Berkesankah Alat Pembersih Udara (Air Purifier) Dalam Mencegah Coronavirus?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 07/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Ketika berada di luar, penggunaan topeng muka dikatakan membantu mengurangkan risiko jangkitan virus korona. Tetapi bagaimana pula sewaktu di rumah? Adakah penggunaan alat pembersih udara berkesan mencegah wabak virus Wuhan ini?

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

22,957

Disahkan

9,196

Sembuh

199

Kes Kematian
Peta sebaran

Merebak melalui zarah

Umumnya, novel coronavirus merupakan satu jangkitan yang boleh merebak melalui zarah di udara. Ia merupakan virus yang menyerang sistem pernafasan manusia dan berisiko mengakibatkan masalah kesihatan seperti demam, selesema mahupun sesak nafas.

Berikut adalah simptom & komplikasi virus korona baharu yang kalian wajib tahu:

hospital khas rawat coronavirus

Pelbagai cara dilakukan untuk mengelak jangkitan virus ini seperti pemakaian topeng muka sehinggalah penggunaan produk pembersih udara atau air purifier. Malah, seiring dengan perkembangan teknologi, terdapat pelbagai variasi alat pembersih udara terjual di pasaran.

Artikel berkaitan:

Topeng Muka N95 atau Surgical Mask – Mana Satu Boleh Lindungi Anda Dari Coronavirus? 

Tetapi yang menjadi persoalan kini, adakah ia berkesan dalam membantu mencegah jangkitan 2019-ncov ini?

Berkesankah alat pembersih udara?

Alergen adalah satu kumpulan sebatian melibatkan asap, kulat, virus, bakteria, debunga, dan bahan tercemar yang boleh merosak dan menjejaskan paru-paru serta sistem imun badan.

Alergen boleh dibawa masuk ke dalam kediaman, selepas anda pulang dari sesuatu tempat. 

Alergen boleh bertukar menjadi mikroorganisme yang tersebar melalui udara. Mikroorganisma pula merupakan satu zarah yang boleh berpindah daripada individu ke individu.

Keadaan ini boleh berlaku apabila kedua-dua individu tersebut menghirup udara sama di dalam ruang atau bilik yang sudah tercemar

Sudah tentu penyebaran virus dan bakteria dalam kediaman adalah lebih mudah. Ini kerana rumah merupakan satu tempat yang selalunya ditinggalkan dalam keadaan pintu dan tingkap yang sentiasa ditutup atas faktor keselamatan.

Keadaan ini sekali gus akan menyebabkan mikroorganisma untuk terus terperangkap dalam ruang udara di rumah anda. 

Situasi seperti ini akan mengakibatkan individu lain seperti ahli keluarga yang berada di kediaman yang sama dengan individu yang dijangkiti virus akan lebih terdedah kepada jangkitan ini.

Risiko dijangkiti adalah lebih tinggi khususnya kepada anak-anak kecil, individu dewasa lebih berusia dan individu dengan tahap sistem imun yang lemah. 

Baca juga:

Kebanyakan alergen seperti virus dan bakteria mempunyai saiz yang sangat kecil dan tidak boleh dilihat melalui mata kasar. Malahan, terdapat alergen dengan saiz yang tidak melebihi 0.3 mikron. Bagi menghilangkan alergen dalam zarah udara, selalunya pembersih udara atau air purifier sering menjadi pilihan. 

Dan ketika penularan wabak virus korona yang semakin membimbangkan ini, peningkatan penggunaan air purifier dalam kalangan masyarakat juga semakin meningkat.

Alat pembersih udara dengan sistem penapisan HEPA dikatakan satu alat yang terbaik dalam membantu membersihkan udara dalam kediaman. 

Sistem penapisan HEPA (high efficiency particulate air) merupakan satu teknologi penapisan udara dengan jaring halus yang dapat memerangkap zarah berukuran 0.3 hingga 0.1 mikron.

Penapis HEPA telah digunakan secara meluas dalam bidang bioperubatan sejak tahun 1940-an sebagai medium pencegahan organisma virus dalam udara. Teknologi ini dikatakan dapat menapis lebih 99.97 peratus zarah dalam udara. 

Namun begitu, menjadi persoalan utama kini, adakah alat pembersih udara berkesan dalam membantu mencegah penularan virus korona?

Penapis HEPA vs mencegah virus 2019-ncov

Walaupun penapis HEPA dikatakan dapat memerangkap zarah bersaiz 0.1 mikron, malangnya fungsi HEPA di dalam alat pembersih udara tidak dapat membunuh virus, tidak kira model yang anda beli itu adalah model keluaran terbaharu sekalipun.

Malahan, keberkesanan penapis HEPA ini juga akan menurun dari masa ke masa disebabkan pengumpulan zarah di dalamnya. 

Sekiranya anda mahu alat pembersih udara anda berfungsi dengan sebaiknya dalam membantu mencegah jangkitan coronavirus, alat penapis HEPA anda perlu digabungkan dengan beberapa ciri lain. Antara ciri-ciri tersebut adalah:

1. Ultraviolet germicidal irradiation (UVGI)

UVGI atau lebih dikenali sebagai lampu UV adalah teknologi dengan sinaran ultraviolet yang dapat meneutralkan pelbagai mikroorganisma dalam udara seperti kuman, bakteria dan virus. 

Air purifier akan lebih berkesan dalam mencegah virus Wuhan jika di dalam rekaannya menggunakan lampu UV yang ditumpukan kepada penapis HEPA. Ini kerana pendedahan sinaran UV kepada zarah yang terperangkap pada penapis HEPA akan dapat membantu memusnahkan virus. 

Walaupun begitu, keberkesanan UVGI masih belum boleh dikatakan sempurna kerana masih terdapat beberapa bakteria yang kebal terhadap sinaran UV.

2. Penapis ESP

Teknologi ini menggunakan elektrik statik voltan tinggi yang dapat menghilangkan kekotoran pada zarah udara. Penapis ESP akan menarik udara ke dalam air purifier dan memerangkap zarah pada plat.

Seperti penapis HEPA, penapis ESP tidak dapat membunuh virus yang datang dari China dan hanya akan memerangkap virus tersebut di dalam alat pembersih udara ini.

Jadi, anda perlu membersihkan plat ini dengan kerap dari kekotoran yang terperangkap bagi mengekalkan keberkesanannya. Penapis ESP dipercayai dapat berfungsi lebih lama dengan gabungan penapis HEPA dan lampu UV.

Walau bagaimanapun, menurut Environmental Protection Agency di Amerika Syarikat, sehingga kini, tiada sebarang ujian standard yang dapat mengukur keberkesanan penggunaan air purifier dalam memerangkap virus.

Konklusinya

Penggunaan air purifier mungkin membantu dalam membersihkan udara, namun dalam mengurangkan risiko jangkitan virus korona, ia masih belum terbukti lagi. 

Walau bagaimanapun, zarah yang mengandungi virus atau bakteria tidak hanya terdapat dalam udara. Mikroorganisma ini boleh terperangkap pada permukaan objek dan barangan di dalam kediaman yang terdedah kepada sentuhan kulit seperti sofa, tilam dan karpet.

Jadi selain bergantung sepenuhnya kepada alat pembersih udara di rumah, anda masih perlu membersihkan rumah dan mencuci segala barangan seperti tilam dan karpet dengan sekerapnya bagi mencegah jangkitan virus korona.

Ini penting untuk mengelakkan anda dari terkena wabak berbahaya yang sangat berbahaya ini. Tonton video di bawah untuk mengetahui bagaimana ia akan menjejaskan kesihatan individu:

Bagaimana Virus Korona Wuhan Boleh Menyebabkan Anda Sakit?

Bagaimana cara Virus Korona Wuhan ni merebak? Tengok video ini bagi memahami cara virus ini tersebar dan menjangkiti manusia.Ketahui senarai hospital yang boleh mengendalikan virus ini di sini: http://bit.ly/2Gzx8dQ#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Tuesday, February 4, 2020

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tiada Jalan Lain, COVID-19 Hanya Boleh Dihentikan Jika 50% Penduduk Dunia Buat 3 Perkara Ini!

  Umum sudah tahu bahawa virus korona baharu adalah bahaya. Hanya 3 perkara ini sahaja yang mampu mencegah dan melawan ia dari terus berleluasa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Stres Lepas Kena Buang Kerja? Ini 11 Langkah Yang Boleh Anda Ambil Untuk Move On

  Mesti stres kalau kena buang kerja semasa PKP kan? Ekonomi masih lagi terjejas dan kini anda tidak tahu bagaimana nak move on. Ketahui 11 cara mudah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 29/07/2020 . 3 minit bacaan

  Hikmah Di Sebalik PKP, Kajian Buktikan Orang Malaysia Pilih Amal Gaya Hidup Sihat

  Selepas PKP, lebih ramai rakyat Malaysia yang ambil berat terhadap kesihatan diri. Tambah lagi, ramai yang makin cakna menggunakan teknologi telekesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Berita, Berita Tempatan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Gopoh Beli Hand Sanitizer Online, Ini Kriteria Penting Sebelum Beli (Tak Boleh Wangi!)

  Penggunaan sanitizer boleh menggantikan air dan sabun bagi membasmi virus korona baharu. Namun, adakah produk baharu yang dikeluarkan selamat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 06/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  virus corona

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  suhu badan manusia

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 2 minit bacaan
  coronavirus di malaysia

  Kawasan Utara Semenanjung Diserang COVID-19! Ini Petanda Wabak Belum Berakhir!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/08/2020 . 3 minit bacaan
  penghantaran makanan

  Order Makanan Online Lebih Selamat Di Musim COVID-19 Ini? Ada 10 Benda Kena Patuhi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 06/08/2020 . 3 minit bacaan