Harold Shipman, Kisah Pembunuh Bersiri Licik Yang Juga Seorang Doktor…

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Doktor merupakan profesion yang sering dipandang tinggi oleh masyarakat. Kebanyakan doktor menghabiskan sisa hidup mereka berkhidmat untuk masyarakat walaupun bayaran yang diberikan kepada mereka tidak setimpal dengan beban kerja. Namun, adakah seorang doktor itu bebas daripada niat buruk atau kecenderungan untuk melakukan jenayah? Ikuti artikel ini untuk mengetahui berkenaan dengan Harold Shipman, pembunuh bersiri yang juga merupakan seorang doktor.

Pemalsuan surat wasiat

pembunuh bersiri

“Dengan ini, saya mewasiatkan semua estet, duit dan rumah kepada doktor peribadi saya. Keluarga saya tidak memerlukan wasiat tersebut dan saya ingin memberikan ganjaran kepadanya atas jasanya dalam menjaga saya dan penduduk setempat.”

Jika anda merupakan anak kepada pewasiat yang sudah meninggal dunia, apakah perasaan anda? Sedih? Curiga? Marah? Apakah yang telah berlaku?

Demikianlah bagaimana Dr Harold Shipman, doktor peribadi kepada Kathleen Grundy, seorang Datuk Bandar Hyde, ditangkap kerana disyaki memalsukan tandatangan pada dokumen wasiat tersebut. Setelah disiasat akan latar belakang beliau beserta rekod rawatan terhadap pesakit lain, Dr Harold telah dituduh membunuh 15 wanita lain.

Rekod yang dikeluarkan pada tahun 2001, setahun selepas Dr Harold didapati bersalah, menunjukkan beliau telah membunuh 215 pesakit. Faktor kejayaannya terletak pada kelemahan sistem pengeluaran sijil kematian yang ketika itu, ditandatangani oleh doktor itu sendiri tanpa melibatkan pemeriksaan oleh koroner.

Jika tidak kerana surat wasiat tersebut, bilangan orang yang akan dibunuhnya berkemungkinan akan melebihi 215 orang. Dr Harold kian tamak dan disebabkan sikap tamaknya itu membuatkan beliau tersungkur.

Kehidupan pembunuh bersiri seperti individu biasa

doktor

Tiada sebarang rekod yang menunjukkan bahawa Dr Harold mempunyai potensi untuk menjadi seorang pembunuh bersiri yang terkenal. Namun itulah ciri-ciri yang menjamin kejayaan beliau. Pada tahun 1946, Harold Frederick Shipman telah dilahirkan di Manchester.

Ibunya telah didiagnosis dengan kanser paru-paru ketika beliau berada di alam persekolahan. Beliau mula tertarik dengan bidang perubatan apabila melihat kepada keberkesanan suntikan morfin dalam mengawal simptom yang dialami oleh ibunya. Namun, sebelum beliau menjadi seorang doktor, ibunya meninggal dunia ketika Harold menduduki peperiksaan A-Level.

Setelah mendapatkan ijazah perubatan daripada Universiti Leeds, beliau mula mempraktikkan perubatan umum di Lancashire. Namun disebabkan beliau menyalahgunakan opiod yang dikenali sebagai pethedine, lesen kedoktorannya telah ditarik balik dan Harold dipaksa untuk mengikuti program pemulihan dadah di Pusat Rehabilitasi Lancashire.

Dua tahun kemudiannya, beliau kembali bekerja di bandar Hyde dan perkhidmatannya berlanjutan sehingga tahun 1998. Itulah saat apabila Kathleen Grundy, Datuk Bandar Hyde, mati secara mengejut beberapa jam setelah kedatangan Dr Harold.

Curiga dengan surat wasiat yang diberikan kepadanya, anak perempuan Kathleen membuat keputusan untuk menyiasat perihal latar belakang Harold. Pada tahun 2000, Harold telah dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan pembunuhan 15 orang wanita. Beliau dihukum penjara seumur hidup, namun Harold membunuh diri sewaktu beliau berada di dalam penjara.

Motif pembunuh bersiri

pembunuh bersiri

Pada tahun 2002, satu laporan telah dikeluarkan menunjukkan Harold Shipman telah membunuh sekurang-kurangnya 215 orang pesakit yang berusia di antara 47 hingga 93 tahun. Majoriti kes tersebut, Harold menggunakan opiod, diamorphine sebelum memalsukan sebab mati pesakit di dalam sijil kematian mereka.

Namun, jika dilihat pada kesemua kes yang didakwa ke atasnya, tiada satu pembunuhan pun yang menunjukkan Harold berbuat demikian untuk mendapatkan wang kecuali apabila beliau memalsukan surat wasiat Kathleen.

Apabila perbincangan berkenaan dengan motif pembunuhan Harold timbul, ahli akademik mempunyai tiga teori:

 • Harold ingin membalas dendam disebabkan oleh kematian ibunya
 • Harold merupakan seorang psikopat yang suka membunuh orang lain bagi tujuan hiburan
 • Harold mengamalkan euthanasia, satu prosedur untuk menamatkan nyawa pesakit bagi mengelakkan mereka menderita

Namun, tiada konklusi yang boleh dibuat berdasarkan kepada maklumat yang ada. Kebanyakan pesakit yang dibunuh oleh Harold sihat sebelum berjumpa dengan beliau. Namun jika ini merupakan satu jenayah, ia dilakukan tanpa menimbulkan curiga dalam kalangan penduduk tempatan.

Konklusi

Tujuan penulis merungkaikan kisah ini bukanlah untuk memberikan sebab kepada anda untuk tidak mempercayai doktor anda. Doktor juga manusia dan tidak terlepas daripada membuat kesilapan. Jika dilihat, Harold Shipman pada asalnya ingin berkhidmat sebagai pegawai perubatan oleh kerana ketaksubannya terhadap opiod.

Walaupun dia nampak seperti ingin membantu namun, motif dan pengamalannya tidak betul dari segi undang-undang Perubatan (Medical Laws). Secara umumnya, perbuatannya adalah tidak beretika.  

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Sangka Kos Rawatan Kanser Paru-Paru Antara TERMAHAL, Termasuk 5 Penyakit Ini!

  Bukan semua penyakit boleh dirawat dengan harga RM1 di hospital milik kerajaan. Malah, terdapat penyakit yang memerlukan kos perubatan ribuan ringgit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 15/01/2020 . 4 minit bacaan

  TAK SANGKA Mesin Basuh Di Rumah Mungkin Juga ‘Rumah’ Untuk Organisma Lain!

  Adakah anda tahu, bahawa mesin basuh merupakan 'rumah' bagi bakteria yang mungkin boleh berpindah ke pakaian anda pula jika tidak dicuci?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 14/11/2019 . 3 minit bacaan

  Ketagihan Permainan Video

  Ketagihan terhadap permainan video boleh mempengaruhi kebolehan seseorang untuk menjalani kehidupan harian. Ikuti artikel ini untuk penjelasan selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 04/11/2019 . 2 minit bacaan

  Betul Ke Guna Pil Perancang Sudah Ketinggalan Dan Satu Kaedah Lama?

  Adakah pil perancang merupakan alternatif terbaik berbanding dengan metod lain? Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya. Klik Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kontrasepsi 03/11/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan ganja

  Bukan Jadi Kurus, Kesan Ambil Ganja Mungkin Akan Buat Individu Gemuk! Tak Percaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/10/2020 . 3 minit bacaan
  hisap dadah

  Ganja Bukan Saja Buat Ketagih, Tapi Juga Boleh Buat Lelaki & Wanita Mandul, Benar Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  doktor letih

  Doktor Letih, Bekalan PPE Semakin Kurang: Ini Kesusahan Yang Dirasai Oleh Frontliner

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/03/2020 . 4 minit bacaan
  wabak COVID-19

  Covid-19 Tambah Stres Pada Doktor, Staf Perubatan? Bagaimana Mereka Hadapinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/03/2020 . 4 minit bacaan