Pembuli dan Mangsa Buli: Keduanya Mendapat Impak Negatif

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Memanggil nama seseorang, menarik rambut atau buli siber: Kira-kira satu persepuluh daripada remaja di seluruh dunia telah menjadi mangsa keganasan psikologi atau fizikal oleh rakan sekelas sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Satu penyelidikan baharu yang dilakukan oleh pasukan penyelidik di Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) telah menunjukkan bahawa kedua-dua mangsa buli dan pembuli mendapat kesan daripada aktiviti buli ini.

Kedua-dua mangsa buli dan pembuli lebih cenderung untuk mengambil alkohol dan tembakau, lebih cenderung untuk mengadu masalah psikosomatik dan peluang mereka untuk menghadapi masalah dengan peningkatan persekitaran sosial mereka. Melalui penerbitan penyelidikan ini dalam jurnal saintifik Children and Youth Services Review, para penyelidik menyeru agar program-program pencegahan untuk memberi lebih penekanan kepada perpaduan atau kebersamaan di dalam kelas.

Dr Anett Wolgast dan Dr Matthias Donat, dua pensyarah psikologi pendidikan MLU, ingin mengetahui jika terdapat sebarang perbezaan gaya dan budaya pelbagai negara untuk menangani kejadian buli, dan sama ada lelaki menangani kejadian buli dengan cara yang berbeza daripada perempuan. Untuk melaksanakan penyelidikan ini, mereka membandingkan data yang disediakan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), yang telah meminta kira-kira 3,000 orang remaja dari setiap negara mengenai kehidupan mereka sebagai sebahagian daripada kajian menyeluruh yang dijalankan selama beberapa tahun. Data termasuklah maklumat mengenai segala jenis buli yang dialami oleh remaja daripada pelajar-pelajar lain, butiran pengambilan alkohol dan tembakau, aduan psikosomatik, semudah mana mereka menceritakan masalah mereka dengan rakan-rakan dan bagaimana mereka melihat sokongan sosial rakan sekelas mereka.

Kadar pembuli dan mangsa buli adalah sama di semua lokasi kajian

Para penyelidik melihat respons daripada remaja yang tinggal di Jerman, Greece dan Amerika Syarikat dan dikumpulkan dalam beberapa tempoh tinjauan yang berbeza. Para saintis memilih tiga negara ini kerana mereka percaya negara-negara ini masing-masingnya menyatakan kebersamaan dengan cara yang sangat berbeza: Mereka melihat Amerika Syarikat sebagai individu yang individualistik, Greece sebagai sangat kolektivistik dan Jerman pula berada di antara keduanya. Analisis menunjukkan bahawa kelakuan dan masalah remaja adalah serupa di ketiga-tiga negara, kerana kira-kira sembilan peratus lelaki dan perempuan telah berulang kali mengalami serangan fizikal atau psikologi daripada pelajar lain. Dr Wolgast berkata bahawa tidak ada di antara tiga negara ini yang boleh digunakan sebagai model untuk menangani masalah buli tersebut dan mereka terkejut dengan kestabilan trend ini tanpa mengira budaya dan tempoh masa yang berlainan.

Pembuli dan mangsa buli lelaki dan perempuan

Satu lagi perkara yang ingin dilihat oleh penyelidik ialah hubungan antara kejadian buli oleh pelajar dan pelbagai faktor lain. Di sini, mereka memberi tumpuan kepada tingkah laku risiko remaja, terutamanya alkohol dan penggunaan tembakau, dan sama ada mereka pernah menderita atau masih menderita daripada aduan psikosomatik, seperti sakit perut, sakit kepala, sakit belakang atau kemurungan. Para saintis juga menganalisis bagaimana pembuli dan mangsa buli berinteraksi dengan persekitaran sosial mereka: Adakah mudah untuk mereka bercakap dengan rakan-rakan? Bagaimanakah mereka melihat sokongan dari dalam kelas mereka dalam persekitaran sosial mereka? Hasilnya menunjukkan bahawa kadar kanak-kanak lelaki dan perempuan adalah sama di antara satu sama lain dalam pengambilan alkohol dan merokok apabila mereka menjadi mangsa serangan lisan atau fizikal. Perempuan agak cenderung untuk memendamkan masalah dan oleh kerana itu, perempuan mempunyai lebih banyak mengalami sakit perut atau sakit kepala.

Para ahli akademik terkejut dengan fakta bahawa kedua-dua pembuli dan mangsa buli menceritakan masalah yang sama dengan persekitaran mereka. Kedua-dua kumpulan mendapati sukar untuk bercakap dengan rakan dan rakan sekelas, dan mereka juga merasakan mereka mempunyai sokongan yang sedikit daripada persekitaran mereka. Dr Wolgast menyatakan bahawa hasil penyelidikan ini adalah luar biasa dan penemuan ini boleh digunakan untuk merangka strategi pencegahan baharu. Dr Wolgast menyatakan bahawa langkah-langkah semasa harus menyasarkan komunikasi antara remaja dengan lebih baik untuk memperbaiki atmosfera di bilik darjah dan salah satu cara bagi menggalakkan perkara ini adalah dengan meminta pelajar di dalam kelas untuk mematuhi peraturan yang telah mereka tetapkan sendiri, dan sokongan bersama akan memainkan peranan utama pada ketika itu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dibuli Adik-beradik, Bukan Isu Remeh

  Kita biasa mendengar kes buli remaja dan kanak-kanak. Tetapi bagaimana pula dengan kes dibuli adik-beradik sendiri, adakah ia normal atau tidak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Diam, Pembulian Siber Telah Menyebabkan BANYAK Kematian Bunuh Diri!

  Dunia hiburan dikejutkan dengan kematian selebriti K-pop ternama yang dikatakan membunuh diri kerana akibat daripada tekanan buli siber yang diterimanya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Tiada Siapa Terselamat Dari Buli Siber, Termasuklah Orang Kenamaan

  Buli siber boleh berlaku kepada setiap individu tanpa mengira umur, jantina dan lain-lain begitu juga pangkat. Ikuti artikel ini dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Tempatan 19/09/2019 . 4 minit bacaan

  Buli Siber Memburukkan Kualiti Tidur, Kemurungan

  Remaja yang mengalami buli siber lebih cenderung untuk mengalami tidur yang kurang baik, yang seterusnya meningkatkan tahap kemurungan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 10/05/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara hormat guru

  Lanjutan Kes Ustazah Merangkak Tular, Ibu Bapa WAJIB Ajar Anak Hormat Guru!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/02/2020 . 4 minit bacaan
  positif

  Mengapa “Berfikir Secara Positif” Tidak Selalunya Positif?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/01/2020 . 4 minit bacaan
  asrama sekolah

  Jangan Lepas Tangan! Hanya Kanak-kanak 12 Tahun Keatas Sahaja Sesuai Ke Asrama Sekolah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/11/2019 . 2 minit bacaan
  anak-kaki-buli-ketahui-cara-mengatasinya

  Alamak, Anak Kaki Buli? Ketahui Cara Mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/11/2019 . 2 minit bacaan