Masih Mahu Merokok? Ketahui Penyakit Kanser Utama Penyebab Kematian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Satu daripada 5 lelaki dan satu daripada 6 wanita di seluruh dunia akan menghidap penyakit kanser suatu masa dalam hidup mereka. Daripada jumlah populasi manusia yang menghidap kanser tersebut, satu daripada 8 lelaki dan satu daripada 11 wanita akan mati disebabkan penyakit kanser. Mengejutkan? Demikianlah dapatan kajian The International Agency for Research on Cancer (IARC) melalui pangkalan data GLOBOCAN 2018. Dapatan kajian ini menunjukkan betapa hampir semua keluarga pada zaman moden ini akan ‘merasai’ penyakit kanser tanpa mengira jantina dan usia.

GLOBOCAN 2018: statistik baharu kanser

Perkiraan GLOBOCAN (2018) memperlihatkan bahawa kadar kes baharu dan kadar kematian disebabkan semua penyakit kanser terus meningkat di setiap rantau di dunia. Walau bagaimanapun, corak kanser berbeza mengikut rantau dengan 13 jenis kanser yang berbeza didapati paling kerap berlaku.

Kepelbagaian dalam jenis penyakit kanser yang ditemui mengikut rantau mungkin mencerminkan perbezaan faktor-faktor sosial, ekonomi, dan gaya hidup terhadap jenis kanser.

Penyakit kanser dijangka akan meragut nyawa hampir 9.6 juta manusia pada tahun 2018 dan sebanyak 18.1 juta kes kanser baharu dijangka berlaku tahun ini. Kadar ini berbeza daripada jumlah kes baru kanser sebanyak 14.1 juta dan 8.2 juta kematian pada tahun 2012, kali terakhir kaji selidik kanser diterbitkan.

Penambahan populasi dan penuaan serta jangka hayat manusia yang lebih panjang juga mungkin menjadi punca peningkatan tersebut.

Penyakit kanser di Asia

Disebabkan 60% populasi dunia terletak di Asia, kadar kematian disebabkan kanser paling tinggi dilaporkan di Asia dengan punca kematian dalam kalangan lelaki disebabkan kanser paru-paru (18%), kanser usus (12%) dan kanser perut (11% )

Manakala 3 kanser utama yang dilaporkan dalam kalangan wanita Asia ialah kanser payudara (22%), kanser usus (10%), dan kanser paru-paru. Perbandingan antara kes-kes baru kanser yang dilaporkan di setiap kawasan mengikut jantina boleh didapati daripada infografik tersebut:

kematian disebabkan kanser

infografik ihsan WHO

Berdasarkan statistik yang dibentangkan GLOBOCAN juga, kanser paru-paru merupakan punca utama kematian disebabkan kanser dengan peratusan sebanyak (18.4%) berbanding kanser usus (9.2%), diikuti kanser-kanser lain.

Pencegahan kanser paru-paru

Memahami kesan asap rokok secara langsung dan secondhand dalam pembentukan kanser paru-paru, sebarang langkah pencegahan daripada pendedahan kepada karsinogen ini patut disokong semua lapisan masyarakat. Lebih-lebih lagi kerana kadar merokok di Malaysia berada di tangga ke-7 di Asia, dengan hampir separuh lelaki Malaysia (43%) merupakan perokok.

Mulai Disember ini, semua restoran terbuka di Malaysia akan diisytiharkan sebagai kawasan larangan merokok. Langkah yang dilihat sebagai inisia­tif kementerian bagi memperluaskan lagi kawasan larangan mero­kok ini menunjukkan komitmen Malaysia sebagai negara anggota kepada Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau dan mematuhi panduan di bawah Artikel 8 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ia juga merupakan salah satu inisiatif kementerian untuk melindungi orang awam daripada bahaya asap rokok.

Jika anda seorang perokok, terdapat pelbagai inisiatif program berhenti merokok yang boleh anda dapati daripada mana-mana cawangan klinik kesihatan kerajaan.  Tetapi jika anda masih memilih untuk merokok, sedarilah bahawa anda sedang membantu meningkatkan statistik kematian disebabkan kanser dalam kalangan ahli keluarga anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apa Itu Kanser Hati: Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Penyakit hati merupakan barah keenam terlazim di dunia. Pada peringkat awal ia tidak menunjukkan simptom namun jika dirawat awal mungkin ada potensi sembuh

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Hati 21/10/2020 . 5 minit bacaan

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Penyakit kanser kesan daripada duduk terlalu lama? Bahaya, cuba baca artikel ini. Pastikan anda bukan dari golongan mereka yang terlalu banyak duduk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser 20/10/2020 . 3 minit bacaan

  Jika Menghidap Kanser Testis, Ini Perkara Yang Akan Berlaku Kepada Alat Sulit Anda!

  Seperti mana yang kita semua sudah tahu, kanser testis adalah bahaya buat lelaki. Persoalannya, apa perkara yang akan berlaku pada alat sulit ketika ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS! Penggemar Cahaya Matahari Berisiko Dapat Kanser Kulit, Ada Kaitan Juga Dengan Genetik?

  Satu kajian berkaitan dengan tabiat berjemur dan kanser kulit (berpunca daripada radiasi matahari) telah menggemparkan komuniti sains. Menurutnya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Kanser Kulit 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit prostat

  Menghidap Kanser Prostat, Jangan Takut Untuk Buat Saringan & Diagnosis Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 6 minit bacaan
  bulan kesedaran kanser payudara

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  jenis kanser perut

  Ketahui Jenis Dan Tahap Kanser Perut, Penentu Rawatan Yang Sesuai Dengan Barah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 6 minit bacaan
  cara merawat hati

  Usah Sedih Jika Anda Penghidap Kanser Hati, Ini Diagnosis & Rawatan Sesuai Untuk Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 6 minit bacaan