Aachuummm… Aachuummm… Kenapa Kita Bersin?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 31/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Aaaaaaaachuuuuummmmm…dengar bunyi itu sudah tentu kita tahu apa yang berlaku. Ia sesuatu yang normal untuk terjadi, waima kepada haiwan sekalipun. Tetapi kenapa kita bersin?

Kenapa kita bersin?

Kita bersin disebabkan pelbagai faktor. Selain daripada sebagai proses mempertahankan diri daripada alahan atau penyakit seperti virus atau bahan kimia. Terdapat juga sesetengah individu bersin apabila berada dipersekitaran seperti berhabuk, bau lada, debu mahupun asap.

Bersin merupakan satu mekanisma badan untuk mengeluarkan bendasing atau objek dari rongga hidung. Objektif utama adalah untuk mencegah bahan atau bendasing ini memasuki bahagian paru-paru.

Perasan tak apabila bersin mesti pejam mata? Ia merupakan satu tindak balas normal dan spontan yang bertujuan untuk menghalang kuman-kuman yang keluar ketika bersin daripada memasuki mata. Jadi jangan pula anda cuba nak tahan mata tu dari terpejam ketika bersin, okay?

Menahan bersin

Haaa…lagi satu, pernah tak anda cuba menahan diri daripada bersin? Mesti pernah. Penulis sendiri pernah melakukannya. Tetapi sebenar tabiat itu tidak baik. Ini kerana menahan diri daripada bersin berisiko menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius. 

Tindakan anda menahan diri daripada bersin boleh menyebabkan udara terperangkap di dalam dada, mata mahupun otak. Keadaan ini sekali gus boleh mengakibatkan kecederaan kepada gegendang telinga, pembekuan darah dan rusuk patah. 

Malahan, perbuatan anda itu juga boleh merosakkan kotak suara, mendatangkan kecederaan pada tulang leher serta menganggu saraf pada muka. Sudah tentu anda tidak mahu keadaan itu daripada berlaku, bukan? Jadi elakkan!

3 fakta menarik

Kita sudah tahu mengapa kita bersin, sebab mata terpejam ketika bersin dan bahaya menahan bersin. Jadi apa kata kita ketahui pula 3 fakta menarik mengenai bersin ini. Jom!

1. Menyebar kuman

Sebenarnya apabila bersin, sebaiknya adalah kita perlu menutup mulut dan hidung. Ini kerana ketika itu kita sedang mengeluarkan kuman keluar daripada badan. Selain melakukannya kerana adab, menutup hidung dan mulut juga dapat penyebaran kuman. 

Malahan terdapat kajian yang dilakukan, mendapati jarak paling jauh sebiji partikel air bersin boleh pergi adalah 8 meter! Bayangkan berapa jauh kuman boleh tersebar dan berapa ramai individu boleh dijangkiti.

2. Tidak bersin

Satu-satu masa yang anda tidak mungkin akan bersin adalah ketika tidur. Ini kerana pada waktu itu, saraf mengawal refleks bersin juga akan berehat. Situasi ketika tidur itu dinamakan sebagai rapid eye movement atonia atau REM atonia yang kita lakukan tanpa sedar sewaktu sedang tidur, membuatkan neuron motor bersin tertutup sementara.

3. Jantung terhenti

Sudah tentu ini hanyalah mitos. Kalau benar jantung terhenti, ini bermakna anda sudah tidak bernyawa lagi. Keadaan sebenarnya, ketika bersin saluran darah di jantung akan menjadi sempit. Ini kerana anda akan menarik nafas panjang dan menyebabkan tekanan pada dada meningkat. Situasi ini sekali gus menurunkan kadar peredaran darah. 

Akhir kata

Jika anda berasa ingin bersin, jangan tahan dan lepaskan. Tetapi pastikan anda menutup mulut dan hidung menggunakan sapu tangan atau sebarang kain bersih, bukan sekadar menggunakan tangan semata-mata.

Ini kerana jika menggunakan tangan dan tidak dibasuh selepas itu, ia sudah tentu merupakan salah satu cara penyebaran kuman dan bakteria apabila anda bersentuhan atau bersalaman dengan individu lain.

Lagipun bukankah lebih beradab dan sopan menutup mulut dan hidung ketika bersin. Tidaklah individu sekeliling anda terpaksa melihat lendiran atau air yang keluar ‘berterbangan’ ketika bersin. Eiii..jijiknya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kenapa Mustahil Untuk Kita Bersin Sambil Mata Terbuka? – Ini Jawapan Pakar!

  Pernahkah anda terfikir mengapa mustahil untuk kita bersin sambil mata terbuka? Ada sebabnya. Jom sama-sama kita ikuti artikel dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 06/05/2020 . 2 minit bacaan

  Jangkitan Virus Selesema Mudah Merebak, Lindungi Diri Anda Dengan 4 Benda WAJIB Ini Mulai Sekarang!

  Sukar untuk tentukan punca utama selesema, terutamanya jika anda telah mengalaminya secara berpanjangan. Lakukan 4 langkah ini untuk elak dijangkiti!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 08/01/2020 . 3 minit bacaan

  Suntikan Flu Untuk Mencegah Influenza – Penting Ke Ambil Dan Untuk Siapa?

  Selain perlindungan fizikal, terdapat juga pencegahan melalui pengambilan suntikan flu. Persoalannya, siapa yang perlu mendapatkannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 17/12/2019 . 4 minit bacaan

  COVID19 Makin Tersebar, Ini 5 Fakta Menarik Tentang Bersin Yang Anda TAK Tahu

  Adalah lebih baik tidak menahan bersin anda. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, orang yang menahan boleh membawa kepada kecederaan pada saluran darah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 30/04/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  reaksi alergi waktu pagi

  Selalu Bersin & Hidung Tersumbat Waktu Bangun Tidur? Anda Mungkin Alami Alahan Pagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 05/01/2021 . 3 minit bacaan
  sakit perut bawah

  Ibu Hamil Kerap Rasa Sakit Bahagian Bawah Perut? Jom Cuba 7 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 3 minit bacaan
  mukus adalah

  Nampak Sama Tapi Bukan Dia, Ini Kami Jelaskan 4 Perbezaan Kahak & Hingus!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/07/2020 . 3 minit bacaan
  bagaimana hingus terhasil

  Rahsia Di Sebalik 7 Warna Hingus, Kalau Hitam Kena Jumpa Doktor Segera!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan