Pewarnaan Gram dibantu Probe Pendarfluor Bagi Pengesanan Bakteria

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Dua tahun lalu, sekumpulan bayi mati di hospital universiti dan didapati bahawa bakteria Gram-negative yang menyebabkan kematian mereka. Bakteria Gram-negative bertukar menjadi warna merah jambu dan bakteria Gram-positive berubah menjadi warna violet ketika diwarnakan menggunakan Gram stain yang merupakan kaedah pewarnaan bakteria yang digunakan sejak tahun 1884. Kebiasaannya, bakteria yang menyebabkan tetanus, pneumonia, dan keracunan makanan adalah bakteria jenis Gram-positive. Pewarnaan Gram adalah kaedah pewarnaan standard yang telah digunakan untuk membezakan bakteria untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kesukaran dengan kaedah ini, yang memerlukan pelbagai prosedur dan kemahiran teknikal yang berpengalaman.

Prof. Young-Tae Chang, Dr. Nam Young Kang, Dr. Hwa-Young Kwon, dan Xiao Liu dari Jabatan Kimia, Pohang University of Science and Technology (POSTECH) telah membangunkan probe neon, BacGo yang dapat mengesan bakteria Gram-positive dengan tepat dan segera. Mereka menerbitkan penyelidikan mereka yang bertajuk ‘Development of Universal Fluorescent Gram-positive Bacteria Probe’ di jurnal Angewandte Chemie. Pasukan penyelidik menggunakan lumpur berbakteria dari air sisa untuk eksperimen demonstrasi. Mereka berjaya memantau kadar bakteria dalam proses rawatan air sisa dan mengesahkan penggunaan yang mungkin digunakan untuk diagnosis klinikal keratitis.

Penggunaan pewarnaan Gram dan pembangunan probe pendarfluor

Pewarnaan Gram pertama kali dikembangkan oleh saintis Denmark, Christian Gram, pada tahun 1884 dan ia telah digunakan sebagai satu standard untuk mengklasifikasikan bakteria. Walau bagaimanapun, ia mempunyai beberapa halangan. Sebagai contoh, menggunakan set pewarna seperti kristal violet dan safranin, kaedah ini hanya boleh digunakan untuk sampel tetap (proses kimia yang membunuh bakteria), bukan untuk bakteria hidup. Ia juga melibatkan beberapa langkah proses untuk diteruskan secara berurutan dengan menggunakan pewarna kristal violet dan safranin. Untuk mengatasi masalah ini, terdapat beberapa pendarfluor yang dibangunkan dengan kepekaan yang lebih baik berbanding daripada pewarnaan Gram, namun, ia mempunyai selektiviti yang terhad terhadap bakteria Gram-positive dan pengesanan bakteria yang lambat. Dalam hal ini, probe yang dibangunkan setakat ini tidak sesuai untuk pembezaan bakteria secara universal seperti dalam lumpur dari air kumbahan dan kerja lain yang memerlukan pengesanan pantas.

Pasukan penyelidikan memberi tumpuan kepada polisakarida dalam peptidoglycan bakteria Gram-positive dan menyaring molekul pendarfluor dengan asid boronik, yang boleh mengikat polisakarida untuk mengesan bakteria Gram-positive. Akhirnya, pasukan penyelidikan berjaya membangunkan probe pendarfluor yang boleh memilih dan mewarna bakteria Gram-positive sahaja.

Fungsi probe pendarfluor berbanding pewarnaan Gram

Probe pendarfluor ini secara khusus boleh memilih pelbagai bakteria Gram-positive. Berdasarkan pencapaian ini, pasukan penyelidikan menunjukkan penggunaan terhadap lumpur dari air kumbahan dan tikus yang dijangkiti keratitis. Hasilnya, mereka mengesahkan bahawa BacGo boleh memantau kadar bakteria dalam lumpur semasa rawatan air kumbahan. Selain itu, percubaan dengan tikus yang dijangkiti keratitis menunjukkan bahawa probe baharu dapat mendiagnosis jangkitan bakteria dengan sangat tepat. Ini menggambarkan kemungkinan aplikasinya untuk diagnosis klinikal.

Profesor Young-Tae Chang yang mengetuai pasukan penyelidikan tersebut menunjukkan harapannya dengan mengatakan bahawa BacGo adalah berbeza dari pewarnaan Gram yang biasa digunakan. Dengan probe baharu ini, kita boleh memantau pelbagai bakteria Gram-positive melalui proses pewarnaan yang minima. Ia bukan sahaja boleh menggantikan probe pendarfluor untuk menyaring bakteria Gram-positive yang mempunyai banyak batasan, tetapi juga dapat digunakan dalam banyak aplikasi yang berbeza seperti pemantauan air kumbahan dan diagnosis klinikal jangkitan bakteria.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Meruang Masa Mengandung, Boleh Ke? 5 Sebab Ini Akan Buat Anda Berfikir 2x Sebelum Lakukannya

  Nak douching atau meruang ketika hamil? Jika ya, 5 masalah kesihatan selepas meruang ini, mungkin membuatkan anda menimbang semula keputusan itu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Jika anda ingin memulihkan sakit tekak, di sini kami ada senaraikan beberapa penawar yang boleh meringankan simptom tersebut. Teruskan membaca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 03/07/2020 . 8 minit bacaan

  Ini 5 Jenis Masalah Kulit Yang Sering Berlaku Jika Terlalu Lama Pakai Topeng Muka!

  Musim wabak COVID-19 ini, kita tentunya lebih kerap memakai topeng muka apabila keluar rumah. Tapi, topeng muka juga boleh sebabkan 5 masalah kulit ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya, Penjagaan Kulit 21/05/2020 . 3 minit bacaan

  Alami Keracunan Makanan Bulan Puasa Ini? Ada 12 Benda Anda Perlu Ambil & Elak, Biar Cepat Sembuh

  Anda mengalami sakit perut sehingga muntah-muntah? Itu mungkin simptom keracunan makanan. Jom ketahui cara merawat keracunan makanan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 07/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  proses bersalin normal

  Risau Terberak Ketika Meneran Waktu Bersalin? Usah Malu, Ada Kebaikannya Perlu Ibu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  bakteria dalam perut

  Kanak-kanak 11 Tahun Maut Akibat Alahan Makanan, Bakteria Dalam Perut Adalah Puncanya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  testis lelaki

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  sakit mata

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan