Pengguguran Bukan Punca Utama Bunuh Diri

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Berdepan tekanan masalah sering dikaitkan dengan punca membunuh diri. Manakala individu wanita pernah menggugurkan kandungan, ia dikatakan faktor utama mendorong tindakan ‘mencabut’ nyawa sendiri. Benarkah?

Bunuh diri sebab menggugurkan kandungan?

Dalam sebuah artikel yang diterbitkan dalam American Journal of Psychiatry, pakar psikiatri forensik, Dr Liza Gold mencatatkan, “Pada tahun 1990-an dan awal 2000-an, undang-undang ‘postabortion trauma syndrome’ dengan kesan fizikal dan emosi digunakan untuk menentang prosedur pengguguran.

Sindrom ini melibatkan masalah kemurungan yang sukar dijelaskan, menjejaskan naluri keibuan yang mungkin menyebabkan penderaan atau pengabaian kanak-kanak pada kemudian hari, rasa bersalah yang kuat serta pemikiran dan keinginan membunuh diri.

Kepercayaan ini diguna pakai oleh beberapa buah negeri. Di mana individu wanita yang ingin menggugurkan kandungan akan diberitahu mengenai kesan mental yang mungkin akan dialami selepas melakukan pengguguran. 

Kajian analisis

Walau bagaimanapun, dalam satu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat, penyelidik menyatakan bahawa prosedur pengguguran kandungan oleh wanita tidak menyebabkan peningkatan risiko untuk membunuh diri.

Penyelidik daripada University of Maryland mengkaji sejumlah 523,380 individu wanita di Denmark bagi mengesan kemungkinan wujudnya kaitan antara prosedur pengguguran dengan percubaan membunuh diri.

Kajian yang dilakukan itu menganalisis data untuk tempoh lebih daripada 17 tahun kepada wanita berusia antara 18 hingga 36 tahun. Ia lebih memfokuskan kepada individu yang pernah menggugurkan kandungan dan percubaan membunuh diri yang tidak berjaya. 

Dalam kajian tersebut, didapati bahawa wanita yang menggugurkan kandungan cenderung untuk mengakhiri kehidupan mereka. Namun proses pengguguran yang dilakukan bukanlah penyebab utama.

Sebaliknya, ia dipengaruhi oleh keadaan kesihatan mental seseorang individu. Ini di mana tekanan dan situasi mental yang dialami sebelum hamil dipercayai mendasari percubaan membunuh diri.

Hasil penyelidikan

Sepanjang tempoh kajian, terdapat 8.9 percubaan membunuh diri daripada 1,000 individu pada tahun sebelum pengguguran dan 8.6 percubaan selepas prosedur menggugurkan kandungan berlaku. 

Angka ini kemudiannya berkurangan kepada 4.6 percubaan bagi setiap 1,000 individu bagi lima tahun selepas itu. Catatan penurunan terus berlaku kepada 2.2 percubaan selepas tempoh lima tahun itu. Jumlah 2.2 itu adalah kadar yang sama dengan individu wanita yang tidak pernah melakukan pengguguran kandungan.

Angka yang dicatatkan ini menunjukkan bahawa individu wanita yang menggugurkan kandungan sebenarnya lebih berdepan risiko kecenderungan untuk membunuh diri sebelum pengguguran itu berlaku dan bukan selepasnya. 

Apa kata penyelidik

Daripada penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet Psychiatry, saintis memberitahu bahawa risiko percubaan membunuh diri adalah tinggi dalam kalangan wanita yang melakukan pengguguran, tetapi bukan selepas pengguguran berlaku.

Menurut salah seorang penyelidikan kajian, Dr Julia Steinberg, “Hasil kajian menunjukkan bahawa pengguguran kandungan tidak mempunyai kaitan dengan membunuh diri. Ia sama ada berkaitan dengan pemikiran, rancangan atau cubaan membunuh diri seperti yang diuar-uarkan dalam dasar pengguguran yang diguna pakai oleh beberapa buah negara.”

Kesimpulan

Apa yang boleh disimpulkan daripada kajian yang dilaksanakan ini adalah keinginan untuk membunuh diri tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan pengguguran kandungan yang dilakukan.

Percubaan membunuh diri dalam kalangan wanita adalah lebih disebabkan keadaan kesihatan mental yang terjejas. Jadi penjagaan aspek kesihatan fizikal dan mental secara keseluruhan adalah amat penting dalam menghindari sebarang perlakuan negatif kepada diri. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Terpaksa Gugurkan Kandungan Atas Sebab Kesihatan, Tapi Apa Kaedah Selamat Untuk Melakukannya?

  Disahkan hamil berita yang mengembirakan. Bagaimana jika terpaksa gugurkan kandungan? Mari ketahui kaedah pengguguran janin yang selamat untuk dilakukan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu 11/12/2019 . 3 minit bacaan

  Idola K-pop, Goo Hara Ditemui Mati Di Rumahnya

  Industri hiburan Korea Selatan telah dikejutkan dengan berita kematian Goo Hara yang dipercayai mati membunuh diri. Ikuti artikel untuk tahy lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita Antarabangsa 25/11/2019 . 2 minit bacaan

  Insan Tersayang Bunuh Diri, Bagaimana Menempuhi Hari Mendatang?

  Bunuh diri merupakan pilihan terakhir apabila diri mengalami tekanan. Tetapi bagaimana pula kehidupan insan yang masih hidup?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/11/2019 . 3 minit bacaan

  Buli: Perempuan Lebih Terkesan Berbanding Lelaki

  Kanak-kanak perempuan sebenarnya lebih sering terlibat dengan buli berbanding daripada kanak-kanak lelaki dan lebih cenderung untuk merancang membunuh diri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 08/05/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Nak Lahirkan Anak Dalam Perut? JANGAN Gugurkan Kandungan Sendiri, Jika Tidak BAHAYA Menanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  murung

  8 Tanda Seseorang Itu Berniat Untuk Bunuh Diri, Alert Semua Orang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/01/2020 . 4 minit bacaan