Fleksibiliti Tubuh Badan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Jika anda mengalami masalah dalam fleksibiliti tubuh badan, anda tidak keseorangan.

 • Otot hamstring, bahu atau otot lain tegang
 • Badan berasa keras dan sukar untuk bergerak
 • Pergerakan fizikal terbatas

fleksibiliti

Kebanyakan kita mampu menjadi sedikit fleksibel dan ada juga yang mampu menjadi lebih daripada itu. Masalah artikel yang menceritakan tentang fleksibiliti kini adalah mereka menggunakan pendekatan cookie-cutter untuk meregangkan badan.

Mereka sebenarnya terpaksa berbuat begitu kerana ia adalah agak sukar untuk menghuraikan pendekatan yang spesifik jika anda tidak memahami keperluan individu tertentu dan kondisi semasanya.

Petua untuk menjadi fleksibel dengan cepat adalah anda perlu mengetahui apa yang anda perlu lakukan dengan efisien. Ia akan mengambil sedikit masa untuk melakukan pemerhatian dan refleksi diri tetapi anda akan mendapat manfaat yang lebih berbanding individu yang hanya melakukan rutin regangan semata-mata.

Dalam artikel ini, saya akan bongkarkan empat langkah mudah untuk meningkatkan fleksibiliti anda tanpa perlu meregangkan badan berjam-jam lamanya.

Mengapa anda mahu jadi lebih fleksibel?

Ia kelihatan seperti individu mula melakukan senaman dan regimen kecergasan, mereka akan berasa mereka perlu meningkatkan fleksibiliti mereka juga walaupun mereka sebenarnya sudah mendedikasikan latihan untuknya.

Mengapakah ia berlaku? Adakah kerana individu lain mengatakan anda patut melakukannya?

Jika ya, itu bukanlah satu sebab yang baik. Mungkin anda tidak perlu meluangkan terlalu banyak masa terhadap fleksibiliti anda.

Jika anda sedang melayari hari anda dan aktiviti rekreasi tanpa sebarang sensasi ketegangan pada otot anda, maka anda mungkin tidak perlukan sebarang latihan fleksibiliti sebagai keutamaan.

Jika anda masih berasa ketegangan dan anda mempunyai masalah untuk memakai kasut dengan mudah pada waktu pagi, maka mungkin anda memerlukan latihan fleksibiliti.

Berikut merupakan cara bagaimana untuk meningkatkan fleksibiliti anda dengan cepat dan selamat. Ia cuma memerlukan fokus, motivasi dan kesabaran.

4 langkah untuk jadi fleksibel lebih cepat

Dengan gaya hidup yang memenatkan, keperluan untuk bekerja siang dan malam, kita jarang mempunyai masa untuk melakukan rutin senaman secara berkala.

Adalah agak sukar untuk meluangkan masa sekurang-kurangnya 45 minit untuk sesi latihan penuh, belum lagi ditambah dengan 20 minit lagi untuk meregangkan badan sebelum sebarang sesi. Daripada meluangkan masa dengan rutin regangan cookie-cutter yang tidak berkesan, anda sewajarnya mengikuti langkah-langkah ini.

1. Mengenalpasti keperluan fleksibiliti anda

fleksibiliti

Sebelum itu, anda perlu tahu mengapa anda mahu meningkatkan fleksibiliti badan anda. Terdapat banyak sebab musabab yang boleh menjadi punca anda ingin melakukannya.

 • Mengurangkan kebengkakan otot selepas bersenam
 • Mengurangkan risiko kecedaran
 • Meningkatkan prestasi
 • Meningkatkan lingkungan pergerakan
 • Mengurangkan kesakitan

Sebenarnya, ia mungkin agak mengejutkan bahawa manfaat melakukan regangan adalah kontroversi dan jauh daripada konklusif. Sebenarnya, terdapat bukti yang menyatakan regangan tidak akan membantu anda seperti yang disangka dapat mengurangkan kesakitan dan risiko mengalami kecederaan.

Dalam artikel ini, penulis sebenarnya telah muncul dengan satu konklusi iaitu regangan hanya bagus untuk meningkatkan fleksibiliti dan mendatangkan ‘rasa menyenangkan’.

Sebenarnya, itu sahaja sebab yang diperlukan untuk mula melakukan regangan!

Pendirian kami mengenai fleksibiliti adalah ‘jika anda tidak mampu mengekalkan posisi yang anda sukai secara aktif, maka anda perlu mencari cara bagaimana untuk masuk ke dalam lingkungan pergerakan itu’.

Ya, ia adalah semudah itu.

Jadi bagaimana anda tahu jika anda perlu melakukan regangan?

 • Jika tangan anda adalah lemah ketika melakukan handstand kerana tidak boleh diangkat melepasi kepala, maka anda perlu untuk melakukan regangan.
 • Jika anda mahu bermain dengan anak anda tetapi mengalami masalah untuk merangkak disebabkan badan anda terasa tegang, maka anda perlu untuk melakukan regangan.

Seperti yang telah diperkatakan, anda perlu mencari motivasi yang sebetulnya.

Kebanyakan individu mungkin akan memberitahu anda bahawa anda perlu melakukan regangan disebabkan pelbagai sebab, anda tidak perlu risau mengenainya. Fokus kepada faktor yang memberi motivasi kepada anda.

Cari sebab peribadi anda, kerana ia akan membuat anda dapat mencapai objektif dengan lebih cepat.

2. Tentukan apakah halangan anda

fleksibiliti

Sekali anda sudah menetapkan tujuan anda, anda akan mula mencari apakah halangan anda daripada mencapainya.

Dan ia adalah lebih rumit berbanding “saya mahu melakukan regangan dengan lebih lagi”.

Ya, sudah pasti anda perlu melakukannya, tetapi adakah anda tahu otot manakah yang anda perlu regangkan? Adakah kesemuanya? Ia mungkin akan mengambil masa yang sangat lama!

Mungkin agak sukar bagi anda untuk membongkok dan menyentuh ibu jari kaki anda. Ia seterusnya akan membuat anda berfikir bahawa otot hamstring anda sudah terlalu tegang tetapi sebenanrnya terdapat pelbagai lagi faktor lain yang menyebabkannya seperti kondisi bahagian bawah belakang anda, flexors pinggang, glutes dan lain-lain.

Jadi anda akan memerlukan cara yang paling tepat untuk mengenalpasti apakah sebenarnya yang menghalang pergerakan anda.

Saya sudah mencipta satu kursus siri posisi penelitian asas untuk memfokuskan fleksibiliti yang meliputi keseluruhan badan dan mampu membantu anda mencari posisi anda yang paling tegang.

Berikut merupakan posisi-posisi itu:

 • Squat
 • Crosslegged Sitting
 • Longsitting
 • Supine Hip / Knee Flexion
 • Hooklying Crossleg Hip Rotation
 • Shoulder Combined Motions
 • Prone Backbending
 • Neck Motions

Anda akan mula melakukan senaman untuk melegakan halangan tersebut kerana dengan itu, ia akan membantu kesemuanya sekali. Ia seperti menghuraikan simpulan tali – sekali anda sudah terjumpa punca simpulannya, yang lainnya akan mudah dihuraikan.

Regangan yang anda akan lakukan seterusnya pula adalah lebih efisien dan memerlukan masa yang lebih kerana anda akan melakukan senaman pada bahagian badan yang paling memerlukan regangan.

Salah satu cara untuk menentukan apa yang anda perlukan adalah melakukan senaman lokomotif seperti yang dipelajari dalam kursus Elemen kami.

Anda mungkin perasan bahawa, walaupun anda menganggap fleksibiliti merupakan isu terbesar anda, sebenarnya ia adalah kekurangan kawalan motor. Melakukan senaman lokomotif akan membantu anda untuk mengetahui kawasan spesifik yang anda perlu fokuskan.

3. Jadi lebih fleksibel lebih cepat dengan mengurangkan usaha

fleksibiliti
fleksibiliti

Antara kesukaran untuk jadi lebih fleksibel lebih cepat adalah kerana kebanyakan individu perlu untuk mengurangkan usaha.

Anda tidak akan meningkatkan toleransi regangan dengan meneruskan regangan meskipun ia mendatangkan kesakitan. Hakikatnya, ia akan memperlahankan progres anda. Ia adalah kelakukan dalam sedar dan refleksif untuk berundur daripada rangsangan kesakitan.

Ketidakbolehan untuk bergerak dalam sesuatu lingkungan adalah kerana “ketegangan’’ yang boleh dikaitkan dengan beberapa faktor:

 • Parut pada tisu lembut (kelekatan struktur sebenar menghalang pergerakan)
 • Hipomobiliti sendi (menyukarkan sendi untuk bergerak kerana kecederaan atau faktor kongenital)
 • Ton otot lebih tinggi (menyukarkan otot untuk meregang)

Dua faktor pertama adalah lebih baik diselesaikan dengan mendapatkan bantuan pakar, tetapi faktor yang terakhir merupakan punca utama mengapa kebanyakan individu perlu mengurangkan usaha untuk regimen regangan.

Ton otot, bukan intensiti yang akan menentukan tahap fleksibiliti anda

Walaupun terdapat beberapa kondisi kesihatan yang akan mengakibatkan ton otot menjadi tinggi, kebanyakan kita akan mempunyai pelbagai peringkat, dan ini menjelaskan mengapa sesetengah individu adalah lebih fleksibel secara semulajadi berbanding individu yang lain.

Ia juga adalah secara semulajadi untuk melakukan senaman dengan intensiti dan berfokuskan kepada tujuan.

Ia adalah bagus untuk melawan kepenatan agar stamina dan ketahanan dapat dijana tetapi untuk meningkatkan fleksibiliti, ia adalah berbeza sama sekali.

Sebaliknya, anda perlu memujuk badan anda dengan perlahan bagai meningkatkan fleksibiliti.

Lakukannya dengan perlahan-lahan dan berhati-hati untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Berikut merupakan sebabnya:

Berdasarkan pemerhatian, klien yang mengambil saranan ini akan mencapai kejayaan yang lebih lagi.

Saya mengambil masa saya dan fokus kepada saranan Jarlo untuk tidak memaksa diri. Akhirnya, saya mula merasai bagaimana otot saya akan mengalami tekanan jika dipaksa tetapi akan lebih relaks jika saya menggunakan pendekatan yang lebih lembut. Ia merupakan sesi yang sangat bagus.

– Kevin K

Terdapat beberapa ketika apabila anda terlalu memaksa diri anda untuk melakukan posisi regangan, ia akan berkesan. Akan tetapi, ini bukanlah satu tahap yang tinggi ketika melakukan senaman fleksibiliti.

Dan walaupun ia bukan majoriti latihan anda, ia akan membuahkan hasil yang sedikit dalam masa yang juga sedikit. Jika anda masih berasa tegang dan mengalami masalah menyentuh ibu jari kaki anda, anda sama sekali tidak perlu melakukan latihan ini.

4. Ikut perancangan anda dengan konsisten

fleksibiliti

Kini anda sudah mengetahui tujuan peribadi anda, mengenalpasti halangan dan memperbaiki pendekatan regangan dengan mengurangkan usaha. Akhir sekali, apa yang anda perlu lakukan adalah ikut perancangan dengan konsisten dan lakukannya sekerap yang mungkin.

Perancangan anda adalah terhasil daripada tujuan peribadi, halangan mobiliti dan fleksibiliti anda. Sebagai contoh, seorang pelari memerlukan latihan yang lebih sistemetik untuk memastikan teknik larian mereka sempurna dan efisien.

Itu merupakan contoh perancangan berlainan yang dibuat berdasarkan situasi peribadi seseorang individu.

Perancangan ini akan mula menunjukkan hasilnya dari sesi ke sesi dan ia adalah sangat penting untuk anda konsisten dalam latihan serta berikan peluang untuk tubuh badan anda mengadaptasi hasil-hasil latihan anda.

Lebih spesifik dengan rutin regangan anda

Jawapan kepada apa yang anda perlukan untuk meningkatkan fleksibiliti adalah bergantung sepenuhnya kepada kondisi semasa anda dan keperluan spesifiknya.

Dan itu merupakan sebab mengapa melakukan penelitian asas terhadap kebolehan anda adalah penting untuk mencipta program yang sesuai untuk anda.

Mengekalkan fleksibiliti anda sesudah anda menguasainya

fleksibiliti

Anda mungkin pernah mengalami fenomena lingkungan pergerakan yang telah dilatih akan hilang secara tiba-tiba apabila anda melakukan regangan pada waktu lain. Ia adalah sangat tidak bagus untuk memperoleh perubahan dan kehilangannya kembali. Ini sama sekali tidak akan memberi anda fleksibiliti dengan lebih cepat jika ia berlaku secara berulangan.

Ini mungkin terjadi disebabkan oleh kecenderungan tubuh badan untuk kembali kepada apa yang ia anggap sebagai kondisi yang normal. Badan kita sebenarnya tidak suka akan perubahan yang besar pada tempoh masa yang pendek.

Homeostasis dan teori titik tetap menunjukkan bahawa badan kita adalah seperti status quo.

Dan perubahan yang besar daripada kondisi asal anda akan menghidupkan penggera. Ia adalah salah satu daripada sebab mengapa perubahan berat badan yang tidak tentu di mana individu akan berkurang atau bertambah berat badan secara mendadak.

Cara yang paling berkesan untuk menghalang ia daripada berlaku adalah membiasakan badan anda dengan fleksibiliti yang baru dikuasai ini.

Secara aktif, anda perlu meneroka pergerakan anda dengan melakukan lingkungan pergerakan yang baru dan badan anda akan mula memahami bahawa ia adalah istilah normal yang baru bagi mereka. Ini adalah lebih daripada meregangkan otot anda pada posisi tertentu.

Anda perlu mengambil sedikit masa untuk fokus dan secara perlahan-lahan mencuba posisi-posisi yang baru. Lakukan ini dalam pelbagai cara dan terokai pergerakan anda akan meningkatkan penguasaan fleksibiliti anda lalu dapat membantu anda mengekalkannya pada setiap lingkungan pergerakan.

Untuk jadi lebih fleksibel, anda perlu memulakannya

Agak sukar untuk mengetahui di mana untuk memulakan latihan fleksibiliti. Terlalu banyak informasi di luar sana, dan ia akan mendatangkan kekeliruan. Ini akan menjadikan anda tidak mahu untuk memulakannya.

Berikut merupakan empat langkah yang ditekankan untuk membantu anda memulakan latihan untuk jadi lebih fleksibel:

 1. Ketahui keperluan fleksibiliti anda yang sebenar
 2. Kenalpasti bahagian badan anda yang paling tegang
 3. Sabar dan konsisten dalam latihan fleksibiliti anda
 4. Sentiasa ikut kepada perancangan regangan (jangan cuba untuk mengubahnya)

Tiada usaha, tiada hasil

Anda tidak boleh menganggap bahawa fleksibiliti anda boleh meningkat hanya dengan duduk sambil berharap anda boleh melakukan split. Anda perlu memulakan usaha untuk mendapatkan hasil. Dan perkara yang paling diperlukan untuk bermula adalah asas dan kepercayaan terhadap diri sendiri yang kuat.

Bergerak secara bebas, tanpa sebarang halangan

Kursus Elemen kami akan memberikan asas kepada anda mengenai fleksibiliti sekali dengan kekuatan dan kawalan, jadi anda boleh menggunakan pergerakan dan meningkatkan lingkungannya – dengan selamat.

Apapun yang anda lakukan, sentiasa ingat bahawa fleksibiliti tidak akan dikuasai dengan mudah. Kebanyakan individu yang boleh melakukan split  bekerja keras untuk mendapatkan hasilnya. Sentiasa fokus dan konsisten, anda pasti dapat mencapai tujuan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Morteza Tafakory

  Saraf Siatik

  Saraf Siatik Saraf siatik adalah saraf besar yang berasal dari saraf tunjang distal dan memanjang sepanjang hampir seluruh anggota badan belakang. Dalam kebanyakan vertebrata, ia adalah cabang utama dari pleksus ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  the-sciatic-nerve

  Kenali 4 Fungsi UTAMA Organ Buah Pinggang Kepada Tubuh Badan Anda, WAJIB Ambil Tahu

  Organ buah pinggang merupakan sebahagian badan yang cukup penting supaya dapat menjalani kehidupan dengan sihat seperti mana manusia yang lain.

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  organ buah pinggang

  Fleksibiliti Tubuh Badan

  Jika anda mengalami masalah dalam fleksibiliti tubuh badan, anda tidak keseorangan. Otot hamstring, bahu atau otot lain tegang Badan berasa keras dan sukar untuk bergerak Pergerakan fizikal terbatas Kebanyakan ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Minum Air Secukupnya & Jaga Kebersihan, Antara Langkah Terbaik Untuk Elak Kencing Kotor

  Ada beberapa cara yang anda boleh lakukan untuk mengatasi dan hilangkan simptom kencing kotor. Antaranya adalah minum air dan jaga kebersihan diri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Jangkitan Saluran Kencing, Urologi 23/01/2021 . 5 minit bacaan

  Diganggu Rasa Tak Selesa Disebabkan Kencing Kotor, Ini Langkah Yang Boleh Tanganinya!

  Jika anda kerap mengalami sakit atau masalah kencing kotor secara berulang-ulang, anda perlu tahu beberapa langkah untuk mengurangkan ketidakselesaan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Jangkitan Saluran Kencing, Urologi 23/01/2021 . 5 minit bacaan

  Diagnosis Dan Rawatan Kencing Kotor, Pastikan Anda Bersedia Sebelum Berjumpa Doktor!

  Ada beberapa langkah yang doktor akan lakukan sebagai cara merawat kencing kotor. Rawatan selalunya akan diberikan di dalam bentuk antibiotik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Jangkitan Saluran Kencing, Urologi 23/01/2021 . 5 minit bacaan

  Mengapa Saya Sering Dijangkiti UTI? Ketahui Punca Dan Faktor Risiko Penyakit Saluran Kencing

  Tahukah anda, kencing kotor mempunyai punca dan penyebab yang berbeza? Selalunya, punca kencing kotor ialah jangkitan bakteria E. coli.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Jangkitan Saluran Kencing, Urologi 23/01/2021 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gangguan buah pinggang

  Inflamasi Buah Pinggang Disebabkan Glomerulonephritis, Jom Ambil Tahu Mengenai Kondisi Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 23/01/2021 . 5 minit bacaan
  Penyakit ureter  

  Apa Itu Penyakit Saluran Kencing “Ureter”? Ini Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Boleh Membantu Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 23/01/2021 . 6 minit bacaan
  masalah kencing berdarah

  Terkejut Bila Keluar Darah Semasa Kencing? Ini Simptom, Punca Dan Rawatan Awal Yang Boleh Dilakukan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 23/01/2021 . 5 minit bacaan
  jenis penyakit

  Kenali 3 Jenis Lain Penyakit Saluran Kencing: Hematuria, Penyakit Ureter & Glomerulonephritis.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 23/01/2021 . 6 minit bacaan