Siapa Lebih Kerap Curang, Lelaki Atau Wanita? Anda Pasti TERKEJUT Ketahui Jawapannya Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kalau bercakap soal cinta, pasti tak dapat lari daripada isu curang. Tetapi antara lelaki dan wanita, siapa yang paling tidak setia? Hmmm…mesti ada yang kata “Lelaki” dan sudah tentu ada yang menunjuk jari ke arah wanita, bukan? 

Yang mana lebih curang?

Secara umumnya, lelaki lebih dikatakan kerap curang berbanding wanita. Tetapi peratusan kecurangan itu turut dipengaruhi oleh faktor usia.

Faktor lain yang turut membuatkan individu lelaki lebih tidak setia adalah disebabkan oleh cara mereka dibesarkan dalam sesebuah keluarga.

Ini bermakna, penceraian antara ibu bapa turut boleh menyumbang kepada lelaki menjadi tidak setia. 

Dalam satu kajian yang telah dilakukan mengatakan peratusan lelaki dan wanita yang curang adalah tidak jauh berbeza.

Namun, sebenarnya terdapat perbezaan pemahaman antara lelaki dan wanita mengenai pengertian kecurangan.

Bagi wanita di Asia, kecurangan itu berlaku apabila pasangan mereka mempunyai perasaan kepada wanita lain walaupun ia tidak melibatkan sentuhan badan dengan ‘individu ketiga’. Ini bermakna wanita meletakkan keutamaan kepada emosi.

Manakala berbeza bagi lelaki, sesuatu hubungan itu hanya dikategorikan sebagai curang apabila ia melibatkan sentuhan badan dengan wanita lain selain pasangannya. 

Lelaki mudah ‘kantoi’

Saintis mengatakan wanita boleh membuat penilaian sama ada individu lelaki itu curang atau tidak dengan hanya melihat ekspresi wajahnya.

Dan keadaan ini berbeza dengan lelaki yang sukar untuk mengesan kecurangan yang mungkin dilakukan oleh pasangan mereka. 

Berdasarkan kajian oleh penyelidik dari University of Western Australia yang melibatkan 1,500 individu. Mereka diberikan 189 gambar, iaitu 101 gambar individu lelaki dewasa dan 88 gambar individu wanita dewasa.

Responden terlibat diminta untuk memberikan ranking pada wajah-wajah tersebut pada skala 1 hingga 10, di mana 1 bermaksud “tidak mungkin curang dan 10 untuk “sangat berkemungkinan untuk curang”.

Hasilnya, responden lelaki dan wanita boleh mengesan jika lelaki lain menipu dan tidak setia kepada pasangan.

Namun, daripada gambar wanita yang diberikan, responden lelaki tidak boleh menilai sama ada mereka menipu dalam perhubungan atau tidak.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Royal Society Open Science menyatakan, kecurangan adalah berkait rapat dengan pameran maskuliniti, walaupun penyelidik turut membuat satu kesimpulan lain yang menunjukkan lelaki dengan rupa paras kurang menarik lebih kerap dinilai sebagai setia.

Mengapa tidak setia?

Tidak kira lelaki atau wanita, wujud kecenderungan untuk menjadi individu yang tidak setia dalam perhubungan. Tetapi mengapa? Berikut antara beberapa sebab dan punca secara umumnya:

 • Mata duitan
 • Benci dengan pasangan
 • Playboy atau kaki perempuan
 • Tidak suka penampilan pasangan
 • Tidak serius dalam perhubungan
 • Bosan dengan pasangan
 • Muncul kekasih lama
 • Inginkan lebih perhatian

Tanda wujudnya kecurangan

Jadi bagaimana untuk mengenal pasti sama ada pasangan kita curang ataupun tidak? Haaa…di bawah dikongsikan beberapa gejala yang boleh anda perhatikan.

 1. Privasi

Ini merupakan antara tanda utama. Jika sebelum ini, si dia tidak kisah anda memegang malah menggunakan telefonnya. Tetapi kini, anda langsung tidak dibenarkan menyentuh telefonnya. Lebih menguatkan jika, si dia meletakkan password dan anda tidak tahu apakah password-nya.

 1. Perubahan tingkah laku

Pasangan sudah tidak mesra atau manja dengan anda lagi. Jika dahulu sering bergurau senda, namun sekarang berubah 100 peratus. Malahan anda berdua mungkin kurang berkomunikasi pun antara satu sama lain.

 1. Pandangan mata

Seboleh-bolehnya, si dia tidak mahu bertentang mata dengan anda. Pasangan anda lebih gemar mengelak daripada duduk berdepan dengan anda. Haaa…ini boleh menimbulkan syak wasangka, bukan?

 1. Tersasul

Yang ini memang boleh menyebabkan kemarahan. Bayangkan kalau sebelum ini, anda dan pasangan membahasakan diri sebagai ‘sayang-abang’, namun secara ‘tak’ sengaja si dia memanggil anda dengan panggilan ‘baby’ atau ‘dear’. Berjaga-jaga!

 1. Mencari kesilapan

Setiap kesilapan yang anda lakukan walaupun kecil dan tidak disengajakan, si dia akan cuba memperbesar-besarkannya. Malahan ia akan menjadi ungkitan setiap kali anda berdua berselisih faham.

 1. Tiada kata cinta

Jika dahulu, si dia pasti akan menyatakan,”I love you and i miss you so much”. Namun kini, terlalu sukar untuk mendengar ungkapan sebegitu walaupun hanya dalam teks. Mungkin anda perlu menyiasat tentang keadaan sebenar.

 1. Naluri

Pastinya anda pernah mendengar ungkapan “percayakan instinct”. Tidak dinafikan apabila kita menyayangi seseorang, akan wujud instinct yang kuat terhadap pasangan. Lebih-lebih lagi kalau dalam perhubungan suami-isteri. Jangan pernah abaikan kata hati anda. 

Hindari tuduhan melulu

“Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya tetap akan jatuh ke tanah”. Begitu jugalah situasinya dengan individu yang menipu. Percayalah sampai satu masa kecurangan dan penipuan mereka pastinya akan terserlah. 

Jika anda mengesan sebarang tanda-tanda yang dinyatakan di atas, jangan terus membuat tuduhan melulu tanpa bukti yang sahih. Jadi sebaiknya siasat dahulu perkara ini. Dapatkan pandangan dan nasihat daripada individu yang anda percayai. Setiap masalah ada jalan penyelesaian yang terbaik. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Trend Mengadu di Media Sosial Konflik Rumah Tangga, Bagus Ke?

  Mengadu di media sosial kini bukan satu perkara yang asing. Bagus ke untuk berkongsi tentang kemelut rumah tangga di sana? Teruskan pembacaan anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  5 Cara Pemakaian Kondom Yang Salah Dan Patut Dielak, Atau Buruk Padahnya!

  Kondom adalah kaedah kontraseptif fizikal yang digunakan untuk mencegah kehamilan atau sebarang penyakit kelamin berjangkit. Walaupun digunakan secara meluas kerana keberkesanan dan harganya yang murah, kajian menunjukkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kontrasepsi 15/02/2019 . 2 minit bacaan

  Patutkah Saya Memberi Peluang Kedua kepada Pasangan Yang Curang?

  Barangkali anda tidak pernah menyangka perkahwinan anda akan sampai kepada tahap ini. Bila anda perlu membuat keputusan paling sukar dalam hidup, sama ada untuk memberikan peluang kedua kepada pasangan yang curang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 24/01/2019 . 2 minit bacaan

  5 Sebab Kenapa Suami Cenderung Untuk Curang Semasa Isteri Hamil, Tak Kasihan Isteri Ke?

  Di saat sebahagian lelaki beranggapan wanita hamil itu seksi, ramai juga yang mengatakan suami paling cenderung curang sewaktu isteri hamil. Adakah ini hanya mitos yang berakar daripada rasa insecure wanita ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 19/10/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Suami KANTOI Curang Apabila ‘Bawa’ Balik Virus COVID-19 Pada Isteri, Adoi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/04/2020 . 3 minit bacaan
  kenapa wujudnya orang ketiga

  Kenapa Wujudnya Orang Ketiga Dalam Perhubungan? Ini Penjelasan Psikologi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 04/03/2020 . 3 minit bacaan
  yaya mooncake

  Suami Kena Caras Dengan BFF, Bagaimana Elak Curang Dalam Perkahwinan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/01/2020 . 5 minit bacaan
  suami curang

  Akibat Curang, Zakar Lelaki Ini Hampir Putus Dipotong Isteri! Boleh Sambung Balik Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 07/11/2019 . 2 minit bacaan