5 Mitos MEREPEK Tentang COVID-19 Yang Masih Dipercayai Ramai, Tolong Berhenti!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/04/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Sedang dunia digemparkan dengan wabak virus korona (COVID-19), terdapat pelbagai mitos virus korona berlegar-legar di masyarakat hingga muncul banyak salah faham!

Antaranya seperti beberapa mitos virus corona ini –

Artikel berkaitan:

Sebelum itu, ini perkembangan semasa kes COVID-19 di Malaysia:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

60,752

Disahkan

9,196

Sembuh

348

Kes Kematian
Peta sebaran

1. Penularan melalui barangan dari China merupakan mitos virus korona 

Tempoh hari, tular “khabar angin” tentang risiko dijangkiti COVID-19 hanya melalui barangan yang ditempah online dari China.

COVID mempunyai sifat lebih kurang sama dengan virus korona yang pernah menyebabkan SARS.

Jika ia juga memiliki sifat yang sama, maka tempoh jangka hayat virus di luar badan hanyalah beberapa jam.

Tetapi, tahukah anda, virus ini boleh merebak melalui sentuhan muka, wang kertas dan juga duit syiling?

covid

Artikel berkaitan:

Meskipun pekerja boleh menyebarkan virus korona pada kotak sekalipun, ia akan melalui proses pembasmian kuman sebelum dihantar.

Setakat ini tiada bukti yang mengatakan virus korona boleh menjangkiti individu melalui barangan import.

2. Mitos virus korona yang tular – minum alkohol boleh sembuhkan jangkitan COVID

Walaupun alkohol dapat membunuh pelbagai jenis bakteria dan virus pada kepekatan tertentu, namun minuman alkohol tidak boleh membasmi jangkitan tersebut.

Pengarah Kawalan dan Penghindaran Penyakit di Pusat Kesihatan San Francisco telah mengesahkan ura-ura tersebut sebagai mitos.

Menurutnya, minuman beralkohol tidak boleh menyembuh atau menyebabkan jangkitan.

Mungkin anda cenderung untuk menggunakan hujah hand sanitizer yang mengandungi 60% alkohol sebagai alasan.

Artikel berkaitan:

Namun, cara paling berkesan untuk mengelak jangkitan bukanlah dengan hand sanitizer, tetapi amalan basuh tangan menggunakan air dan sabun.

Jika tiada air dan sabun, baru lah boleh guna hand sanitizer tersebut.

3. Guna vaksin pneumonia untuk elak jangkitan virus korona – satu lagi MITOS!

mitos virus korona

Penggunaan vaksin pneumonia tidak boleh melindungi anda daripada jangkitan ini.

Vaksin tersebut hanya boleh melindungi anda dari jangkitan virus seperti pneumokokus dan Haemophilus influenza jenis B (HiB).

Setiap virus mempunyai struktur genetik berbeza. 

Jangan pula anda batalkan niat untuk mengambil vaksin tersebut jika anda belum mendapatkannya. Anda perlu melindungi diri daripada jangkitan lain juga.

Walaupun masih tiada lagi vaksin yang boleh melindungi individu daripada jangkitan COVID, syarikat terkemuka seperti Novavax dan Johnson & Johnson sudah mula mencipta vaksin bagi jangkitan ini

Artikel berkaitan:

Berita Baik, Ujian Pertama Vaksin COVID-19 Pada Manusia Sudah Bermula!

4. Kangkung boleh sembuhkan COVID?

Betulkah sayur kangkung dalam merawati virus korona baharu? Jawapannya tidak ada bukti atau penerangan yang jelas.

Artikel berkaitan:

Malah, mitos ini tidak dapat dibuktikan mana-mana badan kesihatan global. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menggalakkan garis panduan yang selari dengan CDC.

Garis panduan yang dikeluarkan CDC adalah setiap individu perlu membasuh tangan secara kerap.

Perkara ini telah disokong oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) maka anda tidak perlulah paranoid dan mandi 6 hingga 7 kali sehari.

Ianya tidak produktif atau memberikan sebarang kesan positif terhadap pembasmian virus korona baharu.

Walau bagaimanapun, anda boleh meningkatkan imuniti tubuh badan anda dengan mencuba gabungan jus buah-buahan seperti dalam video ini.

Cadangan Minuman Sihat

Jom cuba resepi jus sihat ni! Tak kan masa kuarantin ni nak minum Dalgona Coffee je, ye tak?

Posted by Hello Doktor on Friday, April 3, 2020

Tetapi ingat, cadangan minuman jus ini bukan bertujuan untuk merawat sebarang jangkitan virus seperti COVID-19, tetapi ia hanya berfungsi meningkatan imuniti atau antibodi tubuh anda agar lebih kuat dalam melawan serangan bakteria atau virus.

5. COVID boleh tersebar melalui mata

Ada sedikit kebenaran pada mitos ini. Jika anda tidak mencuci tangan anda yang bersentuh dengan pelbagai permukaan, tindakan menggosok mata boleh menyebabkan jangkitan

Namun, secara amnya, jangkitan COVID tidak boleh tersebar melalui mata. Tiada bukti yang mengatakan ia bertindak sedemikian.

Ia telah disahkan merebak melalui titisan air di udara melalui bersin dan batuk. Selain daripada itu, jangkitan ini juga boleh merebak melalui sentuhan dengan objek yang tercemar dengan virus tersebut.

Artikel berkaitan:

16x Pegang Muka Sendiri Dalam Sehari, Ia Mungkin Punca Jangkitan COVID-19!

Konklusi

Sekiranya anda pernah menyebarkan mana-mana mitos seperti di atas, inilah masanya untuk anda membuat pembetulan.

Setiap manusia tidak terlepas daripada melakukan kesalahan. Maka, jangan malu, jangan segan. Kongsikan maklumat ini bagi mengelakkan ramai individu mempunyai kefahaman yang salah terhadap jangkitan COVID.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca Juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

    Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

    Parents, Usah Leka! Utamakan Keselamatan Anak Di Rumah Semasa PKPB, Awasi 5 Perkara Ini

    Perihal keselamatan anak adalah perkara yang tidak boleh dipandang enteng, apatah lagi dalam situasi jangkitan COVID-19 ini. Jom ketahui cara penjagaannya.

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 16/11/2020 . 3 minit bacaan

    Bukan Pro Wanita, Tapi Ada Kajian Kata Perempuan Lebih Patuh Perangi COVID Berbanding Lelaki?

    Kajian terbaru mendedahkan lelaki lebih banyak terkena tempias virus corona berbanding wanita. Klik artikel untuk ketahui sebabnya!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nana Muhammad
    Coronavirus, COVID-19 09/11/2020 . 3 minit bacaan

    Penghidap Trauma PTSD Terkesan Dengan Pandemik COVID-19! Ini Cara Rawatan Di Rumah

    Wabak koronavirus masih membelenggu seluruh dunia. Malah kes-kes mental dilihat semakin mencanak naik, tidak terkecuali gangguan stres pasca trauma (PTSD).

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 05/11/2020 . 3 minit bacaan

    Pesakit Diabetes Dapat Komplikasi Lebih Teruk Jika Terkena COVID-19? Ini Risikonya

    Kemunculan wabak pandemik timbulkan keebimbangan.Tapi benarkah pesakit diabetes berisiko mengalami komplikasi COVID-19 yang lebih serius?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Asyikin Md Isa
    Kencing Manis 03/11/2020 . 3 minit bacaan

    Artikel lain untuk anda

    kesan melancap rambut gugur

    Kuat Beronani Punca Rambut Semakin Banyak Gugur, Fakta @ Auta?

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
    pilihan raya umum

    Jika PRK Batu Sapi Terpaksa Dilaksanakan, Patuhi 10 SOP Ini Elak Jangkitan COVID-19

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
    Diterbitkan pada 19/11/2020 . 4 minit bacaan
    penutup mulut dan hidung

    Pelindung Muka Tanpa Mask, Belum Tentu Selamat! Masih Ada Risiko Terkena COVID-19!

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nana Muhammad
    Diterbitkan pada 17/11/2020 . 3 minit bacaan
    wabak penyakit dan pelajar

    Angkara COVID-19, Perubahan Proses Pembelajaran Dari Kelas Ke Online Beri Kesan Pada Prestasi Pelajar

    Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
    Ditulis oleh Nisreen Nadiah
    Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan