Ketahui Perbezaan Antara Yoga dan Pilates

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kedua-dua yoga dan pilates akan membantu meningkatkan kecergasan anda dan menurunkan berat badan. Tetapi tidak semua orang boleh menentukan perbezaan antara yoga dan pilates untuk membolehkan memilih yang membantu mereka mencapai matlamat dan konsisten dengan tahap kecergasan dan gaya hidup mereka. Sesungguhnya terdapat banyak pandangan yang berbeza dan sama antara yoga dan pilates.

Beberapa pendapat mengenai yoga dan pilates

Yoga adalah kumpulan latihan fizikal, mental, dan rohani yang berasal dari India kuno. Perkataan “yoga” mempunyai banyak terjemahan dan boleh ditafsirkan dalam pelbagai cara. Banyak terjemahan yang ditujukan ke arah “penyertaan” atau “tumpuan” – pada asasnya bermakna untuk menggabungkan atau kaedah disiplin.

Yoga digunakan sebagai satu bentuk latihan untuk memindahkan tenaga melalui tubuh dengan cara yang membuatkan anda berasa tenang selepas latihan. Anda boleh menggunakan yoga sebagai satu bentuk senaman yang mengumpul kekuatan, fleksibiliti, dan keseimbangan. Lebih banyak yoga moden yang lebih fizikal daripada rohani.

Pilates adalah kaedah penurunan berat badan dengan menggabungkan siri senaman untuk meningkatkan kekuatan otot dan meningkatkan kesihatan. Pilates adalah sistem kecergasan fizikal yang dibangunkan pada awal abad ke-20 oleh Joseph Pilates. Ia pada asalnya direka khas untuk para veteran untuk membantu pemulihan fizikal dan mental pasca World War. Dan dengan kehidupan yang sibuk hari ini penuh dengan ketegangan saraf, pilates akan membantu anda melegakan tekanan.

Pilates, selain daripada keupayaan untuk meningkatkan kesihatan, ia juga membantu anda mengukuhkan kekuatan, meningkatkan fleksibiliti dan menyesuaikan tubuh untuk lebih banyak keseimbangan. Pilates dikatakan memberikan kesan positif kepada semua organ dalam tubuh anda, merangsang dan mengeluarkan toksin dan sisa. Pilates bukan sejenis latihan untuk membuatkan anda berasa penat dan kekusutan. Sebaliknya, anda akan meninggalkan studio latihan dengan peningkatan tahap tenaga dan fikiran yang fokus.

Jadi ia sama?

Mungkin, jika anda melihat pilates seperti yang diilhamkan oleh yoga, ia agak serupa. Gaya yoga juga sama bentuk dan kedudukan seperti pilates. Kedua-duanya dianggap bentuk latihan minda, untuk memupuk kesedaran dan hubungan antara tubuh dan minda. Tetapi terdapat beberapa perbezaan antara yoga dan pilates yang anda patut tahu.

Salah satu perbezaan utama antara pilates dan yoga adalah pilates bermula dengan pelbagai pergerakan dan jangkauan kecil ke arah penghujung pergerakan sendi manakala postur yoga cenderung menahan pergerakan sendi dan latihan panjang otot teras.

Kedua, teknik pernafasan sangat berbeza. Dalam yoga, senaman pernafasan adalah kunci untuk membantu anda mencapai kelonggaran (relaxation). Semasa latihan yoga, adalah penting untuk memberi tumpuan kepada bagaimana nafas digunakan, menggunakan nafas anda untuk menghantar “chi – tenaga tubuh anda” ke kawasan yang mempunyai ketegangan untuk membantu meredakan kumpulan otot tertentu dalam tubuh anda. Dengan pilates, pernafasan digunakan sebagai teknik untuk menyediakan tenaga yang diperlukan untuk otot berfungsi dengan berkesan, sama seperti senaman normal. Fokus pada teknik pernafasan sepanjang pilates akan membantu anda menguruskan oksigen yang memasuki tubuh dan pergi ke otot.

Ringkasnya, walaupun kedua-dua yoga dan pilates mempunyai beberapa perbezaan, anda harus memilih satu untuk memenuhi matlamat anda. Yoga lebih kerohanian, dengan manfaat tambahan untuk meregangkan dan menguatkan otot. Matlamat utama pilates adalah untuk meningkatkan kecekapan otot, untuk nada otot dan meningkatkan fleksibiliti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sukan Tinju BUKAN Hanya Untuk Melatih Otot, Ketahui 5 Manfaatnya Terhadap Kesihatan!

  Sukan tinju adalah aktiviti lasak yang sangat bagus untuk sistem kardiovaskular. Selain dapat melatih otot, terdapat banyak lagi manfaat sukan tinju!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 09/02/2020 . 3 minit bacaan

  Bolehkah Pengambilan Suplemen Menggantikan Senaman?

  Untuk cergas, cara paling mudah adalah dengan melakukan senaman. Tetapi bolehkah pengambilan suplemen dapat menjadikan badan anda cergas tanpa bersenam?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 15/01/2020 . 4 minit bacaan

  5 Cara Mengetatkan Miss V Yang Paling Efektif, Pasti Suami Tak Lari Kalau Anda Cuba!

  Selain melakukan pembedahan, ada juga cara mengetatkan faraj lain yang lebih efektif iaitu senaman kegel. Jom baca artikel untuk tahu lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 14/01/2020 . 4 minit bacaan

  Ini Salah Faham Tentang Senaman Yang Menjadi Kepercayaan

  Bersenam antara cara terbaik memperbaiki tahap kesihatan secara menyeluruh. Tetapi terdapat beberapa salah faham mengenai senaman yang menjadi ikutan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 09/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  minuman isotonik

  Dahaga Selepas Penat Bersukan, Yang Mana Lebih Sesuai Diminum? Air Kosong @ Isotonik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan
  yoga untuk lelaki

  Siapa Cakap Lelaki Tak Perlu Buat Yoga? Ada Manfaat Untuk Kesihatan Seksual Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 07/07/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu yoga

  Bukan Sekadar Senaman, Ada 7 Sebab Kita PATUT Buat Yoga – Jom Tukar Mindset!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  penawar darah tinggi

  Ada Darah Tinggi, Anda Boleh Cuba 4 Penawar Ini Bagi Turunkan Masalah Hipertensi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2020 . 4 minit bacaan