Otak Memproses Pemahaman Metafora. Bagaimanakah?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Kajian-kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa pemahaman kita terhadap metafora berasal daripada pengalaman tubuh kita. Beberapa MRI atau fMRI, kajian pengimejan otak telah menunjukkan, sebagai contoh, apabila anda mendengar metafora seperti “dia mengalami hari yang kasar ,” kawasan otak yang berkaitan dengan pengalaman sentuhan diaktifkan. Jika anda mendengar ayat seperti, “dia sangat manis,” kawasan yang dikaitkan dengan deria rasa diaktifkan. Apabila anda mendengar kata kerja tindakan yang digunakan dalam konteks metafora, seperti “menggenggam kejayaan,” kawasan yang terlibat dalam persepsi motor dan perancangan diaktifkan.

Satu kajian oleh seorang penyelidik daripada University of Arizona, Vicky Lai serta rakan penyelidiknya yang diterbitkan dalam jurnal Brain Research bertajuk ‘Concrete Processing of Action Metaphors: Evidence from ERP’, telah melakukan kajian ini dengan tujuan ingin melihat pada waktu bilakah, kawasan otak yang berbeza diaktifkan dalam pemahaman metafora dan apa yang memberitahu kita mengenai cara kita memahami bahasa.

Lai yang merupakan pensyarah psikologi dan sains kognitif selain pengarah Cognitive Neuroscience of Language Laboratory di Jabatan Psikologi menyatakan, manusia menggunakan metafora sepanjang masa; dan ianya sudah begitu lama wujud dalam bahasa kita sehinggakan kita sering tidak menyedari bahawa kita menggunakannya. Malah, penyelidik mendapati bahawa secara purata, manusia menggunakan metafora bagi setiap 20 perkataan.

Para peserta kajian ditunjukkan dengan tiga ayat yang berlainan pada skrin komputer, masing-masing menyampaikan satu perkataan pada satu masa. Satu ayat menggambarkan tindakan konkrit, seperti, “The bodyguard bent the rod.” Satu ayat lagi adalah metafora yang menggunakan kata kerja yang sama: “The church bent the rules.” Dalam ayat ketiga, kata kerja digantikan dengan perkataan yang lebih abstrak yang menyampaikan makna yang sama seperti metafora: “The church altered the rules.”

Apabila peserta melihat perkataan “bent” yang digunakan dalam konteks literal dan metafora, tindak balas yang sama ditimbulkan di dalam otak, dengan bahagian motor deria diaktifkan dengan kadar segera – dalam 200 milisaat – kata kerja yang ditunjukkan pada skrin. Respon tersebut berbeza apabila perkataan “bent” digantikan dengan perkataan “altered.”

Kajian tersebut telah meluaskan pemahaman tentang bagaimana manusia memahami bahasa dan akan membantu secara asasnya dengan beberapa persoalan lain yang sedang dikaji oleh makmal kajian tersebut, seperti: Bolehkah bahasa metafora digunakan untuk meningkatkan mood manusia? Apakah peranan bahasa yang boleh dimainkan dalam penuaan sihat? Dan, bolehkah metafora membantu dalam pembelajaran konsep abstrak? Lai juga telah membentangkan kajian berterusan mengenai penggunaan metafora dalam membantu pengajaran, pembelajaran dan pengekalan konsep sains di mesyuarat tahunan Cognitive Neuroscience Society di San Francisco.

Lai juga berkata bahawa, dengan memahami bagaimana otak mendekati kerumitan bahasa membolehkan kita mula menguji bagaimana bahasa yang kompleks memberi kesan kepada aspek-aspek kognisi lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mudah Terlupa? Sebenarnya Memori Boleh Lebih Teruk Pada Waktu Pagi! Ini Sebabnya…

  Adakah manusia susah untuk ingat pada waktu pagi, petang ataupun malam? Betul ke memori jangka pendek bergantung pada masa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 08/01/2020 . 3 minit bacaan

  Minuman Teh Beri Manfaat Kepada Struktur Otak

  Mereka yang suka minum teh cenderung untuk mempunyai tahap kesihatan otak yang baik. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 06/01/2020 . 4 minit bacaan

  Pesakit Koma Ibarat Hidup Menanti Mati, Adakah Dia Boleh Dengar Apa Yang Kita Cakap?

  Dahulu, penulis sering tertanya-tanya, apakah rasanya jika berada dalam keadaan otak koma? Adakah mereka tidak sedar? Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Keadaan Kekurangan, Diskriminasi Berlaku Lebih Cepat – Kajian

  Menurut kajian yang oleh Cornell University, diskriminasi dan tingkah laku bias lebih mudah berlaku apabila berada dalam keadaan kekurangan atau kegawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  hilang ingatan

  Penggemar Minuman Keras Akan Cepat Hilang Ingatan! Ada 9 Lagi Tabiat Lain Yang Buat Anda Jadi Pelupa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan