backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

COVID19 Makin Tersebar, Ini 5 Fakta Menarik Tentang Bersin Yang Anda TAK Tahu

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/03/2020

COVID19 Makin Tersebar, Ini 5 Fakta Menarik Tentang Bersin Yang Anda TAK Tahu

Bersin akan berlaku pada semua tahap kehidupan, malah haiwan juga boleh bersin. Ia mengambil dua hingga empat atau lebih, bergantung pada sebab mengapa kita bersin pada mulanya.

Kajian dari Pennsylvania University, mendapati bahawa bersin adalah sebahagian daripada cara untuk menetapkan semula persekitaran hidung manusia, seperti komputer yang sedang reboot.

Bersin adalah aktiviti refleks yang dibawa oleh sistem saraf untuk melindungi tubuh daripada virus dan bakteria.

Otak menghantar isyarat kepada sistem saraf untuk menutup rapat tekak, mata dan mulut apabila terdapat sesuatu yang mencetuskan hidung dan paru-paru anda.

Kemudian, penguncupan berlaku pada otot dada apabila lidah anda menolak ke lelangit mulut, memaksa nafas melalui hidung.

Sebelum anda tahu, anda telah bersin. Bersin menghasilkan udara dengan air liur dan lendir yang mengandungi seperti kuman, habuk, dan bahan pencemar, mana-mana yang mengganggu hidung anda.

Alergi terhadap udara sejuk, haiwan kesayangan, atau habuk juga boleh menyebabkan seseorang bersin. Menghairankan, sinaran matahari membuat sesetengah orang bersin. Ia kerana photik – nama untuk bersin ringan sensitif kepada cahaya.

Orang yang bersin mungkin mengalami alergi atau usaha untuk menghilangkan pergerakan kecil yang tidak terkawal mengenai penyakit saraf.

Cara termudah untuk menyebarkan kuman

Apabila anda menghantar kuman keluar dari hidung, anda perlu menutupi hidung dan mulut untuk mencegah penyebaran kuman ke udara.

Adalah lebih baik menggunakan siku anda daripada tangan anda kerana kuman boleh merebak melalui jari anda kemudian anda berjabat tangan dengan orang lain atau menyentuh apa-apa objek.

Menurut pengarang “Success Signals: Understanding Body Language”, Patti Wood berkata bahawa kita menghantar kira-kira 100,000 kuman ke udara dalam satu bersin dengan cepat, 100 mil per jam. WOW!

Bersin ketika tidur

Sekiranya anda berasa bersin ketika tidur, anda salah. Anda tidak bersin apabila anda tidur kerana sistem saraf anda tenang dan tidak boleh bertindak balas terhadap sebab bersin.

Anda mungkin bangun dan bersin jika terdapat sesuatu yang merengsakan hidung semasa tidur.

Bersin membuat jantung anda berhenti berdegup

Anda mungkin mendengar mitos bahawa jantung anda berhenti sementara ketika bersin dan ibu anda memberitahu bahawa anda harus berterima kasih atas peringatan Allah.

Orang yang dekat dengan anda akan berkata “Tuhan memberkati anda” apabila anda bersin. Nah, itu adalah kepercayaan budaya yang tipikal. Sesetengah budaya percaya bahawa bersin adalah amaran bagaimana kematian di dekat kita.

Faktanya ialah, jantung anda mengalami perubahan irama dan aliran darah anda sempit juga kerana perubahan dalam dada anda. Walau bagaimanapun, pasti bersin tidak menjadikan jantung berhenti berdegup.

Mengapa kita menutup mata sambil bersin?

Ya, biasanya orang menutup mata sambil bersin. Ia berlaku kerana terdapat penguncupan pada otot di belakang mata. Selain itu, tekanan darah sedikit meningkat yang tidak dapat mencetuskan mata anda.

Suara bersin yang berbeza

Semua orang mengeluarkan bunyi bising ketika bersin, sesetengah orang bersin dengan kuat, yang lain bersin dengan lebih lembut dan mempunyai bunyi yang unik.

Suara sebenarnya berasal dari saiz hidung anda di mana udara keluar apabila anda bersin.

Adalah lebih baik tidak menahan bersin anda. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, orang yang menahan boleh membawa kepada kecederaan pada saluran darah.

Bahagian yang paling menjengkelkan bersin adalah apabila ia sudah setengah daripada hidung anda tetapi kemudian masa yang menyengat berlaku. Untuk mendesak bersin, gosok hidung anda dan tekan bibir atas di bawah hidung anda dan meniup nafas anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/03/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan