Kerosakan Kulit Daripada Matahari Dan Penuaan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 09/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kerosakan kulit daripada cahaya matahari dan penuaan adalah masalah kulit biasa. Malah, apabila anda bertambah tua, penuaan boleh meningkatkan risiko anda mendapat kerosakan kulit kerana lebih terdedah kepada matahari. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang kerosakan kulit disebabkan cahaya matahari dan penuaan.

Apa yang anda perlu tahu mengenai kerosakan kulit disebabkan matahari?

Apakah itu kerosakan kulit disebabkan cahaya matahari?

Kehangatan dan cahaya matahari membawa manfaat kepada kesihatan dan mood anda. Namun, dalam masa yang sama, pendedahan matahari yang berlebihan boleh merosakkan kulit anda secara mendadak. Kepanasan matahari menjadikan kulit anda kering dan menghalang keupayaannya menyediakan minyak pelembap semula jadi. Selain itu, radiasi ultraviolet yang dikeluarkan oleh cahaya matahari boleh membawa kepada perubahan pada kulit dan perubahan jangka panjang dalam struktur kulit anda. Kerosakan matahari biasanya dibahagikan kepada empat jenis:

Kulit kering;
Sunburn;
Keratosis aktinik;
Perubahan jangka panjang dalam kolagen kulit.
Apakah gejala kerosakan matahari?

Kulit kering

Kulit anda kering, berkeringat, sedikit dan berkedut, sementara kulit di bahagian lain badan anda yang belum terdedah kepada matahari masih dalam keadaan normal. Kesan kulit kering yang lain boleh menyebabkan anda merasa gatal.

Selaran matahari

Sekiranya keradangan selaran anda sedikit, anda boleh mengalami kesakitan dan kemerahan pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Anda boleh menyedari garis sempadan yang jelas di mana kulit telah dilindungi dari matahari dengan lengan baju, celana pendek, pakaian renang atau pakaian lain. Dalam kes-kes yang teruk, anda juga boleh mengalami lepuh yang menyakitkan, kadang-kadang rasa mual dan pening.

Keratosis aktinik

Apabila anda mempunyai keratosis actinic yang muncul sebagai benjolan kecil dengan saiz jerawat pada mulanya. Ia jarang berlaku bahawa keratosis actinic mungkin gatal atau sedikit lembut.

Perubahan jangka panjang dalam kolagen kulit

Dalam pendedahan matahari jangka panjang, kolagen kulit anda boleh diubah. Anda boleh berhadapan dengan garis-garis halus, kedutan yang lebih dalam, tekstur kulit yang tebal dan mudah lebam di kawasan yang terdedah kepada matahari.

Apa yang anda perlu tahu mengenai penuaan kulit?
Apa yang menyebabkan kulit menjadi usianya?

Kulit anda boleh berumur dengan banyak sebab. Ada beberapa di antara kita yang boleh mengawal, yang lain kita tidak boleh mempengaruhi. Pertama, anda tidak boleh mengubah proses penuaan semulajadi sebagai peraturan kehidupan, yang bertanggungjawab untuk penuaan kulit anda. Akhirnya, tiada siapa yang boleh mengelakkan garis-garis yang kelihatan di wajah yang berkaitan dengan kulit yang lebih kurus dan kering. Dan ini dikawal oleh gen kita, yang juga dikenali sebagai penuaan intrinsik.

Persekitaran yang anda tinggalkan dan cara hidup anda juga menentukan penuaan pramatang kulit anda. Istilah perubatan untuk jenis penuaan ini adalah penuaan ekstrinsik. Ini adalah faktor yang boleh mempengaruhi anda untuk menangguhkan penuaan kulit anda, terutama termasuk merokok dan kerosakan matahari.

Kesan penuaan pada kulit anda

Penuaan kulit anda boleh membuat kulit anda tidak licin atau ketat lagi. Kulit anda menjadi kering, lebih rapuh, dan nipis daripada dulu. Di samping itu, lebam boleh dengan mudah muncul di kulit anda kerana dinding saluran darah tidak menyokong kulit anda dengan cukup.

Anda juga perlu berhadapan dengan kulit yang longgar kerana kehilangan lemak di pipi, kuil, dagu, hidung, dan di sekeliling mata anda, yang memberikan wajah anda kelihatan leaner. Malah hidung boleh berubah, jika anda kehilangan rawan di sana. Apabila anda bersuara, anda dapat melihat garis-garis yang jelas di wajah anda, yang biasanya berlaku seawal tahun 30-an dan 40-an. Ini termasuk garisan mendatar di dahi dan garis kecil melengkung di kuil, pipi atas, dan sekitar mulut anda. Selain itu, kulit anda menjadi kurang elastik manakala alis dan kelopak mata terkelupas.

Walaupun anda tidak dapat mengelakkan proses penuaan, anda boleh mengambil tindakan untuk menangguhkannya dan mengelakkan kerosakan matahari. Sebagai balasan, apabila anda boleh melindungi diri anda dari kerosakan matahari, anda boleh membantu diri anda kelihatan lebih muda dan menjaga kulit anda lebih sihat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Buat Main! Angkara Tulang Rapuh, Kehidupan & Pekerjaan Seharian Anda Akan Terjejas

  Jom sama-sama kita baca artikel ini dengan lebih lanjut untuk tahu apa itu osteoporosis dan apakah kesannya terhadap kehidupan serta pekerjaan seharian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Penyakit Muskuloskeletal 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Gangguan Sakit Jiwa Ini Adalah Antara Yang PALING SUKAR Dikesan & Dirawat, Cuba Periksa!

  Anda mungkin pernah mendengar beberapa gangguan personaliti seperti OCPD dan OCD, tetapi pernahkah anda mendengar mengenai gangguan BPD?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Pemilik Darah O, Kalau Nak Turunkan Berat Badan Kena Ikut Diet Ini, Tapi Berkesan Ke?

  Jika nak kurus, diet pasti menjadi perkara pertama terlintas di fikiran. Tapi, tahukah anda mengenai diet mengikut golongan darah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Rawat Obesiti Saja, Pembedahan Bariatrik Juga Beri Manfaat Kepada Pesakit Diabetes!

  Diabetes boleh diperbaiki melalui beberapa kaedah termasuklah pembedahan gastrik yang merupakan salah satu daripada kaedah pembedahan bariatrik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 16/10/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit tekak berpanjangan

  Sakit Tekak Sebab Demam? Hati-hati Ini Mungkin Sebenarnya Disebabkan Alahan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  virus corona

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  pecahkan air ketuban

  Terfikir Nak Pecahkan Air Ketuban Sebab Tak Sabar Tunggu Bayi Lahir? BAHAYA, Mama! Jangan Buat Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan