Virus Novel Korona Rosakkan Organ? Betul Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Tidak dinafikan bahawa jangkitan virus boleh menyebabkan komplikasi kepada organ dalaman manusia walaupun ia tidak selalu berlaku. Wabak virus novel korona (COVID-19) yang melanda sejak Disember 2019 telah membunuh lebih daripada 2,000 individu.

Kebanyakan kes kematian tersebut berpunca daripada kegagalan organ. Oleh sebab itulah peningkatan kepada jumlah kes positif agak membimbangkan. Berikut adalah statistik semasa kes positif COVID-19 di Malaysia.

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

310,097

Disahkan

9,196

Sembuh

1,164

Kes Kematian
Peta sebaran

Artikel ini akan membincangkan kesan jangkitan virus novel korona (COVID-19) terhadap organ di dalam tubuh badan manusia. 

Teruskan membaca untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Sasaran utama jangkitan virus novel korona

virus novel

Pembaca tentu dapat meneka organ mana yang menjadi sasaran utama virus ini, kan? Paru-paru merupakan organ tersebut. Oleh sebab itulah mereka yang dijangkiti mengalami masalah kesukaran bernafas.

Virus ini tersebar melalui titisan yang keluar sewaktu individu yang berjangkit bersin atau batuk. Mereka yang terjangkit boleh mengalami demam dan batuk. Jika serius, ia boleh menyebabkan komplikasi teruk seperti jangkitan paru-paru. Untuk memahaminya dengan lebih mudah, sila tonton video di bawah ini.

Bagaimana Virus Korona Wuhan Boleh Menyebabkan Anda Sakit?

Bagaimana cara Virus Korona Wuhan ni merebak? Tengok video ini bagi memahami cara virus ini tersebar dan menjangkiti manusia.Ketahui senarai hospital yang boleh mengendalikan virus ini di sini: http://bit.ly/2Gzx8dQ#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Tuesday, February 4, 2020

Maklumat berkenaan dengan paten jangkitan virus novel korona diadaptasi berdasarkan maklumat kajian yang pernah dijalankan ke atas virus korona sindrom pernafasan akut teruk (SARS-CoV) pada tahun 2003. 

Virus ini berupaya untuk menyerang paru-paru melalui 3 proses: Replikasi virus, proses tindak balas berlebihan daripada sistem pertahanan badan dan kemusnahan sel paru-paru.

Walau bagaimanapun, bergantung kepada tahap kekuatan sistem pertahanan badan anda, bukan semua individu akan melalui ketiga-tiga proses ini. 

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), komplikasi kegagalan paru-paru hanya berlaku pada 25% pesakit yang didiagnosis dengan jangkitan SARS.

Jika dilihat dalam konteks virus novel korona pula, 82% kes positif yang didiagnosis melibatkan simptom ringan. Namun coraknya hampir sama dengan virus SARS-CoV. Di bawah ini adalah antara simptom-simptom yang boleh anda alami jika dijangkiti virus ini.

virus novel

Replikasi virus novel korona

Apabila virus korona menjangkiti paru-paru, ia akan mempengaruhi dua sel utama, sel yang menghasilkan mukus (lendiran) dan sel rambut yang dikenali sebagai silia. Menurut Matthew Frieman, Profesor Perubatan dari Universiti Maryland, virus korona ‘gemar’ membunuh sel silia.

Ini berikutan sel tersebut bertanggungjawab menolak keluar cecair lendiran (mukus) yang memerangkap habuk dan virus. Jika sel silia mati, lendiran tersebut akan berkumpul menyebabkan simptom kesukaran bernafas. 

Pada masa yang sama, virus tersebut akan terus bertambah melalui proses replikasi.

Tindak balas berlebihan sistem pertahanan badan

Apabila berlakunya proses fisiologi dalam fasa pertama, sistem pertahanan badan akan menghantar sel imun untuk membunuh virus dan memberikan ruang kepada sel paru-paru agar pulih semula.

Artikel berkaitan:

Tindakan sistem imun kebiasaannya akan tertumpu pada kawasan yang mempunyai virus sahaja. Namun, kadangkala, sistem tersebut boleh bertindak secara berlebihan. Ini bermakna ia akan membunuh segala sel yang ada termasuklah sel sihat menyebabkan lebih banyak kerosakan pada struktur paru-paru anda.

Kemusnahan paru-paru

Apabila jumlah sel paru-paru yang musnah meningkat, pesakit akan mengalami kegagalan fungsi pernafasan. Mereka akan menghadapi kecederaan kekal pada organ tersebut dan risiko untuk mati tinggi jika sampai kepada tahap ini. 

Menurut WHO, paru-paru individu yang dijangkiti oleh virus novel korona akan kelihatan seperti sarang lebah (honeycomb). Ia sama seperti mereka yang pernah dijangkiti SARS dan mengalami kegagalan fungsi paru-paru.

Virus novel korona turut menjangkiti sistem gastrousus

organ

Jangan anggap virus novel korona hanya menjangkiti paru-paru. Virus dalam keluarga coronaviridae memang terkenal dengan kebolehan mereka untuk menyebabkan simptom gastrousus seperti cirit-birit.

Sepanjang wabak virus novel korona ini sedang berlangsung, segelintir daripada mereka yang disahkan positif mengalami simptom gastrousus sebelum simptom kesukaran bernafas.

Mesti anda hairan kan? Kenapa virus yang menyebabkan masalah pernafasan mengganggu sistem gastrousus? Bukankah kedua-duanya merupakan sistem yang berbeza?

Apabila virus masuk ke dalam tubuh individu, ia akan mencari reseptor pada permukaan sel yang sesuai sebelum boleh menyebabkan jangkitan. Reseptor ini ibarat lubang kunci. Tanpa kunci yang sesuai, sel tidak akan membuka laluan kepada virus untuk masuk ke dalam.

Artikel berkaitan:

4 Individu Ini LEBIH BERISIKO Dijangkiti COVID-19, Info Lengkap Coronavirus Anda Wajib Tahu

Jika dilihat pada sel SARS dan MERS (sindrom pernafasan timur tengah) sebelum ini, mereka boleh mengakses pintu masuk yang terletak pada permukaan sel di laluan gastrousus. Keadaan tersebut akan menyebabkan cirit-birit. 

Saintis percaya bahawa reseptor yang digunakan oleh SARS turut boleh diakses oleh virus novel korona. Kajian yang telah diterbitkan pada laman Jurnal Perubatan England Baharu juga telah mengesahkan kehadiran virus novel korona di dalam sampel najis yang dikaji.

Kegagalan organ hati dan buah pinggang

virus novel

Antara organ yang bekerja keras mengekalkan keseimbangan badan dalam melawan virus novel korona adalah hati dan buah pinggang. Kerosakan kedua-dua organ tersebut merupakan komplikasi yang dialami oleh mereka yang dijangkiti oleh SARS-CoV, MERS-CoV dan yang terbaharu, COVID-19.

Apabila virus sudah memasuki salur darah, ia boleh pergi ke mana-mana sahaja. Oleh sebab hati dan buah pinggang mempunyai banyak salur darah, ia memudahkan virus novel korona untuk menyebabkan simptom.

Artikel berkaitan:

Kegagalan buah pinggang dialami oleh 6% pesakit yang dijangkiti oleh SARS, manakala MERS pula menyebabkan masalah ini pada 25% individu yang dijangkiti. 

Apa yang lebih menakutkan lagi adalah, menurut kajian yang diterbitkan di laman Jurnal Buah Pinggang Antarabangsa pada tahun 2005, 91.7% pesakit SARS yang mengalami kegagalan buah pinggang, mati.

Bagaimana pula dengan kegagalan hati? Adakah ia merupakan punca utama kepada kematian pesakit. Kebanyakan ahli akademik tidak pasti akan hal ini. Biasanya, apabila jangkitan ini sudah merebak ke organ hati, ia turut melibatkan sistem lain juga seperti buah pinggang, jantung dan sebagainya.

Konklusi

Jangkitan virus novel korona boleh menyebabkan perubahan fisiologi yang ketara di dalam badan. Perkara ini akan mempengaruhi fungsi organ seperti paru-paru, hati, buah pinggang dan organ gastrousus.

Cara terbaik bagi mengelakkan jangkitan ini adalah dengan mengamalkan langkah pencegahan seperti yang telah disarankan oleh WHO. Jika anda mengalami simptom selesema, dapatkan pemeriksaan kesihatan sekarang.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #hellodoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Betul Ke Vaksin COVID-19 Boleh Sebabkan Kesan Sampingan Kekal? 

  Adakah suntikan vaksin COVID-19 boleh menyebabkan kesan sampingan? Benarkah terdapat 3,000 kesan sampingan vaksin bersifat kekal seperti yang diperkatakan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  COVID-19 11/02/2021 . 3 minit bacaan

  SOP Tahun Baru Cina Telah Diluluskan, Sejauh Mana Ia Bersesuaian Dengan Situasi Wabak?

  Prosedur operasi standard (SOP) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia bagi sambutan Tahun Baru Cina sepanjang wabak pandemik virus korona berlangsung...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  COVID-19 11/02/2021 . 3 minit bacaan

  Bukan Semua Pesakit COVID-19 Perlu Masuk Hospital, KECUALI Yang Ada 11 GEJALA Ini

  Bukan semua individu positif jangkitan COVID-19 perlukan rawatan hospital. Namun, jika alami tanda-tanda amaran tertentu, anda perlu segera jumpa pakar.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  COVID-19 10/02/2021 . 4 minit bacaan

  Hand Sanitizer Sudah Jadi Kewajipan Di Musim COVID, Tahukah Anda Ia Ada 7 Fungsi Lain?

  Tahukah anda bahawa sebenarnya terdapat pelbagai fungsi hand sanitizer. Namun, sila baca ini terlebih dahulu untuk tahu tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kebersihan Diri 09/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes bunuh

  Lelaki Berisiko 3 Kali Ganda Bunuh Diri Sepanjang Wabak COVID-19, Ini Tip Nak Cegah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  pemberian imunisasi

  Vaksin COVID-19 Kini Telah Tiba! Kenali Jenis Vaksin Yang Bakal Anda Terima Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan
  program vaksinasi

  Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Sudah Tiba! Rujuk Jadual Vaksin Di Sini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  asma

  AWAS Wanita Penghidap Asma Berisiko Alami Komplikasi Teruk COVID-19! Ambil Langkah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan