1 Tin Minuman Berkarbonat Sehari Meningkatkan Risiko Kanser

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kita semua tahu pengambilan minuman bergula seperti minuman berkarbonat mempunyai kesan buruk dalam jangka masa panjang kepada kesihatan tapi tahukah anda meminum satu tin minuman berkarbonat sehari boleh meningkatkan risiko penyakit kanser tanpa mengira BMI atau berat badan anda?

Minuman bergula sememangnya sudah diketahui boleh menyebabkan obesiti, yang boleh meningkatkan risiko 13 jenis kanser. Obesiti merupakan salah satu faktor risiko kanser sepertimana merokok dan pengambilan alkohol. Pengambilan minuman manis bukan sahaja meningkatkan risiko obesiti dan kanser bahkan pelbagai jenis penyakit kronik seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan kerosakan gigi. Timbul pula tanda tanya sama ada gula secara sendiri boleh meningkatkan risiko kanser atau adakah kesannya kerana obesiti semata?

Gula meningkatkan risiko kanser

Gula datang dalam pelbagai bentuk. Bentuk yang paling mudah, yang hanya mempunyai satu molekul ialah glukos dan fruktos manakala sukros adalah gabungan glukos dan fruktos. Kombinasi molekul gula pula membentuk karbohidrat seperti nasi, roti, pasta dan kentang.

Glukos merupakan keperluan untuk tenaga sel manusia yang boleh diperoleh daripada pengambilan glukos, karbohidrat mahupun daripada protein atau lemak yang ditukarkan menjadi glukos dalam badan manusia. Tetapi glukos juga dimanfaatkan sel kanser untuk berkembang.

Satu kajian tentang kanser dan gula oleh Cancer Council Victoria dan the University of Melbourne melibatkan lebih daripada 35,000 individu dalam tempoh dua belas tahun. Daripada jumlah tersebut, seramai 3,283 mengalami kes kanser berkaitan obesiti seperti kanser hati, ovari, pankreas dan pundi hempedu. Para pengkaji mendapati bahawa peningkatan risiko penyakit kanser tersebut tidak bergantung sepenuhnya kepada obesiti. Risiko penyakit kanser didapati pada semua peserta tanpa mengira berat badan mereka. Individu yang tidak mengalami masalah berat badan berlebihan mengalami risiko yang lebih tinggi jika mereka sering minum minuman berkarbonat. Risiko tersebut juga didapati tidak berlaku dengan mereka yang meminum minuman berkarbonat jenis diet, menunjukkan gula adalah penyumbang utama.

Bagi golongan muda-mudi masa kini yang terdedah kepada pelbagai pilihan minuman bergula yang bukan sahaja terhad kepada minuman berkarbonat juga menggusarkan kerana ini mempunyai implikasi terhadap kesihatan awam dalam jangka masa panjang. Apatah lagi dengan lambakan pilihan minuman bergula daripada minuman berkarbonat, teh, kopi dan pelbagai lagi jenis minuman.

Fruktos lebih berbahaya

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Science, pengkaji menggunakan jenis gula fruktos yang selalu digunakan sebagai pemanis dalam penghasilan minuman berkarbonat (25 % high-fructose corn syrup) untuk mengkaji kesannya dalam tikus yang berisiko menghidap kanser usus.

Tikus yang terlibat dalam kajian tersebut melalui proses penyuntingan gen di mana pengkaji membuang gen yang dipanggil ‘Apc’ untuk mendapatkan kesan yang sama seperti dalam pesakit kanser kolon peringkat awal. Ketiadaan gen ini didapati berlaku dalam 90% pesakit kolon kanser dalam manusia. Tanpa gen ini, sel usus tidak akan berhenti tumbuh, menghasilkan ketumbuhan awal dikenali sebagai polip.

Apabila tikus tersebut diberikan minuman bergula tersebut, kebanyakannya bertambah berat badan dalam masa hanya satu bulan. Untuk mengkaji sama ada gula secara sendiri atau obesiti semata yang menambahkan risiko kanser, pengkaji memberi minuman gula dengan kaedah tertentu yang dapat mengehadkan pertambahan berat badan, setiap hari selama 2 bulan.

Hasilnya, tikus tersebut tidak bertambah berat badan dengan berlebihan tetapi mengalami ketumbuhan yang lebih besar dan teruk berbanding tikus yang hanya meminum air. Ini menunjukkan bahawa sekiranya berlaku ketumbuhan peringkat awal pada usus, pengambilan gula boleh membantu ketumbuhan membesar sekalipun pesakit tidak mengalami obesiti.

Kajian lanjut turut mendapati bahawa fruktos sebenarnya membantu sel kanser memanfaatkan glukos untuk perkembangannya. Dan tidak seperti glukos, fruktos bukanlah satu keperluan dan banyak didapati dalam minuman komersial.

Kajian demi kajian ini juga menunjukkan bahaya minuman bergula bukanlah disebabkan risiko obesiti semata yang membawa kepada kanser. Sebaliknya, gula secara sendiri boleh menyumbang kepada risiko kanser meskipun pesakit tidak mempunyai masalah berat badan berlebihan mahupun obesiti. Namun begitu, ingat, yang patut dirisaukan adalah gula tambahan dan bukannya gula dalam buah-buahan atau makanan bijirin penuh yang berkhasiat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Luka Lambat Sembuh? Hati-hati, Ia Mungkin Tanda Anda Menghidap Kencing Manis!

  Anda alami luka tetapi sudah berminggu-minggu masih belum baik? Luka lambat sembuh tersebut mungkin tanda bahawa anda alami luka kencing manis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pesakit Diabetes Tak Boleh Makan Lobak Merah Sebab Manis, Betul Ke?

  Pasti ramai yang tidak tahu khasiat lobak merah bukan? Selain baik untuk mata, sayur ini juga bagus untuk individu yang mempunyai diabetes.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Hempedu, Walaupun Kecil Tapi BAHAYA Jika Dijangkiti, No. 5 Boleh Sebabkan MAUT!

  Biasanya kita tak kisah tentang pundi hempedu. Namun jika wujud masalah kesihatan seperti sakit hempedu, ia boleh menjadi situasi yang sangat menyakitkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Pusat Kesihatan, Penyakit Perut/Gastrousus 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Nikmati Pencuci Mulut Tanpa Risau, Penghidap Kencing Manis Jenis 2, Ini Untuk Anda!

  Menikmati pencuci mulut menjadi sukar sekiranya anda menghidapi diabetes kerana jika tidak kena gaya ia akan dapat membuatkan kondisi anda bertambah teruk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Diabetes 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat serat

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit kanser

  Apa Itu Kanser : Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 6 minit bacaan
  kesan melanoma

  Bagaimana Nak Tahu Jika Alami Kanser Kulit Melanoma? Ini Cara Periksa Sendiri Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan