Saintis Kata Ubat Anti Radang Boleh Terukkan Simptom COVID-19, Tapi…

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Hari demi hari, kita mengharapkan saintis dan golongan berpelajaran tinggi untuk tampil dengan kaedah rawatan bagi wabak virus korona baharu (COVID-19) yang kelihatan semakin serius.

Berikut adalah statistik terkini penularan COVID-19 di negara kita:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

67,169

Disahkan

9,196

Sembuh

363

Kes Kematian
Peta sebaran

Namun, ia tidaklah semudah seperti yang kita sangkakan. Buat masa ini, rawatan hanya tertumpu kepada simptom COVID.

Pelbagai jenis kajian telah menunjukkan sifat unik yang dimiliki oleh virus ini sebelum ia diisytiharkan sebagai jangkitan pandemik.

Artikel berkaitan:

COVID-19 Satu Pandemik, Bagaimana Nak Terangkan Pada Anak? Cuba 7 Cara Ini

Antaranya adalah virus ini boleh hidup di luar badan manusia selama 9 hari dan ia boleh menyebabkan kadar kematian tinggi dalam kalangan pesakit kronik.

Terbaru, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyarankan supaya pesakit yang mengalami simptom COVID untuk menjauhi ubat anti radang seperti ibuprofen.

Menurutnya, pengambilan ubat tersebut boleh menyebabkan kesan virus menjadi bertambah teruk.

Nak tahu kenapa? Baca artikel ini untuk maklumat lanjut.

Elakkan ubat anti radang, ambil paracetamol untuk rawat simptom COVID

simptom covid

Ubat seperti ibuprofen tergolong dalam pengelasan ubat anti radang bukan steroid (NSAID) yang sering digunakan bagi merawat simptom COVID seperti demam atau sakit badan.

Berikut adalah simptom dan komplikasi COVID-19:

mengelakkan anak menyentuh muka

Kita tahu demam bukanlah satu keadaan yang memberikan keselesaan terutamanya jika ia hadir bersama dengan simptom lain. Oleh sebab itu, jika suhu badan anda panas, anda akan diberikan ubat anti demam atau anti radang bagi mengurangkan tahap keterukan simptom tersebut.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini, pihak berkuasa Perancis dan WHO telah mengeluarkan kenyataan supaya mereka yang mengalami simptom COVID untuk elak ubat anti radang.

Ia berdasarkan satu kajian terbitan Lancet pada 11 Mac 2020 yang diterajui oleh Lei Fang, George Karakiulakis dan Michael Roth.

Dalam kajian tersebut, mereka membuat hipotesis bahawa punca kematian utama kepada kebanyakan kes COVID adalah kecenderungan untuk sel badan menghasilkan reseptor yang dikenali sebagai angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2). 

Reseptor tersebut kebiasaannya dihasilkan oleh sel epitelial pada organ paru-paru, buah pinggang dan salur darah. Virus korona yang menyebabkan simptom COVID berupaya untuk menjangkiti individu melalui reseptor tersebut.

Penggunaan ubat angiotensin-converting enzyme inhibitor (ACE-i) yang sering diambil oleh mereka yang menghidap penyakit hipertensi dan masalah jantung boleh meningkatkan jumlah reseptor ACE2.

Ini membuatkan golongan yang menghidap penyakit kronik berisiko tinggi untuk mendapat simptom teruk.

Mereka yang mengambil ubat anti radang seperti ibuprofen dan aspirin juga mempunyai risiko yang sama. Semakin tinggi jumlah reseptor ACE2, semakin banyak virus yang boleh menjangkiti. Ia seterusnya akan menyebabkan simptom yang lebih teruk.

Menurut jurucakap WHO, Christian Lindmeier, pakar daripada Agensi Kesihatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UN) sedang mengkaji akan kebenaran hipotesis kajian tersebut. Namun, buat masa sekarang, ambil paracetamol dan elakkan ibuprofen.

Sekadar hipotesis dan tiada penemuan saintifik yang sah

simptom covid

Walaupun WHO telah mengeluarkan kenyataan larangan sebagai langkah berjaga-jaga, namun ramai pakar yang tidak bersetuju dengan perkara tersebut.

Ibuprofen merupakan ubat yang agak terkenal dan telah digunakan selama lebih daripada 30 tahun bagi merawat simptom demam dan melegakan kesakitan badan.

Setakat ini, kajian yang diterbitkan oleh Laman Jurnal Ternama, Lancet itu hanyalah hipotesis semata-mata. Tiada bukti saintifik yang mengaitkan penggunaan ubat ibuprofen dengan tahap keagresifan jangkitan COVID.

Anda mungkin berminat untuk membaca:

Perkara ini turut diutarakan oleh Dr Michele Barry yang merupakan Pengarah Pusat Inovasi Dalam Kesihatan Global di Universiti Stanford.

Tiada data yang boleh dijadikan panduan ahli perubatan klinikal untuk menegah penggunaan ubat anti radang dalam kalangan pesakit COVID.

Setakat ini, banyak organisasi berkaitan yang sedang bekerjasama dengan WHO, Agensi Perubatan Eropah (EMA) dan pihak berkuasa kesihatan lain bagi mengesahkan kebenaran di sebalik kenyataan tersebut.

Sekiranya ia merupakan satu kajian yang sah dan disokong oleh kajian saintifik yang lain, kita mempunyai idea sedikit sebanyak berkenaan dengan hala tuju perubatan bagi mengurangkan kadar kematian COVID.

Rawatan demam bagi melegakan simptom COVID. Baik atau memudaratkan?

simptom covid

Kita tidak perlu risau akan kemudaratan yang bakal disebabkan oleh ubat ibuprofen terhadap tahap keterukan simptom. Apa yang perlu kita fikirkan adalah tindakan melegakan simptom demam ketika sedang mengalami jangkitan virus korona baharu.

Demam bukanlah satu mekanisme yang membantu perkembangan virus, ia merupakan sistem pertahanan badan yang direka untuk membunuhnya.

Kenaikan suhu badan yang berlaku ketika jangkitan merupakan interaksi di antara pusat kawalan suhu di otak dan isyarat kimia yang dikenali sebagai pirogen (pyrogen).

Pirogen seperti molekul interleukin 1 dirembeskan oleh sel darah putih apabila terdapat mikroorganisma yang cuba menembusi sistem pertahanan badan.

Fenomena kenaikan suhu tersebut dianggap keadaan persekitaran dalaman yang ideal untuk sel darah putih membasmi virus korona.

Berikut adalah cara terbaik untuk melawan COVID-19:

Cara Yang Betul Untuk Elak Jangkitan Bakteria & Virus

Wabak Novel Virus Korona (2019nCoV) boleh berjangkit antara manusia? Oh, tidak! Pastikan kalian pakai topeng muka dengan betul, ya!Ketahui mengenai koronavirus di: http://bit.ly/31dLjPj#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Friday, January 31, 2020

Namun, persoalannya di sini, adakah kita patut memberikan ubat anti demam atau anti radang kepada pesakit? Bukankah ia akan mengganggu fungsi optimum sistem pertahanan badan? Jika dilihat pada konteks klinikal (praktikal), ini merupakan satu keputusan yang rumit. 

Demam, walaupun baik untuk badan kadangkala boleh membunuh. Namun, pelbagai jenis kajian telah menunjukkan bahawa pengurangan suhu badan boleh menyebabkan seseorang itu berjangkit dalam satu jangka masa yang lama.

Sistem pertahanan badan berfungsi lebih baik pada suhu badan tinggi. Bahkan kebanyakan haiwan yang sakit (terutamanya reptilia) pun akan menjemurkan badan mereka di bawah matahari untuk melawan jangkitan.

Namun, peningkatan 1 darjah selsius lebih daripada suhu badan normal boleh menyebabkan kenaikan kadar proses metabolik badan setinggi 12%.

Maka, sama ada pemberian ubat anti demam untuk pesakit yang mengalami simptom COVID itu perlu ataupun tidak bergantung kepada situasi klinikal dan perlu diakses oleh doktor yang berpengalaman.

Konklusi

Setakat ini, tiada kajian saintifik yang menunjukkan data secara terang-terangan berkenaan dengan kesan ubat anti radang terhadap tahap keterukan simptom COVID.

Jika anda disarankan oleh doktor untuk mengambil ubat yang berupaya menaikkan reseptor ACE2 seperti aspirin, ibuprofen dan ACE-i, patuhi arahan tersebut. Walau bagaimanapun, jika ada keraguan, tiada masalah untuk anda bertanya.

Pengamalan sistem perubatan di Malaysia sentiasa berteraskan kajian saintifik yang terbukti memberikan kebaikan kepada komuniti sejagat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. 

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penghidap Trauma PTSD Terkesan Dengan Pandemik COVID-19! Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Wabak koronavirus masih membelenggu seluruh dunia. Malah kes-kes mental dilihat semakin mencanak naik, tidak terkecuali gangguan stres pasca trauma (PTSD).

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 05/11/2020 . 3 minit bacaan

  GEMPAR! Kajian Terbaharu Temui Virus COVID-19 Mungkin Boleh Sebabkan Diabetes Jenis 1

  Tahukah anda, kajian terbaharu menyatakan bahawa diabetes anak atau diabetes kanak-kanak ini boleh berlaku disebabkan jangkitan virus COVID-19?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 1, Kencing Manis 02/11/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Kini, Malaysia digemparkan dengan wabak COVID-19 gelombang ketiga. Bolehkah individu mendapat jangkitan buat kali kedua? Klik artikel untuk jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Coronavirus, COVID-19 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Kita semua tahu bahawa suhu badan manusia perlu diperiksa sebelum masuk sesuatu tempat angkara COVID-19. Selain di dahi, bolehkah scan di tangan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 08/10/2020 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pilihan raya umum

  Jika PRK Batu Sapi Terpaksa Dilaksanakan, Patuhi 10 SOP Ini Elak Jangkitan COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 4 minit bacaan
  penutup mulut dan hidung

  Pelindung Muka Tanpa Mask, Belum Tentu Selamat! Masih Ada Risiko Terkena COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 17/11/2020 . 3 minit bacaan
  wabak penyakit dan pelajar

  Angkara COVID-19, Perubahan Proses Pembelajaran Dari Kelas Ke Online Beri Kesan Pada Prestasi Pelajar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan
  virus corona

  Bukan Pro Wanita, Tapi Ada Kajian Kata Perempuan Lebih Patuh Perangi COVID Berbanding Lelaki?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan