Masih Mahu Merokok? Ketahui Penyakit Kanser Utama Penyebab Kematian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Satu daripada 5 lelaki dan satu daripada 6 wanita di seluruh dunia akan menghidap penyakit kanser suatu masa dalam hidup mereka. Daripada jumlah populasi manusia yang menghidap kanser tersebut, satu daripada 8 lelaki dan satu daripada 11 wanita akan mati disebabkan penyakit kanser. Mengejutkan? Demikianlah dapatan kajian The International Agency for Research on Cancer (IARC) melalui pangkalan data GLOBOCAN 2018. Dapatan kajian ini menunjukkan betapa hampir semua keluarga pada zaman moden ini akan ‘merasai’ penyakit kanser tanpa mengira jantina dan usia.

GLOBOCAN 2018: statistik baharu kanser

Perkiraan GLOBOCAN (2018) memperlihatkan bahawa kadar kes baharu dan kadar kematian disebabkan semua penyakit kanser terus meningkat di setiap rantau di dunia. Walau bagaimanapun, corak kanser berbeza mengikut rantau dengan 13 jenis kanser yang berbeza didapati paling kerap berlaku.

Kepelbagaian dalam jenis penyakit kanser yang ditemui mengikut rantau mungkin mencerminkan perbezaan faktor-faktor sosial, ekonomi, dan gaya hidup terhadap jenis kanser.

Penyakit kanser dijangka akan meragut nyawa hampir 9.6 juta manusia pada tahun 2018 dan sebanyak 18.1 juta kes kanser baharu dijangka berlaku tahun ini. Kadar ini berbeza daripada jumlah kes baru kanser sebanyak 14.1 juta dan 8.2 juta kematian pada tahun 2012, kali terakhir kaji selidik kanser diterbitkan.

Penambahan populasi dan penuaan serta jangka hayat manusia yang lebih panjang juga mungkin menjadi punca peningkatan tersebut.

Penyakit kanser di Asia

Disebabkan 60% populasi dunia terletak di Asia, kadar kematian disebabkan kanser paling tinggi dilaporkan di Asia dengan punca kematian dalam kalangan lelaki disebabkan kanser paru-paru (18%), kanser usus (12%) dan kanser perut (11% )

Manakala 3 kanser utama yang dilaporkan dalam kalangan wanita Asia ialah kanser payudara (22%), kanser usus (10%), dan kanser paru-paru. Perbandingan antara kes-kes baru kanser yang dilaporkan di setiap kawasan mengikut jantina boleh didapati daripada infografik tersebut:

kematian disebabkan kanser

infografik ihsan WHO

Berdasarkan statistik yang dibentangkan GLOBOCAN juga, kanser paru-paru merupakan punca utama kematian disebabkan kanser dengan peratusan sebanyak (18.4%) berbanding kanser usus (9.2%), diikuti kanser-kanser lain.

Pencegahan kanser paru-paru

Memahami kesan asap rokok secara langsung dan secondhand dalam pembentukan kanser paru-paru, sebarang langkah pencegahan daripada pendedahan kepada karsinogen ini patut disokong semua lapisan masyarakat. Lebih-lebih lagi kerana kadar merokok di Malaysia berada di tangga ke-7 di Asia, dengan hampir separuh lelaki Malaysia (43%) merupakan perokok.

Mulai Disember ini, semua restoran terbuka di Malaysia akan diisytiharkan sebagai kawasan larangan merokok. Langkah yang dilihat sebagai inisia­tif kementerian bagi memperluaskan lagi kawasan larangan mero­kok ini menunjukkan komitmen Malaysia sebagai negara anggota kepada Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau dan mematuhi panduan di bawah Artikel 8 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ia juga merupakan salah satu inisiatif kementerian untuk melindungi orang awam daripada bahaya asap rokok.

Jika anda seorang perokok, terdapat pelbagai inisiatif program berhenti merokok yang boleh anda dapati daripada mana-mana cawangan klinik kesihatan kerajaan.  Tetapi jika anda masih memilih untuk merokok, sedarilah bahawa anda sedang membantu meningkatkan statistik kematian disebabkan kanser dalam kalangan ahli keluarga anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Payudara Kemerahan & Sakit? Mungkin Sebab Jangkitan Bakteria! AWAS, Boleh Ancam Nyawa!

  Pernah dengar penyakit selulitis pada bahagian payudara? Umumnya, keadaan tersebut terjadi berpunca daripada jangkitan bakteria.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penyakit Kulit, Pusat Kesihatan 14/12/2020 . 3 minit bacaan

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Ramai sering menganggap penyakit seperti kanser payudara dan osteoporosis adalah eksklusif untuk mereka yang bergelar wanita.Walau bagaimanapun...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Kanser Kolon, Pembunuh Senyap Yang Berbahaya? Awasi Penyebab Sebenar Ia Berlaku!

  Mungkin ramai yang masih belum cakna mengenai penyebab kanser kolon yang sebenar bukan? Jom klik artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Kolorektal 13/11/2020 . 3 minit bacaan

  MENGEJUTKAN! Tanpa Hubungan Intim Pun Anda Boleh Terkena HPV, Anak Dara Turut Berisiko!

  Tahukah anda, jangkitan HPV sebenarnya bukan hanya berlaku disebabkan hubungan intim, ia juga mampu terjadi tanpa libatkan aktiviti seksual!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 09/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ooforektomi

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  akibat rokok

  Bukan Saja Pembunuh Senyap, Rokok Juga Buat Bibir & Gusi Jadi Lebih Gelap?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit limfoma

  AWAS! Jangan Pilih Rumah Dekat Dengan Kilang, Ada Risiko Dapat Kanser Limfoma!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 04/01/2021 . 3 minit bacaan