Ubat Gigi Berasaskan Arginin Teknologi Terbaru Melawan Karies Gigi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Dengan kadar prevalens hampir 100%, karies gigi kekal sebagai penyakit kronik paling lazim di dunia. Tanpa langkah intervensi, ia boleh menyebabkan pembentukan kaviti dan juga komplikasi lain yang tidak diingini. Sehubungan itu, pelbagai kajian sedang rancak dijalankan demi membangunkan teknologi ubat gigi yang lebih baik dalam melindungi gigi. Salah satu daripada revolusi teknologi ubat gigi terbaru itu adalah ubat gigi berasaskan arginin.

Pentingnya perlindungan daripada kaviti

Apabila masalah karies gigi tidak dikawal, paras asid yang tinggi dalam mulut boleh menyebabkan penghakisan lapisan enamel gigi. Apabila ini terjadi, kaviti boleh terbentuk dan terus membesar sehingga mendedahkan lapisan pulpa. Apabila lapisan yang kaya dengan salur darah dan saraf ini terdedah, rasa sakit yang teruk dan berterusan boleh dialami oleh penghidap kaviti. Terdapat juga beberapa masalah kesihatan dan komplikasi lain yang boleh berlaku. Antaranya:

 

 1. Sakit gigi yang berterusan

 2. Pembentukan nanah dalam gusi dan sekitar gigi

 3. Berisiko untuk mengalami jangkitan sistemik (sepsis)

 4. Gigi menjadi pecah

 5. Masalah untuk mengunyah

 6. Gangguan psikologi akibat masalah penampilan gigi (keresahan dan kemurungan)

 

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), 9 daripada 10 orang dewasa di Malaysia dilaporkan pernah mengalami penyakit periodontal dan juga karies gigi. Di samping itu, penyakit yang sama turut berlaku dalam 40 hingga 75% pelajar sekolah di Malaysia. Kanak-kanak merupakan kumpulan populasi yang paling berisiko untuk menghidap karies gigi yang teruk sehingga memerlukan rawatan. Kajian mendapati 76% daripada kesemua kanak-kanak di bawah usia 5 tahun telahpun mempunyai 8 daripada 10 gigi susu mereka terjejas dengan karies. Di Malaysia, negeri Terengganu, Pahang, Perlis dan juga Sabah adalah negeri-negeri yang mempunyai prevalens kaviti tertinggi. 

Kuasa ubat gigi berasaskan arginin

Pada 17 Oktober yang lalu, Pengarah Pemasaran Colgate-Palmolive, Cik Ammanda Klemm telah melancarkan ubat gigi terbaru dalam edisi perlindungan kaviti maksima mereka iaitu Amino Power. Pelancaran bersempena sambutan Hari Masa Depan Bebas Kaviti 2019 (WCFFD 2019) itu telah mengambil tempat di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Yak Chee.

 

Inovasi Amino Power ini menggabungkan teknologi lama (berasaskan fluorida) bersama teknologi baru (berasaskan arginin) demi memberi kesan perlindungan gigi yang sinergistik. Tiga komponen utama dalam teknologi yang telah dipaten ini adalah asid amino arginin, fluorida dan juga kalsium. Seperti ubat gigi lain, fluorida dan kalsium merupakan bahan inorganik yang membantu untuk menguatkan dan membekalkan mineral penting kepada gigi. Berbeza dengan kedua-dua kompaun tersebut, arginin pula adalah sejenis kompaun organik yang terdapat secara semula jadi dalam air liur. 

Kelebihan menggunakan ubat gigi berasaskan arginin adalah:

 1. Membekalkan nutrisi kepada bakteria baik yang membantu untuk menstabilkan pH dalam mulut sekali gus menghalang pembentukan karies gigi

 2. Melemahkan aktiviti bakteria jahat yang mendorong kepada penghasilan asid

 3. Mencetus kepada polarisasi komposisi bakteria kepada anjakan populasi bakteria yang lebih baik bagi melindungi mulut penghidap karies.

 

Revolusi dalam ubat gigi berasaskan arginin ini menyebabkan ia mampu untuk menghasilkan kesan perlindungan daripada kaviti sebanyak 4 kali ganda lebih kuat berbanding ubat gigi biasa. Selain pelancaran tersebut, sambutan yang berlansung hasi usaha sama Colgate-Palmolive dan Persatuan untuk Masa Depan Bebas Kaviti (ACFF) itu turut menyaksikan pelbagai acara dan persembahan lain. Ini termasuklah persembahan lagu ikonik ‘Bangun Pagi, Gosok Gigi’ nyanyian Alyssa Dezek, persembahan dan juga demonstrasi memberus gigi oleh Kelab Belia ACFF, dan juga acara kemuncak iaitu acara memberus gigi beramai-ramai yang telah berjaya mencipta rekod baru.

Semua pihak harus memainkan peranan mereka demi mencapai misi sifar kaviti dalam kanak-kanak Malaysia menjelang tahun 2026, yang telah digariskan oleh ACFF. Sekalu jenama ubat gigi utama di Malaysia, Colgate komited dalam memastikan rakyat Malaysia mempunyai akses terhadap perlindungan terbaik di samping cakna terhadap langkah penjagaan gigi yang betul. Selain program kesedaran di sekolah dan di kawasan luar bandar, Colgate juga turut melaksanakan perkongsian pintar bersama profesional pergigian dan juga ahli akademik berkaitan demi menyerbarluaskan lagi kesedaran dan juga penggunaan teknologi perlindungan kaviti yang terbaik. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Anak Gemar Makan Keju Tapi Ibu Tahu Tak Berapa Banyak Si Kecil Boleh Makan Sehari?

  Makanan berkeju seperti piza, jadi pilihan pemakanan anak. Tetapi berapa jumlah pengambilan produk tenusu harian yang disarankan untuk kanak-kanak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 02/12/2020 . 3 minit bacaan

  JANGAN Sesekali Kongsi Berus Gigi Walaupun Dengan Pasangan, Boleh Dapat Penyakit Kelamin!

  Mungkin anda tidak pernah berkongsi berus gigi, tetapi bagaimana pula jika anda tersilap menggunakan berus gigi orang lain. Ada risiko yang bakal dialami

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 27/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Elak Masalah Tulang Reput, WAJIB Ambil Kalsium, Tapi Berapa Banyak Kena Makan?

  Fungsi kalsium dalam tubuh adalah untuk menguatkan tulang dan gigi daripada menjadi rapuh. Namun, kepentingan kalsium ini sering diabaikan oleh ramai orang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 16/10/2020 . 3 minit bacaan

  MENGEJUTKAN! Madu, Minyak Kelapa- Ini Antara 7 Bahan Yang TIDAK BOLEH Disapu Pada Muka

  Bercakap mengenai penjagaan muka, terdapat beberapa jenis bahan yang mungkin tidak sesuai untuk digunakan pada wajah. Nak tahu apa dia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 27/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gigi kanak-kanak

  Ibu Ayah, Buat 11 Perkara Penting Ini Untuk Elak Gigi Si Manja Cepat Rosak & Berlubang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  nutrien makanan kanak-kanak

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  batu karang buah pinggang

  Penghidap Batu Karang Buah Pinggang MESTI Kurangkan Makan Makanan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/12/2020 . 3 minit bacaan
  gigi rongak

  Gigi Anak Hitam & Rongak? Mak Ayah Usah Biarkan, Ini Bukan Hal Biasa Walaupun Gigi Susu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan