Alamak! Instagram Buat Anda Teringin Nak Makan Makanan Tidak Sihat?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Tengah seronok melayari media sosial, anda ternampak pula rakan anda berkongsi gambar makanan tengah harinya. Tiba-tiba, anda juga teringin makan makanan yang sama. Adakah itu bermakna nafsu anda mudah terpengaruh?

Media sosial mendatangkan pengaruh

Berdasarkan kajian daripada Aston University, di Birmigham menunjukkan bahawa apa yang dimakan oleh rakan-rakan di media sosial Facebook turut akan mempengaruhi pilihan makanan kita. 

Para penyelidik mengatakan seseorang individu akan mengambil lebih buah-buahan dan sayuran jika mereka berasakan rakan-rakan di Facebook turut melakukan perkara yang sama.

Walau bagaimanapun, tabiat meniru tidak hanya terhad kepada pemakanan yang sihat semata-mata. Bahkan ia juga melibatkan peningkatan pengambilan makanan ringan.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Appetite ini melibatkan 369 pelajar universiti. Setiap responden diminta untuk menganggarkan jumlah buah, sayuran, kalori makanan ringan dan minuman manis yang diambil rakan Facebook mereka setiap hari.

Analisis kajian tentang media sosial dan tabiat pemakanan

Maklumat tersebut kemudiannya dirujuk silang (cross-referenced) dengan tabiat pemakanan responden sendiri. Maklumat yang dikumpul menunjukkan bahawa responden berasakan rakan sosial mereka ‘meluluskan’ makanan ringan dan akan mengambilnya dalam kuantiti yang lebih banyak lagi.

Begitu juga dengan responden yang mempunyai rakan Facebook yang mengamalkan pemakanan sihat. Mereka akan turut terpengaruh untuk mengambil lebih banyak sayuran dan buah-buahan.

Keadaan ini sekali gus mewujudkan 1 persepsi dengan hanya melihat apa yang dikongsikan rakan-rakan mereka di media sosial. Ia juga mungkin mewujudkan 1 kesan umum terhadap aspek kesihatan secara keseluruhannya.

Walau bagaimanapun, penyelidik menyatakan bahawa kajian yang dilakukan itu tidak menunjukkan 1 hubungan signifikan antara pengaruh tabiat pemakanan daripada media sosial dengan Indeks. 

media sosial

Bantu tangani tabiat pemakanan tidak sihat

Melalui penyelidikan yang dilakukan, saintis berpendapat penemuan tersebut boleh digunakan untuk menangani tabiat pemakanan tidak sihat dalam kalangan kanak-kanak yang menggunakan media sosial.

Menurut ketua penyelidikan merangkap pelajar PhD dalam psikologi kesihatan, Lily Hawkins berkata, “Kajian ini menunjukkan bahawa kita mungkin dipengaruhi oleh rakan sosial lebih daripada apa yang kita sedari dalam aspek pemilihan makanan tertentu.”

“Sekiranya kita melihat rakan-rakan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, secara tidak langsung kita juga akan cenderung untuk memakan buah-buahan dan sayuran juga.”

“Dalam masa yang sama, apabila kita melihat mereka gembira sewaktu memakan makanan ringan dan minuman manis, ia secara tidak langsung seperti memberikan ‘lesen’ kepada kita untuk turut mengambil makanan yang tidak baik untuk kesihatan,” ujar Lily.

Ini bermakna penggunaan medium sosial boleh mempengaruhi tindakan seseorang individu. Ia boleh digunakan sebagai alat untuk ‘memancing’ tabiat pemakanan individu dalam kelompok rakan-rakan sosial.

Selain itu, berdasarkan kajian juga ia menunjukkan bahawa medium sosial boleh digunakan sebagai alat untuk mempengaruhi aspek kesihatan awam. 

Penyelidik kini sedang dalam usaha untuk melakukan penyelidikan lain berkaitan pengaruh sosial. Mereka mahu melihat sama ada pengaruh sosial berkaitan tabiat pemakanan boleh mendatangkan kesan jangka panjang terhadap berat badan individu atau tidak.

Medium pemujukan yang berkesan

Berdasarkan laporan daripada National Health Services (NHS) untuk England pada 2018, menunjukkan bahawa hanya 28% individu dewasa mengambil lima jenis hidangan sayuran dan buah-buahan yang disyorkan setiap hari. 

Pakar pemakanan dan jurucakap bagi Persatuan Dietetik British, Aisling Pigott berkata, “Kajian seperti ini menunjukkan bagaimana mudahnya kita dipengaruhi oleh persepsi dalam talian tentang pemakanan individu lain.”

Penggunaan media sebagai medium dilihat sebagai cara mempromosikan mesej kesihatan dengan memfokuskan kepada tabiat pemakanan yang sihat. Dalam masa yang sama ia boleh menunjukkan kaitan antara pemakanan dan badan, sekali gus mendorong individu untuk membuat keputusan positif berkaitan makanan yang akan dimakan. 

“Walau bagaimanapun, dalam menggunakan media sebagai medium pemujukan, kita perlu mengaplikasikan tingkah laku positif  dalam campur tangan berkaitan kesihatan. Selain itu, kita juga perlu mengelak daripada mengelirukan individu dalam membuat pilihan makanan,” ujar Aisling.

Bagi Pengarah Aston University’s Applied Health Research Group, Profesor Claire Farrow, “Hasil penemuan daripada kajian pastinya dapat membantu dalam membentuk campur tangan yang sesuai untuk belia mengamalkan tabiat pemakanan sihat pada usia muda.”

“Keadaan ini sekali gus dapat membentuk 1 kebiasaan untuk diamalkan dalam kehidupan sepanjang hayat,” ujar Profesor Claire.

media sosial

Akhir kata

Tidak dapat dinafikan kita mudah terpengaruh dengan apa yang kita lihat pada laman sosial, terutamanya jika ia melibatkan gambar yang menarik. Walau bagaimanapun, ia tidak bermakna anda boleh menerima bulat-bulat tentang apa yang anda lihat. 

Anda seharusnya perlu menjaga aspek pemakanan dengan mengamalkan pemakanan sihat seperti saranan doktor dan bukan sekadar meniru apa yang anda lihat dalam paparan sosial semata-mata.

Jadi sekiranya anda ingin mengetahui tabiat pemakanan yang sihat, anda boleh mendapatkan nasihat daripada pakar pemakanan bertauliah. Mereka pastinya dapat memberikan maklumat yang anda perlukan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Nafsu Makan Tiba-tiba Memuncak? Ia Bukan Sekadar Tabiat, Tapi Sejenis Gangguan Pemakanan!

Apakah yang dimaksudkan dengan gangguan makan binge eating? Bagaimanakah ia berlaku dan adakah gangguan pemakanan ini berisiko kepada kesihatan kita?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 04/09/2020 . 3 minit bacaan

Ini 10 Buah-Buahan Yang Paling TINGGI Kandungan Gula, Jangan Terkejut, Buah Tin Pun Tersenarai!

Mangga, laici dan juga tembikai merupakan antara jenis buah-buahan yang dikategorikan sebagai buah tinggi gula. Apakah buah-buahan tinggi gula yang lain?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/08/2020 . 3 minit bacaan

Cabut Gigi Susu Anak Walaupun Belum Goyang, Ini Risiko Pada Si Kecil Yang Parents WAJIB Tahu

Masalah gigi rosak yang berlaku pada anak bukan satu isu remeh. Ini risiko yang perlu ibu bapa ketahui apabila gigi susu anak rosak. Sila ambil peduli!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 27/07/2020 . 3 minit bacaan

Anak Kurus Kering Sebab Kurang Zat? Apa Lagi Salah Faham Tentang Malnutrisi? #6 Paling Top

Penyakit malnutrisi bukan sahaja menjadi masalah orang yang lapar tetapi diet mereka kekurangan nutrien, banyak mitos yang disalahertikan oleh orang ramai.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 16/07/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

kencing manis jenis 2

Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
kes penculikan digital

Digital Kidnapping, Penculikan Kanak-kanak Atas Talian Yang Tidak Disedari Ibu Bapa, BAHAYA!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
penyakit bulimia nervosa

Paksa Muntah Kembali Makanan Boleh Bawa Maut, Ada 11 Tanda Penyakit Bulimia, AWASINYA!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
selamat untuk kanak-kanak

TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan