Aqiqah: Signifikannya Dalam Menyambut Kelahiran Bayi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 8 minit bacaan
Share now

Aqiqah adalah simbolik kesyukuran atas kelahiran kanak-kanak yang merupakan hadiah berharga dari Tuhan kepada keluarga dan seluruh umat manusia. Ketibaan bayi baharu adalah masa yang istimewa dalam kehidupan seseorang, serta masa perubahan yang besar dalam kehidupan seseorang individu. Kanak-kanak adalah penyokong janji: pembaharuan dunia di dalam dan melalui keluarga. Anak-anak kita, sentiasa menjadi tanda harapan untuk dunia.

Persediaan ibu bapa bagi menyambut kelahiran bayi

Kebanyakan ibu yang sedang hamil akan berasa risau mengenai apa yang perlu dan apa yang tidak perlu dilakukan sebelum melahirkan bayi dan ini adalah normal. Jika anda bercadang untuk bersalin secara normal, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian.

Ketahui peringkat kelahiran

Peringkat kelahiran adalah berbeza mengikut individu. Tiada siapa yang mampu untuk menjangkakan tempoh peringkat kelahiran mereka. Walau bagaimanapun, anda tetap akan mengalami tiga peringkat ini semasa proses kelahiran bayi:

 • Fasa pertama: Peringkat ini bermula apabila otot-otot rahim anda mula mengecut, mengecil dan kemudian relaks yang akan membantu membuka serviks agar bayi boleh melalui saluran kelahiran. Fasa pertama ini boleh berlangsung dalam tempoh beberapa jam atau berhari-hari. Anda juga akan mengalami kontraksi aktif yang bertahan dalam masa beberapa minit.
 • Fasa kedua: Peringkat ini bermula apabila serviks anda diluaskan dan anda menolak bayi anda keluar.  
 • Fasa ketiga: Peringkat ini adalah apabila bayi anda telah lahir. Kontraksi masih akan berlaku sehinggalah plasenta dikeluarkan daripada saluran kelahiran anda.

Bersedia menghadapi kesakitan

aqiqah

Melahirkan bayi sememangnya satu proses atau prosedur yang akan mendatangkan kesakitan kepada para ibu. Namun begitu, selain berzikir, beristighfar dan membaca doa mudah bersalin, terdapat teknik lain yang yang boleh anda lakukan, misalnya hypnobirthing.

Dicipta oleh seorang pakar hipnoterapi dari Harvard University Ford Foundation iaitu Marie “Mickey” Mongan, hypnobirthing adalah sejenis teknik meditasi yang dilakukan oleh ibu hamil untuk tujuan melahirkan bayi dengan lebih mudah. Teknik ini dilakukan dengan menggunakan metode hipnosis bagi membantu ibu hamil berasa lebih relaks secara mental, fizikal dan rohani. Selain itu, teknik ini juga dilakukan untuk membantu mereka melawan perasaan takut dan mengurangkan rasa sakit serta rasa letih ketika melahirkan bayi. Berbanding menggunakan perkataan seperti sakit atau letih, teknik ini akan menggantikannya dengan perkataan tekanan. Kontraksi pula akan digantikan dengan perkataan seperti pusuan atau gelombang.

Teknik ini akan melibatkan penggunaan muzik, visual, perkataan dan pemikiran yang positif untuk tujuan merelakskan badan, mengawal pernafasan serta sensasi ketika melahirkan bayi. Ia boleh dilakukan secara sendiri atau mendapatkan bantuan daripada pakar hipnoterapi. Namun begitu, mereka ini mungkin tidak akan berada di sisi ketika proses bersalin hampir dekat, oleh itu, anda disarankan untuk mempelajarinya sendiri.

Uruskan bulu ari-ari anda

Ketika sedang hamil, adalah normal untuk anda bimbang terhadap pengurusan bulu ari-ari anda terutamanya jika ini adalah kehamilan yang pertama. Kawasan ari-ari yang bersih dan kemas akan membantu anda serta doktor menjalankan sebarang prosedur yang diperlukan ketika proses kelahiran. Ini juga akan mengurangkan risiko infeksi yang mungkin berlaku sekiranya bulu ari-ari tidak dicukur sebelum bersalin. Oleh itu, pihak hospital selalunya akan menasihatkan anda untuk mencukur bulu ari-ari anda sebelum diwadkan untuk tujuan keselamatan dan kebersihan.

Hadiri kelas-kelas melahirkan bayi

Selain mendapatkan nasihat daripada ibu atau saudara-mara yang pernah melahirkan bayi, anda juga boleh menghadiri kelas-kelas melahirkan bayi. Tujuan kelas ini diadakan adalah untuk menyediakan informasi yang diperlukan ketika bersalin. Ini bertujuan untuk memastikan anda dapat membuat keputusan yang sebetulnya selain mengurangkan perasaan takut anda. Berikut merupakan beberapa perkara asas yang anda akan pelajari sepanjang mengikuti kelas-kelas tersebut:

 • Tanda-tanda kelahiran
 • Progres kelahiran yang normal
 • Teknik menghadapi kesakitan
 • Bagaimana pasangan anda boleh membantu
 • Bila waktu yang sesuai untuk menghubungi doktor atau jururawat

Tanpa mengira keputusan anda untuk bersalin di rumah, di pusat bersalin atau hospital, perkara-perkara asas ini akan membantu anda bersedia untuk bersalin secara normal. Anda juga boleh menghadiri kelas agam berkaitan proses bersalin. Kelas seperti ini akan mendidik anda tentang bersuci serta tip-tip dan doa mudah bersalin bagi memudahkan proses kelahiran.

Doa mudah bersalin serta aspek spiritual lain yang boleh membantu

Semua wanita yang mengandung inginkan proses bersalin yang lancar serta selamat. Untuk seorang muslim, doa adalah senjata utama mereka dalam mengharungi cabaran kehidupan. Justeru, mengamalkan doa mudah bersalin dan amalan-amalan lain adalah digalakkan bagi mendapatkan proses bersalin yang mudah.

Terdapat dua jenis doa yang dianjurkan oleh alim ulama dan ahli agama yang sesuai dijadikan amalan, ia bukan sahaja boleh digunakan sebagai doa mudah bersalin, bahkan doa untuk memperoleh keselamatan dan zuriat yang baik. Koleksi doa mudah bersalin ini boleh dibaca oleh ibu yang menunggu saat melahirkan anak dan oleh mereka yang menunggu kelahiran bayi seperti suami atau ibu bapa. Senarai doa mudah bersalin di bawah ini adalah berdasarkan ayat-ayat daripda kitab suci Al-quran.

Doa mudah bersalin yang boleh ibu amalkan ketika ingin bersalin

aqiqah

 • “Allah mengetahui apa yang dikandung oleh setiap perempuan, apa yang kurang sempurna, dan apa yang bertambah dalam rahim. Dan setiap sesuatu ada kadar ukuran di sisi-Nya.” (Surah Ar-Ra’d, ayat 8)
 • “Dan Allah menciptakan kamu daripada tanah kemudian daripada air mani, kemudian Dia menjadikan kamu berpasangan (lelaki dan perempuan). Tidak ada seorang perempuan pun yang mengandung dan melahirkan, melainkan dalam pengetahuan-Nya. Dan tidak dipanjangkan umur seseorang dan tidak pula dikurangkan umurnya, melainkan (sudah ditetapkan) dalam Kitab (Luh Mahfuz). Sesungguhnya, yang demikian itu mudah bagi Allah.” (Surah Al-Fatir, ayat 11)
 • “Dan Allah mengeluarkan kamu daripada perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberikanmu pendengaran, penglihatan, dan hati, agar kamu bersyukur.” (Surah Al-Nahl, ayat 78)

Doa mudah bersalin yang dibaca oleh orang menunggu ibu bersalin (suami sangat digalakkan baca doa ini)

 • “Allah menginginkan kemudahan bagimu, dan tidak menginginkan kesukaran bagimu” (Surah Al-Baqarah, ayat 185)
 • “Tidak ada seorang perempuan pun yang mengandung dan melahirkan, melainkan dalam pengetahuan-Nya.” (Surah Al-Fatir, ayat 11)
 • “Apabila bumi digoncangkan dengan goncangan yang dahsyat. Dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung)nya.” (Surah Al-Zalzalah, ayat 1-2)

Kehidupan adalah satu perkara yang indah. Keibubapaan sememangnya sukar, tetapi ganjarannya jauh melebihi kerja yang dilaksanakan dan dipertanggungjawabkan. Mengandungkan kanak-kanak, terutama anak lelaki adalah perkara paling besar yang boleh diharapkan oleh wanita, dan mewakili impian dan harapannya yang paling besar. Dalam tradisi Islam, umat Islam memperkenalkan kedatangan baharu dalam keluarga, sahabat dan masyarakat dengan melaksanakan aqiqah.

Apakah aqiqah?

Aqiqah, dalam istilah Islam, ditakrifkan sebagai pengorbanan haiwan pada waktu kelahiran anak. Amalan aqiqah adalah sangat digalakkan. Ia perlu dilakukan oleh ibu bapa atau penjaga kanak-kanak yang baru dilahirkan tersebut. Nabi Muhammad SAW dan sahabat-sahabatnya telah melaksanakan aqiqah ketika mereka dikurniakan kepada seorang bayi yang baru lahir.

Adakah aqiqah wajib?

Aqiqah merujuk kepada pengorbanan yang diberikan oleh keluarga pada saat kelahiran anak lelaki atau anak perempuan. Seekor kambing adalah mencukupi untuk  tujuan aqiqah untuk sama ada seorang kanak-kanak perempuan atau seorang kanak-kanak lelaki. Daging hasil penyembelihan kambing tersebut diedarkan seperti berikut: Satu pertiga untuk amal dan baki dua pertiga untuk diedarkan dalam kalangan sahabat dan sanak saudara.

Ia harus dimakan, diberi makan kepada orang lain dan diberikan kepada orang lain sebagai satu bentuk sedekah. Cara diberikan kepada orang lain adalah bersifat pilihan, sama ada daging diedarkan secara mentah atau dimasak.

Saudara-mara dan jiran-jiran dijemput bersama dalam majlis keraian, kerana ini adalah satu peristiwa gembira untuk dikongsi bersama dengan masyarakat terdekat. Seperti yang disebutkan sebelumnya, aqiqah adalah sunnah, yang bermaksud bahawa ia amat disyorkan. Apabila kita mengatakan ia sangat disyorkan, ini bermakna bahawa ia tidak wajib.

Jika keluarga tidak mampu mengorbankan seekor kambing, maka tidak ada kesalahan yang dilampirkan kepadanya kerana gagal berbuat demikian. Tuhan tidak membebankan jiwa dengan lebih daripada yang dapat dilakukan dengan munasabah.

Keluarga miskin yang mendapati sukar untuk mereka melakukan aqiqah, tidak perlu melakukannya. Kanak-kanak yang baharu dilahirkan tersebut tidak akan terjejas dengan apa-apa cara terhadap kegagalan ibu bapanya untuk melakukan aqiqah, walaupun mereka mampu membeli kambing dan menyembelihnya.

Pada waktu bilakah aqiqah dilakukan?

aqiqah

Secara tradisinya, aqiqah dilaksanakan pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi, walaupun ini bukan keperluan dan ia boleh dilakukan pada bila-bila masa selepas kelahiran anak.

Apakah tujuannya?

Terdapat banyak manfaat dalam pelaksanaan Aqiqah. Satu, tujuannya adalah untuk mengumumkan kelahiran bayi. Pasangan yang dikurniakan dengan kelahiran anak adalah satu keberkatan yang besar dari Pencipta. Antara tujuan lain adalah untuk menjemput ahli keluarga, jiran, dan kawan-kawan untuk meraikan acara yang diberkati. Orang miskin harus dimasukkan dalam sambutan bayi ini dengan menawarkan makanan dan daging yang disajikan pada majlis aqiqah ini. Selain itu, penyembelihan haiwan aqiqah tersebut juga bertujuan sebagai tanda kesyukuran kepada tuhan atas kelahiran bayi kepada kedua pasangan. Matlamatnya adalah untuk mengumumkan kelahiran anak anda dan mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT atas berkat kelahiran anak selain ia membantu untuk menyatukan anggota keluarga dan orang tersayang pada majlis khas ini.

Ia juga memberikan kita peluang untuk berkongsi perayaan kita dengan orang-orang yang kurang bernasib baik daripada diri kita sendiri – seperti anak-anak yatim dan mereka yang memerlukan – dengan menawarkan daging dari pengorbanan dengan mereka.

Jenis haiwan yang dikorbankan untuk tujuan ini

Berdasarkan hadis nabi yang diriwayatkan oleh Umm Kurz, Nabi Muhammad menyatakan agar bagi setiap kelahiran seorang bayi lelaki, dua ekor kambing hendaklah disembelih, manakala bagi setiap kelahiran seorang bayi perempuan, seekor kambing perlu disembelih.

Keadaan haiwan yang boleh disembelih untuk tujuan aqiqah

Keadaan haiwan yang disembelih untuk tujuan aqiqah adalah sama dengan keadaan haiwan untuk tujuan korban. Haiwan yang disembelih mestilah seekor kambing, lembu atau unta. Bagi unta, ia mestilah lebih tua daripada 6 tahun, untuk lembu pula, umurnya mestilah lebih tua dari 3 tahun dan untuk kambing, ia mestilah berusia lebih dari 2 tahun. Haiwan-haiwan tersebut mesti bebas daripada apa-apa bentuk cacat seperti buta, sakit, lemas atau kurang gizi. Haiwan harus disembelih dalam cara yang berperikemanusiaan yang sesuai.

Sedekah perak mengikut timbangan rambut bayi

Tindakan mencukur kepala juga dilakukan pada masa ini dan rambut bayi tersebut kemudiannya ditimbang. Derma berbentuk wang kemudiannya diberikan kepada golongan miskin dan anak yatim berdasarkan berat rambutnya. Nilai ini diukur oleh kadar semasa perak pada masa itu jika aqiqah dilakukan dalam masa beberapa hari selepas kelahiran.

Mengikut panduan seperti yang dinyatakan oleh hadis sahih adalah bahawa, sedekah disorkan diberi dalam bentuk atau nilai perak. Tetapi jika seseorang ingin memberikannya dalam bentuk atau nilai emas, maka ia tidaklah bersifat sebagai sesuatu yang salah kerana ia dilaporkan dari sekelompok Salaf. Tetapi perak lebih baik atas kerana dua sebab:

(i) Perak adalah apa yang dinyatakan dalam banyak hadis yang telah diriwayatkan sebelum ini.

(ii) Pemberian perak untuk tujuan sedekah adalah lebih mudah dikendalikan oleh mana-mana individu – berlainan dengan emas, yang nilanya lebih mahal.

Apa yang perlu kita lakukan adalah untuk menentukan nilai jumlah perak yang sesuai dalam mata wang moden. Itu dilakukan dengan menimbang rambut dalam gram kemudian mencari nilai semasa jumlah perak tersebut. Hasil timbangan rambut tersebut akan menjadi jumlah sedekah yang akan diberikan kepada golongan susah dan tidak berkemampuan.

Perbezaan antara aqiqah dan korban

aqiqah

Untuk mengelakkan kekeliruan, terdapat beberapa fakta yang membezakan antara amalan aqiqah dan amalan korban. Berikut merupakan beberapa perbezaan diantara dua amalan tersebut.

 • Daging korban lebih baik jika disedekahkan kepada fakir miskin dalam keadaan daging tersebut masih mentah iaitu belum dimasak. Manakala daging aqiqah lebih utama disedekah kepada fakir miskin dan boleh juga kepada orang-orang kaya dalam keadaan  daging tersebut sudah dimasak. Hadis riwayat Al-Baihaqi dari Aisyah menyatakan bahawa: “Menyedekahkan daging aqiqah dalam keadaan daging tersebut telah dimasak itu adalah satu sunnah.”
 • Daging aqiqah sunat dimasak dengan cara yang manis-manis, dengan doa harapan agar akhlak dan kelakuan bayi yang baru dilahirkan itu akan menjadi baik.
 • Tulang-tulang haiwan aqiqah sunat dipotong pada sendi-sendinya manakala tulang-tulang haiwan korban tidak disyorkan sedemikian.
 • Tempoh menyembelih ternakan korban hanyalah 4 hari dalam setahun, iaitu pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah sedangkan untuk menyembelih ternakan aqiqah tidak dibataskan pada tarikh-tarikh tersebut dan aqiqah boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang tahun.
 • Galakan untuk melakukan ibadah aqiqah hanyalah sekali sahaja sepanjang hayat, manakala galakan melakukan ibadah korban ialah setiap tahun hijrah.

Sunnah lain yang digalakkan dilakukan pada hari penyembelihan haiwan aqiqah

aqiqah

 • Sunat bagi kedua ibu bapa bayi tersebut untuk mencukurkan rambut bayi tersebut setelah 7 hari kelahiran.
 • Sunat juga kepada kedua ibu bapa untuk memberikan nama pada bayi tersebutpada hari ketujuh kelahiran
 • Bersedekah kepada golongan yang memerlukan dengan mengikut berat timbangan rambut bayi yang telah dicukur dengan jumlah nilaian semasa perak.
 • Mengkhatankan bayi tersebut. Kerana Nabi Muhammad telah mengkhatankan cucu-cucu baginda iaitu Hassan dan Hussain pada hari ketujuh kelahiran mereka.

Penyertaan aqiqah secara online

Pada masa sekarang, telah banyak perkhidmatan untuk menjalankan aktiviti aqiqah melalui pendaftaran online. Pendaftaran dan penyertaan aqiqah secara online ini lebih memudahkan keluarga yang ingin menjalankan aqiqah tersebut terutamanya jika mereka berniat atau memiliki hasrat untuk melakukannya di luar negara, iaitu negara-negara kurang membangun. Ramai rakyat Malaysia telah melakukan aqiqah di negara-negara seperti Kemboja, Indonesia, Sri Lanka dan Syria agar daging semebelihan tersebut dapat diberikan kepada kelompok masyarakat yang lebih memerlukan. Harga semasa seekor kambing bermula daripada RM500 sehingga RM600 mengikut jenis dan umur kambing.

Kesimpulannya, sebagai orang Islam, adalah digalakkan bagi kedua ibu bapa bayi untuk melakukan aqiqah sekiranya berkemampuan memandangkan ianya adalah satu sunnah yang digalakkan dengan pelbagai manfaat dan signifikan pelaksanaannya. Bagi yang kurang berkemampuan pula, tidaklah menjadi satu kesalahan sekiranya tidak mampu melaksanakannya memandangkan ianya hanyalah satu amalan yang digalakkan dan bukannya diwajibkan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ramai Ibu Bersalin Tahun 2020, Sebelum Melawat Baby Baru Lahir, Ambil Tahu 6 Perkara Ini Dulu!

  Pasti ramai yang rasa teruja ketika melawat ibu bersalin dan bayi yang baru lahir. Jika anda ingin melawat, jom ikuti 7 tip ketika melawat bayi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Risiko Wanita PCOS Hamil, Boleh Membahayakan Bayi? Ada Kesan Juga Pada Jantina Si Manja?

  Wanita hamil dengan sindrom ovari polisistik dikatakan boleh memberi kesan kepada jantina bayi dalam kandungan, adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 17/09/2020 . 3 minit bacaan

  Selamat Ke Penyaman Udara Untuk Si Manja? Sebelum Buka Aircond Dalam Bilik Bayi, Baca Ini Dulu!

  Ramai yang percaya bahawa pendingin hawa bahaya untuk bayi. Tapi, betul ke? Penggunaan penyaman udara sebenarnya boleh buatkan bayi tidur dengan lebih lena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Si kecil anda kerap menjulurkan lidah seakan mengejek dan mengajuk anda? Ibu bapa kena tahu 7 sebab bayi julur lidah ini! Jom klik untuk baca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  mengesan kehamilan PCOS

  Haid Tidak Tentu Salah Satu Petanda PCOS, Jadi Bagaimana Cara Nak Kesan Jika Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  puting kosong

  Puting Kosong, Objek Ajaib Menenangkan Si Manja! Tapi Ia Boleh Buat Gigi Bayi Jongang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan
  7-cara-mempercepatkan-bukaan-rahim

  Alahai, Baby Sedap Duduk Dalam Perut, Tak Nak Keluar Lagi? Cubalah 7 Petua Cepat Bersalin Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/10/2020 . 3 minit bacaan
  pemeriksaan vagina

  Takut Dengar Pengalaman Kena Seluk Semasa Bersalin? Ibu, Fahami Tentang Pemeriksaan Faraj!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan