Item yang Membantu Latihan Yoga Di Rumah

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Yoga adalah sukan yang sangat praktikal dan tidak memerlukan peralatan yang kompleks, terutamanya jika anda mengamalkan yoga secara teratur di studio yang biasanya menyediakan semua kelengkapan. Walau bagaimanapun, tidak menjadi kesalahan jika anda mahu memulakan amalan yoga di rumah sambil meningkatkan kualiti amalan diri anda. Berikut adalah senarai peralatan yoga yang menyokong amalan yoga anda di rumah.

Tikar yoga

Apabila berlatih yoga di studio, anda hanya datang dan menggunakan tikar yang disediakan. Tetapi jika anda berlatih di rumah, tikar yoga adalah item utama yang harus anda miliki, kerana latihan yoga akan menjadi lebih selesa dan lebih selamat apabila menggunakan tikar berkualiti tinggi.

Apabila anda membeli tikar yoga, perhatikan ketebalan tikar, tidak terlalu tipis melainkan jika anda berfikir untuk membawanya tikar semasa perjalanan. Biasanya, ketebalan 5mm adalah yang terbaik untuk kegunaan harian. Orang ramai memilih tikar dengan ketebalan 3mm sebagai paling tepat dan ringan untuk perjalanan.

Selain itu, bahan dasar tikar juga perlu diperhatikan. Pastikan bahan itu mudah menyerap peluh, tidak licin, dan kuat kerana apabila anda mula berlatih secara teratur di rumah, maka tikar akan menjadi peralatan utama latihan yoga di rumah anda.

Sudah pasti anda ingin membeli tikar yang tahan lama untuk menjimatkan wang daripada berulang-ulang membeli yang baru. Sekiranya anda rasa harga itu agak mahal, bayangkan tikar boleh digunakan selama 5 tahun, sekurang-kurangnya pengalaman saya dengan tikar pertama yang saya beli, saya masih boleh menggunakan walaupun saya membelinya 7 tahun yang lalu.

Sapukan kain basah atau pembersih semburan dan letakkannya agar tikar bersih, bebas daripada kulapuk, dan sentiasa bersih. Lakukannya setiap kali selepas latihan.

Blok yoga

Kali pertama anda mengamalkan yoga, banyak postur mungkin kelihatan sukar untuk dilakukan. Menggunakan blok yoga boleh membantu anda dalam pelbagai kedudukan yoga yang anda belum kuasai.

Bandingkan bahan dan berat, biasanya blok diperbuat daripada busa (foam) tebal, gabus, atau kayu. Bahan ini memberi kesan kepada berat blok yoga yang anda pilih. Semakin berat blok yoga, ia lebih berkesan dan stabil dapat menyokong senaman anda.

Tali yoga

Tali yoga akan membantu anda apabila anda berasa kurang fleksibel di tempat duduk khususnya. Gunakan tali sokongan ini untuk meningkatkan postur anda, kerana tali boleh menahan kedudukan tangan dan kaki, sehingga ia tidak dapat bergerak.

Pastikan bahannyta diperbuat daripada kain tebal yang tidak menggaru kulit anda.

Gajet dan peranti elektronik

Bukannya saya menasihatkan anda untuk kekal dalam talian atau sibuk dengan peranti elektronik anda semasa mengamalkan yoga, tetapi saya tahu kehidupan kita selalunya tidak dapat dipisahkan dari peranti elektronik dan gajet. Ia sebenarnya boleh menjadi sangat bermanfaat apabila digunakan dengan sewajarnya. Saya cadangkan anda mematikan aplikasi panggilan dan pemesejan supaya anda tidak terganggu dengan panggilan telefon atau berbual.

Sekiranya anda mempunyai tablet, peranti elektronik ini akan lebih berguna kerana ia mempunyai skrin yang lebih besar. Anda boleh menggunakannya untuk membimbing anda untuk kedudukan yoga. Lebih baik lagi, anda boleh mengakses video yoga dalam talian daripada guru yoga terkenal di dunia, dan sama seperti berlatih dalam studio, anda boleh meneruskan panduan guru melalui skrin.

Di samping itu, jika anda menghubungkan telefon atau tablet anda dengan pembesar suara mini, anda juga boleh menambah muzik latar belakang (soundtrack) yang sesuai dengan amalan anda dan sesuai dengan mood anda. Contohnya, jika anda bermula dengan senaman pernafasan atau meditasi, anda boleh memasang senarai muzik mudah didengar dan membantu anda bersantai. Sebagai alternatif, jika anda berniat untuk melatih otot teras untuk amalan yoga anda, cuma pasang muzik yang bersemangat. Muzik juga menjadikan amalan yoga anda tidak membosankan.

Air botol

Ini penting bagi anda untuk bersenang-senang berlatih yoga di rumah atau di studio. Selain mengelakkan dehidrasi selepas berlatih yoga, botol atau tumbler membuat anda hidup go green. Ini adalah salah satu cara untuk mengurangkan sisa plastik.

Mendapatkan minuman daripada air botol anda sendiri juga bagus untuk kesihatan secara keseluruhan, kerana ini bermakna anda akan sentiasa ingat untuk mengisi semula tumbler anda. Semakin banyak isian semula, lebih banyak anda meningkatkan pengambilan air di dalam tubuh anda. Sasaran 2 liter air sehari tidak lagi menjadi masalah. Dengan cara ini, mengamalkan yoga juga membantu anda memperbaiki tabiat yang baik untuk kesihatan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  DARI PAKAR Dian Sonnerstedt

  Jenis-jenis Yoga

  Katakanlah sekarang ini anda sedang cuba berlatih yoga buat pertama kali, atau kali kedua, dan anda masih belum menemukan jenis yoga yang paling sesuai dengan diri anda. Artikel ini boleh membantu anda untuk memutuskan ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  jenis yoga

  Urutan Kehamilan: Adakah Idea yang Baik?

  Adakah urutan kehamilan yang dilakukan sewaktu wanita hamil selamat untuk dilakukan? Adakah terdapat sebarang risiko terhadap ibu hamil tersebut?

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  urutan kehamilan

  Rahsia Proses Bersalin Normal

  Bagi setiap wanita, menanti kehadiran cahaya mata atau kelahiran anak adalah satu peristiwa luar biasa yang akan diingati sepanjang hayatnya. Setiap kelahiran adalah satu pengalaman unik untuk setiap ibu dan anak ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  proses bersalin normal