalam kawalan jangkitan dan boleh meminimumkan peluang diarrhea, muntah, keracunan makanan, selesema, atau bahkan hepatitis A. Gel tangan adalah pengganti yang baik, tetapi ia tidak boleh menggantikan sabun dan air. Di mana sahaja mungkin, basuh tangan sebelum makan, dan terutama selepas pergi ke tandas.
 • Minum air botol. Sama ada anda tidak pasti mengenai kebersihan air tempatan atau kawasan yang anda pergi, anda harus mengelakkan air tempatan. Walaupun ia tidak mendatangkan mudarat kepada penduduk tempatan, anda masih boleh menjadi sakit kerana tiada bakteria yang betul di perut anda untuk mengelakkannya. Anda perlu menggunakan air botol untuk diminum dan juga untuk memberus gigi anda.
 • Berhati-hati dengan makanan yang diracuni. Jika boleh, pastikan makanan yang anda makan segar, dimasak, tidak terdedah selama tempoh tertentu, dan disajikan dengan panas.
 • Kekal terhidrat. Dehidrasi boleh membawa anda kepada masalah yang serius seperti strok haba, keletihan haba, dan kadang-kadang kecemasan perubatan.
 • Jauhi nyamuk. Melindungi diri anda daripada salah satu spesis yang paling berbahaya yang pernah ada.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Getting sick after travel. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/getting-sick-after-travel. Assessed December 25, 2016.

Sick after travel? Pay attention to your symptoms. https://www.passporthealthusa.com/2014/03/sick-after-travel-pay-attention-to-your-symptoms/. Assessed December 25, 2016.

10 simple tips to help you avoid getting sick when travel. http://www.nomadicmatt.com/travel-blogs/ten-health-safety-tips/. Assessed December 25, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 18/02/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x