Pilihan Ayam Kampung Yang Diternak Secara Organik Lebih Sihat Untuk Kesihatan Dalaman

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/08/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Masakan berasaskan ayam antara hidangan kegemaran ramai. Tetapi anda suka ayam daging atau ayam kampung? Apakah kebaikan aspek kesihatan ditawarkan ayam yang diternak secara komersial ini?

Mengenali ayam kampung

Ayam merupakan antara jenis makanan yang menjadi pilihan kebanyakan individu di Malaysia tanpa mengira bangsa. Pelbagai jenis masakan boleh dihasilkan daripada ayam, sama ada secara kukus, goreng, bakar mahupun panggang.

Namun, tahukah anda mengenai ayam kampung dan kebaikan aspek kesihatan yang boleh diperolehi daripadanya? 

Bagi mereka yang mungkin tidak pernah melihat ayam kampung, ayam ini merupakan ayam yang diternak dalam jumlah kecil dan lazimnya ayam ini mempunyai bulu pelepah berwarna merah-hitam, Sekali pandang, warnanya seperti kecoklatan.

Kebiasaannya ayam ini dipelihara secara tradisional untuk daging dan telur. Malah kadar pengeluarannya adalah lebih rendah berbanding ayam komersial lain.

Selalunya ayam kampung betina yang diternak untuk telurnya, akan menghasilkan sekitar 55 biji hingga 100 biji telur setiap tahun dengan purata berat bagi sebiji telur adalah sekitar 39 gram. Untuk menentukan kualiti telur ayamnya, ia adalah berdasarkan kepada cara pengeraman telur tersebut. 

Manakala ayam kampung yang diternak untuk mendapatkan dagingnya, ia perlu mencapai berat minimum sekitar 1 kilogram hingga 1.5 kilogram.

Kebaikan ayam kampung

Ayam Kampung, Apakah Khasiatnya - kebaikan ayam kampung

Kita selalu mendengar ada yang mengatakan bahawa ayam kampung merupakan satu makanan yang baik untuk kesihatan? Namun apakah kebaikan aspek kesihatan yang boleh diperolehi daripada ayam kampung?

Sebenarnya, manfaat dan kebaikan yang ditawarkan oleh ayam kampung adalah terletak kepada daging dan juga telur yang dihasilkan. Umumnya, berbanding daging ayam yang diternak secara komersial, daging ayam ini kurang berlemak dan lebih sihat.

Namun, dari segi tekstur, anda pasti akan lebih menyukai daging ayam ternak komersial kerana daging ayam kampung adalah lebih liat tetapi ia dikatakan mempunyai rasa yang lebih manis. 

Manfaat kebaikan aspek kesihatan ayam kampung  terletak kepada telur yang dihasilkan. Ini kerana, jika dibandingkan dengan telur ayam biasa yang boleh anda beli di pasar raya mahupun di kedai runcit, telur ayam kampung mempunyai kuantiti omega-3 yang lebih tinggi, malah ia juga tinggi kandungan mineral dan vitamin. 

Terdapat beberapa aspek yang mempengaruhi kualiti telur ayam kampung ini seperti jenis makanan yang diberikan, cara atau kaedah penternakan yang digunakan serta faktor kebebasan bergerak yang diberikan. 

Perbezaan kualiti telur dapat dilihat melalui warna telur kuning serta ketebalan kulit telurnya. Telur ayam biasa yang diternak secara komersial, mempunyai kuning telur yang berwarna lebih pudar dan kulit telurnya juga lebih nipis.

Manakala kuning telur bagi telur ayam kampung adalah mempunyai warna kuningnya yang lebih terang serta ketebalan kulit telur yang lebih tebal. 

Telur ayam kampung dikatakan mempunyai omega-3 yang terbukti dapat mencegah dan menghindari penyakit jantung, merendahkan tahap kolesterol serta tekanan darah tinggi.

kebaikan aspek kesihatan

Bahagian ayam tinggi protein

Ayam adalah salah satu bahan makanan dengan sumber protein yang paling sering digunakan. Namun, bahagian ayam iaitu dada ayam, paha atas, paha bawah dan juga sayap; ternyata memiliki kandungan protein dan lemak yang berbeza.

Berikut adalah penjelasan mengenai bahagian ayam dan kandungan proteinnya:

 • Bahagian dada

ayam

Dada ayam adalah potongan bahagian ayam yang paling rendah lemaknya tapi tinggi protein. Dalam 100 gram dada ayam tanpa kulit yang sudah matang mengandungi 31 gram protein.

Dalam 100 gram dada ayam juga mengandung 165 kalori, 80% kalorinya berasal daripada protein, dan 20% baki kalori berasal daripada lemak.

Daging dada inilah yang paling popular bagi ahli sukan yang ingin membentuk tubuh lebih berotot dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Ini disebabkan daging ini tinggi protein, tetapi kalorinya tidak terlalu besar berbanding bahagian ayam yang lain.

 • Bahagian paha atas

kebaikan aspek kesihatan

Paha atas ayam biasanya lebih murah berbanding dada ayam. Dalam 100 gram paha atas tanpa kulit dan tulang, terdapat sebanyak 26 gram protein.

Paha atas ini juga mengandungi 209 kalori dalam 100 gramnya. Daripada kalori tersebut, 53% berasal daripada protein, dan bakinya sekitar 47% berasal daripada lemak.

Warna daripada bahagian ini biasanya sedikit lebih gelap berbanding bahagian dada, kerana bahagian ini adalah bahagian yang aktif bergerak dan mengandungi lebih banyak mioglobin (Mb), yang merupakan gabungan zat besi dan oksigen yang mengikat protein.

Ia terdapat dalam tisu otot vertebrata secara umumnya dan terdapat dalam hampir semua mamalia. Meskipun lebih gelap, bahagian ini termasuk bahagian ayam yang paling disukai ramai orang.

 • Bahagian paha bawah (drumstick)

kebaikan aspek kesihatan

Bahagian yang lebih bawah pada paha ayam disebut sebagai ini kebiasaannya dipanggil drumstick. Bentuk potongan ayam ini memang menyerupai pukulan drum yang sedikit menggendut.

Dalam 100 gram bahagian ini tanpa kulit dan tulang mengandungi 28.3 gram protein, dan 172 kalori.

Berdasarkan kalorinya, 70% kalori berasal daripada protein, dan 30% berasal daripada lemak. Mungkin anda bertanya-tanya bagaimana pengiraan kalorinya menunjukkan lebih banyak protein, sedangkan bahagian ini terkenal dengan lemaknya, bukan?

Ini kerana kandungan tersebut mengambil kira bahagian otot atau dagingnya tanpa mengira kulitnya sekali. Hakikatnya, kebanyakan individu akan makan bukan sekadar dagingnya sahaja, malah bahagian kulit yang melapisinya.

Jika demikian kalorinya lebih tinggi. Satu bahagian paha ayam drumstick beserta tulang dan kulitnya boleh mengandungi 112 kalori, dengan 53% berasal daripada protein, dan 47% berasal daripada lemak. 

 • Bahagian kepak

 kepak ayam

Dalam 100 gram kepak ayam tanpa kulit dan tulang mengandungi 30.5 gram protein dan 203 kalori. 64% daripada kalori tersebut berasal daripada protein, dan 36% bakinya berasal daripada lemak.

Namun, kebanyakan orang tidak memakan dagingnya saja pada bahagian kepak ini kerana kandungan dagingnya sangat sedikit. Kebanyakan orang akan makan kulit yang melapisinya juga.

Satu kepak ayam bersaiz sederhana mengandungi 99 kalori, dengan 39 % berasal daripada protein, dan 61% berasal daripada lemak. Bahagian kepak memang lebih banyak kulit dan tulang, berbanding daging atau ototnya.

Oleh itu, kalori daripada lemak kepak ayam lebih besar kerana kulitnya memang banyak.

Apakah pilihan terbaik?

Realitinya, tiada satu pun makanan yang boleh membekalkan semua jenis nutrien kepada badan kita. Oleh sebab itu, kita perlu mengambil pelbagai jenis makanan bagi memastikan semua jenis nutrien dapat diperoleh. 

Tuntasnya di sini, memakan ayam kampung yang diternak secara organik pastinya merupakan pilihan yang terbaik untuk diambil dalam diet pemilihan makanan harian anda.

Namun, mungkin disebabkan kesukaran untuk mendapatkan ayam kampung, anda masih boleh memilih untuk mengambil ayam yang diternak secara komersial. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Fast Food Boleh Jadikan Anda Lebih Kurus? Betul Ke?

  Adakah benar makan fast food boleh menurunkan berat badan seseorang individu? Ikuti penjelasan yang lebih lanjut melalui artikel ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 19/09/2019 . 2 minit bacaan

  Telur Masin VS Telur Rebus: Yang Mana Satu Lebih Sihat Untuk Anda?

  Keliru nak makan telur yang mana di antara jenis masin atau rebus? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/08/2019 . 3 minit bacaan

  Selalu Letih Masa Puasa? Nah, Ini 10 Makanan Penambah Tenaga Patut Dimakan Ketika Sahur

  Masalah keletihan dan kelesuan perkara biasa dialami. Tetapi ada makanan penambah tenaga yang boleh membekalkan tenaga yang diperlukan. Ingin tahu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 11/02/2019 . 3 minit bacaan

  Cara Penyediaan Ayam yang Paling Sihat

  Ayam adalah sumber protein dan nutrien yang baik. Perbezaan kandungan nutrien antara satu bahagian dengan yang lain terlalu kecil untuk menjadi ukuran apa yang lebih sihat. Sebaliknya, perbezaan yang berguna untuk ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 08/02/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sindrom iritasi usus

  Bolehkah Saya Makan Telur Jika Mempunyai Sindrom Iritasi Usus, Ada Kesan Negatif Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  kulit ayam

  Bahaya Jika Makan Kulit Ayam Hanya ‘Propa’, Ini Berita Baik Untuk Penggemarnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/03/2020 . 3 minit bacaan
  makan telur

  Berapa Biji Telur Yang Boleh Saya Makan Dalam Sehari?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/11/2019 . 3 minit bacaan

  Ini Rupanya 4 Sebab Kenapa Tak Digalakkan Makan Babi, No #3 Paling Seram!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 17/11/2019 . 3 minit bacaan