backup og meta

Minum Air Suam Boleh Bunuh Virus COVID-19? Ini Jawapan Pakar!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 18/04/2020

  Minum Air Suam Boleh Bunuh Virus COVID-19? Ini Jawapan Pakar!

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

  Di Malaysia, lebih daripada 1,500 kes dan 14 kematian telah dicatatkan sehingga tarikh 24 Mac 2020 akibat wabak COVID-19.

  Statistik terbaru di Malaysia seperti berikut:

  [covid_19]

  Angka ini dijangka akan meningkat jika rakyat Malaysia masih berdegil dan tidak mahu mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dikeluarkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

  Selain itu, penularan virus korona baharu ini juga dikhuatiri akan terus berleluasa sekiranya orang awam masih percaya akan pelbagai mitos mengarut mengenai wabak COVID-19 yang tersebar di internet kini!

  Terbaharu, telah tular satu mitos di segenap media sosial dan media massa yang mengatakan minum air suam boleh bunuh virus COVID-19 di dalam tubuh badan. Adakah ia berkesan atau mengarut?

  Minum air panas boleh bunuh virus COVID-19?

  air suam

  Baru-baru ini, telah timbul banyak cakap-cakap mengenai pengambilan air suam sangat penting untuk membunuh virus korona baharu ini di dalam tubuh badan kita.

  Kepercayaan ini mungkin timbul daripada satu pesanan bergambar yang sohor kini di Twitter.

  Di dalam pesanan itu, dikatakan bahawa kita boleh melakukan diagnosis sendiri di rumah dengan cara menahan nafas selama 10 saat. Jika berjaya melakukannya tanpa kesukaran, anda mungkin tidak dijangkiti wabak ini.

  Selain itu, pesanan tersebut juga mengatakan kita perlu memastikan mulut dan tekak kita sentiasa berada dalam keadaan basah. Oleh itu, disarankan untuk kita minum air suam sekali setiap 15 minit.

  Alasannya, dikatakan virus ini dapat ‘dicuci’ dan akan jatuh ke dalam perut. Seterusnya, virus ini dipercayai boleh ‘dibunuh’ dengan kehadiran asid hiklorik yang terhasil secara semula jadi di dalam perut.

  Kalian boleh hayati dan nilaikan sendiri perkongsian pesanan bergambar tersebut di bawah ini:

  minum air suamSumber: Twitter

  Ia adalah satu mitos yang sangat mengarut!

  Mitos ini telah mendapat perhatian dari pakar perubatan tanah air kita iaitu Dr Amalina Bakri yang sangat popular di media sosial kerana keprihatinannya dalam merungkai setiap mitos perubatan yang timbul.

  Menurut beliau, ia bukanlah satu rekomendasi pakar perubatan dan tidak ada bukti di sebalik kenyataan ini. Selain itu, beliau turut berpesan agar kita semua hanya mengikuti pesanan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sahaja.

  “Tidak kiralah di mana anda dengar tips ini walaupun di kaca televisyen nasional, tips ini adalah mitos semata-mata. Tips yang betul adalah jaga kebersihan, basuh tangan, jangan sentuh muka, amalkan etika batuk dan bersin, duduk rumah serta amalkan jarak sosial 1 meter,’ jelas beliau lagi.

  Selepas Dr Amalina, Dr Imelda Balchin yang merupakan seorang pakar sakit puan turut menafikan dengan sekeras-kerasnya akan keberkesanan mitos minum air suam untuk bunuh virus COVID-19.

  Menurut beliau, tiada bukti yang mengatakan jika menelan virus ini dari kerongkong ke dalam perut boleh membunuhnya. Ini kerana ia berada di dalam sel kerongkong dan hidup di dalam sel. Jadi, bagaimana pula ia boleh bergerak ke tempat lain melalui air suam?

  Sebaliknya, beliau menyarankan agar mereka yang mengesyaki diri telah terjangkiti virus COVID-19 agar mendapatkan rawatan doktor serta mengamalkan langkah pencegahan untuk mengelak daripada menjangkiti individu lain pula!

  Jangan terus percaya dengan setiap mitos mengenai COVID-19

  COVID-19

  Selain minum air suam, kita juga telah dihebahkan dengan mitos lain berkenaan air iaitu alkohol yang dikhabarkan juga boleh membunuh virus korona baharu ini seperti dilaporkan di Iran.

  Menurut pakar perubatan tempatan, Dr Lee Boon Chye, tiada pengambilan cecair sama ada air suam, alkohol atau lain-lain yang boleh dijadikan cara berkesan untuk merawat atau mencegah virus COVID-19.

  Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya basuh tangan, elakkan daripada menyentuh muka, duduk di rumah dan guna topeng muka jika berada di tempat awam selain mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan dengan berada di rumah sepanjang tempoh ini.

  Dalam erti kata yang lebih mudah, orang awam diminta untuk jangan terus percaya dengan setiap mitos mengenai COVID-19 dan membuat usul periksa dengan pakar terlebih dahulu.

  [mc4wp_form id=’115319″]

  Apa yang lebih penting adalah kita perlu sama-sama melawan pandemik yang melanda dunia ketika ini dengan kekal berada di rumah untuk memutuskan rantaian jangkitan wabak COVID-19.

  Akhir kata, bersamalah kita menjayakan aspirasi kerajaan untuk membendung penularan virus korona baharu ini dengan #stayathome.

  #HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 18/04/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan