Belum Mahu Ada Anak? Ini 3 Cara Bersetubuh Tanpa Perlu Risau Akan Mengandung!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Setiap pasangan suami isteri pasti mahu mempunyai cahaya mata, bukan? Akan tetapi, ada juga yang belum bersedia kerana mahu merancang keluarga terlebih dahulu lebih-lebih lagi pasangan muda yang baru berkahwin. Jadi, apakah yang perlu dilakukan? Rahsianya, adalah cara bersetubuh yang betul. Nak tahu lebih lanjut? Jom ikuti artikel ini!

Cara bersetubuh untuk mencegah kehamilan

Ramai pasangan sering berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat berkenaan posisi seks yang boleh dilakukan untuk meningkatkan peluang hamil.

Namun, ada juga pasangan yang bertanyakan sebaliknya. Berikut adalah posisi seks yang boleh anda dan pasangan praktikkan untuk mencegah kehamilan:

Cara yang pertama: 69

Buat anda yang kurang arif mengenai posisi ini, ia adalah posisi di mana anda berbaring dan pasangan anda berada di atas anda dalam keadaan yang terbalik.

Maksudnya di sini adalah kepala anda dan pasangan tidak bersemuka antara satu sama lain tetapi akan menghadap kemaluan masing-masing.

Dalam erti kata yang lain, tiada penetrasi yang akan berlaku. Anda dan pasangan boleh memuaskan diri dengan menyentuh dan menjilat kemaluan pasangan masing-masing.

Dengan itu, anda dan pasangan sudah tidak perlu risau lagi akan risiko kehamilan kerana air mani suami tidak akan dikeluarkan di dalam faraj isteri.

cara bersetubuh

Cara bersetubuh ke-2: Woman on top

Secara tradisinya, sudah pasti si suami yang akan berada di atas, bukan? Ini kerana posisi seks paling biasa dan asas untuk dilakukan oleh pasangan yang kurang berpengalaman adalah posisi missionary.

Posisi seks ini sangat berbeza dengan posisi woman on top yang memerlukan si isteri untuk menjadi nakhoda kapal layar anda.

Posisi ini dilakukan dengan suami berbaring menelentang dan isteri duduk di atas suami. Kemudian, penetrasi boleh dibuat dengan isteri mengawal kadar dan kedalaman tusukan zakar.

Posisi ini dikatakan dapat mencegah kehamilan kerana air mani yang terpancut agak lambat untuk sampai ke pangkal rahim lantas melambatkan proses persenyawaan.

Cara bersetubuh ke-3: Show and tell

Posisi apakah ini? Sebenarnya, ia bukan satu posisi seks klasik yang ramai sudah sedia maklum seperti missionary, doggy style atau woman on top yang ramai sudah tahu.

Akan tetapi, ia lebih kepada foreplay yang memerlukan anda untuk melakukan masturbasi.

Perbezaannya dengan perlakuan melancap adalah anda akan melakukannya bersama pasangan. Caranya, hanya berbaring sebelah pasangan sambil menghadap muka masing-masing. Kemudian, gunakan tangan untuk menyentuh dan merangsang pasangan.

Gunakan tangan atau mulut anda untuk mengeluarkan air mani dan pastikan ia pancut jauh daripada bibir faraj, ya?

Kaedah romantik ini bukan sahaja boleh memuaskan nafsu malah juga akan merealisasikan hasrat anda dan pasangan untuk mencegah kehamilan.  

Kaedah pancut luar

Pasangan suami isteri yang masih belum tahu, kaedah ejakulasi di luar faraj atau pancut luar adalah cara bersetubuh yang paling simple untuk dipraktikkan. Kaedah ini memerlukan suami menarik zakar keluar daripada faraj sebelum ejakulasi semasa melakukan hubungan seks demi memastikan air mani tidak terpancut di dalam faraj.

suami isteri

Untuk pengetahuan anda juga, ia adalah cara kaedah perancangan keluarga yang semula jadi tanpa memerlukan bantuan sebarang alat atau ubat.

Menurut kajian, kaedah ini mempunyai tahap keberkesanan sehingga 82% hingga 96% dan hanya 4 daripada 100 wanita yang menggunakan kaedah ini bersama pasangan mereka hamil.

Dalam erti kata yang lain, ia adalah cara bersetubuh paling efektif dan selamat tanpa sebarang kesan sampingan dalam usaha mencegah kehamilan.

Pun begitu, kaedah ini hanya akan berjaya sekiranya dilakukan tanpa sebarang kesilapan. Ia juga mempunyai risiko untuk gagal disebabkan beberapa faktor, termasuklah:

  • Suami mengalami kondisi ejakulasi pramatang
  • Terdapat lelehan lebihan air mani yang terkeluar daripada zakar semasa orgasma
  • Terpancut air mani pada bahagian permukaan atau bibir faraj (vulva)

Dalam pada itu, kaedah ini juga mungkin tidak akan berjaya jika timing suami menarik zakar keluar daripada faraj tidak tepat. Ini kerana pasangan suami isteri yang baru berkahwin khususnya kurang pengalaman.

Jadi, mereka mungkin tidak tahu waktu yang betul untuk mengeluarkan alat kemaluan mereka. 

Apa yang paling penting, segala alat kontrasepsi, kaedah dan posisi yang anda dan pasangan lakukan ini adalah satu percubaan yang tidak semestinya membuahkan hasil.

Ini kerana kita hanya mampu merancang dan tuhan yang akan menentukan segalanya. Jika berlaku ‘accident dan anda mengandung, ia adalah anugerah yang seharusnya kita raikan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Seks Semasa Haid Bukan Sahaja Kotor Tapi Juga Bahaya! Kalian Mungkin Terkena Penyakit Ini!

Rasanya ramai yang tahu kita tidak digalakkan buat seks semasa haid tanpa tahu sebabnya bukan? Jom sama-sama ikuti artikel ini dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 12/10/2020 . 3 minit bacaan

Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!

Semua orang lahir dengan fantasi seks yang tersendiri. Bagaimana dengan ketiak manusia? Adakah ia normal atau tidak? Jom klik untuk tahu lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

Seks adalah satu aktiviti yang sangat seronok. Namun ada kajian yang kata ia boleh jadi punca penyakit asma! Benarkah? Jom klik untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Pusat Kesihatan, Asma 08/10/2020 . 3 minit bacaan

Nak Bersama Tapi Tak Tahu Pasangan Ada Mood Atau Tidak? Perhatikan Petanda Isteri Terangsang

Kaum Adam, jika anda ingin memberikan pengalaman seks terbaik kepada isteri, amat penting untuk mengenal pasti tanda-tanda wanita ghairah terlebih dahulu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 07/10/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

penyakit gonorea

Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
penyakit radang pelvik

Malu Nak Jumpa Doktor, Penyakit Radang Pelvik Boleh Sembuh Sendiri Tanpa Rawatan?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
masalah kesuburan wanita

Tak Tahu Sudah Lepas Waktu Subur Atau Belum? Kenal Pasti 5 Tanda Ovulasi TIDAK Berlaku

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
libido wanita hamil

Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan