What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Virus Korona Tidak Mengenal Sesiapa, Ini 5 Orang Ternama Yang Dijangkiti COVID-19

Virus Korona Tidak Mengenal Sesiapa, Ini 5 Orang Ternama Yang Dijangkiti COVID-19

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Baru-baru ini, bintang terkemuka Hollywood, Tom Hanks telah disahkan positif virus korona baharu yang semakin agresif menular di seluruh dunia. Ia merupakan wabak pandemik pertama yang disebabkan oleh virus yang berasal daripada keluarga coronaviridae.

Secara logiknya, semua manusia mempunyai risiko yang sama untuk mendapat sesuatu jangkitan.

Artikel berkaitan:

Namun, faktor seperti tahap pendidikan, tahap kesedaran, status kewangan dan kebolehan mendapatkan akses perubatan mengubah kadar peratusan risiko bagi setiap individu.

Mereka yang kaya kebiasaannya dikaitkan dengan tahap kesihatan yang baik.

Mereka yang papa pula mudah untuk mendapat jangkitan berikutan masalah malnutrisi dan tahap kebersihan persekitaran yang kebiasaannya kotor.

Walau bagaimanapun, sedar ataupun tidak, mereka yang kaya tidak terlepas daripada dijangkiti oleh virus korona baharu atau COVID-19.

Artikel ini akan menyenaraikan beberapa orang ternama yang telah disahkan positif Covid-19. Sebelum itu, ikuti bilangan semasa kes COVID-19 di Malaysia sehingga hari ini melalui statistik berikut.

1. Tom Hanks, positif virus korona ketika penggambaran

positif virus korona

Jika anda pernah menonton filem berjudul Forest Gump, The Da Vinci Code dan Angels and Demons, pasti anda mengenali bintang terkemuka Tom Hanks. Selebriti ini telah disahkan positif virus korona ketika menjalani penggambaran di Australia.

Semasa berada di sana, beliau mengalami simptom kelesuan, sejuk menggigil, sakit badan dan demam. Oleh sebab dunia sedang kecoh dengan wabak virus korona, Hanks pun segera menjalani pemeriksaan kesihatan dan beliau telah disahkan positif virus korona. Berikut merupakan antara simptom-simptom jika anda dijangkiti virus COVID-19.

simptom jangkitan COVID-19

Pelakon ini sedang dirawat di Hospital Queensland dan proses isolasi akan dijalankan sehingga beliau disahkan sembuh bagi mengelakkan penularan wabak. Chet Hanks, anak lelaki Hanks telah dimaklumkan berkenaan dengan perkara tersebut namun beliau tidak risau.

Setakat ini, Hanks hanya mengalami simptom ringan dan tiada tanda-tanda yang keadaan beliau akan menjadi semakin teruk kelak, Namun, pemantauan akan terus dibuat memandangkan virus korona sering menyebabkan kesan yang sukar untuk dijangka.

2. Rita Wilson, terpisah daripada suami setelah diisolasi

wabak pandemik

Pelakon filem The Runaway Bride dan The Good Wife ini turut disahkan positif virus korona ketika menjalani penggambaran filem bersama suaminya, Tom Hanks di Australia.

Mereka berdua sedang menjalani prosedur isolasi bagi mengelakkan penularan wabak.

Kejadian berlaku ketika mereka sedang melakukan penggambaran berkaitan dengan sejarah penyanyi bintang terkenal, Elvis Presley.

Pengesahan kes positif virus korona telah memaksa syarikat penyiaran Australia’s Nine Network untuk mengaktifkan pelan tindakan krisis.

Ini berikutan, sebelum disahkan positif, Rita merupakan tetamu undangan bagi siaran sembang pagi.

Mereka yang mempunyai jangkitan wabak pandemik virus korona boleh menyebarkan jangkitan tersebut tanpa menunjukkan sebarang simptom.

Mereka yang mempunyai kontak rapat dengan Rita akan dikuarantinkan selama 14 hari.

Artikel berkaitan:

Perkara yang lebih merumitkan adalah Rita pernah membuat persembahan nyanyian di Rumah Opera yang terletak di Sydney.

Persembahan tersebut berlangsung pada hari Sabtu sebelum beliau hadir untuk siaran sembang pagi isnin.

Seramai 200 penonton hadir menyaksikan persembahan tersebut termasuklah suami beliau.

Rumah Opera telah melalui proses pembasmian kuman dan kini pihak berkuasa Australia sedang berusaha untuk menjejaki kesemua 200 tetamu bagi tindakan susulan.

3. Isteri Perdana Menteri Kanada, Sophie Grégoire Trudeau

positif virus korona

Pejabat Trudeau telah mengesahkan isteri Perdana Menteri Kanada, Sophie Grégoire Trudeau positif virus korona baharu setelah pulang dari London.

Justin Trudeau tidak menunjukkan sebarang simptom namun beliau dikuarantinkan selama 14 hari sebagai langkah berjaga-jaga.

Isteri Justin telah menghadiri majlis amal yang diadakan di Arena Wembley. Beliau berkongsi pentas dengan beberapa individu ternama seperti Perdana Menteri Australia, Julia Gillard dan penyanyi terkemuka, Leona Lewis.

Acara tersebut turut dihadiri oleh 12,000 penonton termasuklah pelakon terkemuka, Idris Elba, chef selebriti, Jamie Oliver dan pemandu Formula 1, Lewis hamilton.

Pekerja kesihatan akan menghubungi individu yang mempunyai kontak rapat dengan Sophie untuk tujuan kuarantin. Selain daripada kuarantin, ini juga merupakan cara untuk anda elakkan diri daripada dijangkiti dan menjangkiti individu lain.

https://www.facebook.com/HelloDoktorMY/videos/2789383271108165/

Pada hari Rabu (11 Mac 2020), pihak kerajaan Kanada telah mengumumkan dana yang berjumlah 728 juta USD bagi membantu memperkukuhkan tahap kesihatan dalam kalangan penduduk Kanada.

Wang itu akan diperuntukkan kepada kajian sokongan berkaitan termasuklah dana peruntukan untuk mencipta vaksin.

4. Jurulatih Arsenal, Mikel Arteta disahkan positif virus korona

Laman sesawang rasmi Arsenal telah mengesahkan penutupan pusat latihan Colney setelah jurulatih utama pasukan tersebut disahkan positif virus korona.

Mereka yang mempunyai kontak rapat dengan Mikel akan melalui proses kuarantin selari dengan polisi kesihatan kerajaan.

Pusat latihan tersebut akan melalui proses pembasmian kuman namun tapak kelab yang lain akan terus beroperasi seperti biasa.

Sama ada latihan akan diteruskan bergantung kepada nasihat kesihatan yang akan diberikan oleh individu bertauliah.

Proses pengesanan individu kontak rapat sedang giat dilakukan dan Mikel kini masih berada dalam isolasi. Setakat ini, beliau hanya mengalami simptom ringan.

5. Daniele Rugani, pemain bola sepak pertama di Itali yang positif Covid-19

positif virus korona

Pemain bola sepak kelab Juventus, Daniele Rugani telah disahkan positif virus korona pada 11 Mac 2020.

Setakat ini, menurut kelab tersebut, Daniele tidak menunjukkan sebarang simptom, namun, beliau masih lagi diisolasikan bagi mengelakkan penularan wabak pandemik virus korona baharu.

Artikel berkaitan:

Perlawanan yang dijadualkan menentang kelab Lyon telah dibatalkan oleh the Union of European Football Association (UEFA) selepas berita tersebut menjadi hangat.

Susulan peristiwa tersebut, pada 12 Mac 2020, pemain bola sepak Sampdoria, Manolo Gabbiadini turut disahkan positif.

Sejak daripada peristiwa tersebut, Daniele dihujani dengan mesej daripada peminat. Beliau meyakinkan bahawa keadaannya masih baik dan setakat ini tiada komplikasi yang dialaminya.

[mc4wp_form id=”115319″]

Konklusi

Kebanyakan kes positif virus korona melibatkan kawasan yang menjalankan aktiviti perhimpunan atau mempunyai jumlah individu yang ramai berkumpul pada suatu masa.

Ini jelas menunjukkan bahayanya aktiviti yang bersifat sebegitu sewaktu penularan wabak pandemik virus korona baharu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengisytiharkan jangkitan ini sebagai jangkitan pandemik. Oleh itu, pastikan anda terus mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan jangkitan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca Juga:

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Tom Hanks and Rita Wilson share update after coronavirus diagnosis. (https://edition.cnn.com/2020/03/13/entertainment/tom-hanks-rita-wilson-coronavirus-update/index.html). Diakses pada 13 Mac 2020.
  2. Rita Wilson’s coronavirus quarantine playlist includes ‘Dancing With Myself’. (https://www.cnet.com/news/rita-wilsons-coronavirus-quarantine-playlist-includes-dancing-with-myself/). Diakses pada 13 Mac 2020.
  3. Here are the famous people who have tested positive for coronavirus illness; Tom Hanks update. (https://www.oregonlive.com/news/j66j-2020/03/f613d909c86535/here-are-the-famous-people-who-tested-positive-for-coronavirus-illness-covid19.html). Diakses pada 13 Mac 2020.
  4. Canadian PM Trudeau’s wife tests positive for coronavirus. (https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51860702). Diakses pada 13 Mac 2020.
  5. Arsenal Manager Mikel Arteta Tests Positive for the Coronavirus. (https://bleacherreport.com/articles/2880644-arsenal-manager-mikel-arteta-tests-positive-for-the-coronavirus). Diakses pada 13 Mac 2020.
  6. Coronavirus: Arsenal manager Mikel Arteta ‘feeling better already’. (https://www.bbc.com/sport/football/51878050). Diakses pada 13 mac 2020.
  7. Club statement: COVID-19. (https://www.arsenal.com/news/club-statement-covid-19). Diakses pada 13 Mac 2020.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli Disemak pada 08/04/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung