MENGEJUTKAN! Virus Korona Boleh Merebak Melalui Udara?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Pembaca tahu ke bagaimana virus korona baharu (COVID-19) disebarkan? Mungkin anda pernah terbaca di laman sesawang kesihatan bahawa virus ini tersebar melalui titisan udara dan sentuhan secara langsung dengan objek tercemar.

Dalam pada itu, ini adalah jumlah kes terkini COVID-19 di negara kita:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

293,698

Disahkan

9,196

Sembuh

1,100

Kes Kematian
Peta sebaran

Namun, melihat kepada jumlah kes yang kian meningkat, adakah virus ini berkemungkinan tersebar melalui udara (aerosol)? Baca artikel ini untuk mengetahui berkenaan penyakit COVID-19 dengan lebih lanjut.

Beza antara kaedah penyebaran aerosol dan titisan udara

virus korona

Jangkitan saluran pernafasan boleh disebabkan oleh pelbagai jenis mikroorganisma. Antara agen penyebaran yang boleh mempengaruhi keadaan kesihatan sistem tersebut adalah virus, bakteria dan kulat.

Jangkitan virus adalah punca morbiditi dan mortaliti tertinggi di dunia jika dibandingkan dengan mikroorganisma yang lain. Ia berupaya untuk mengalami proses replikasi pada saluran pernafasan bagi menghasilkan lebih banyak virus.

Virus yang terhasil boleh disebarkan melalui cecair yang keluar sewaktu kita bersin dan batuk. Maka, melalui proses itulah virus pada saluran pernafasan boleh merebak kepada orang lain. Namun begitu, jarak penyebaran virus bergantung kepada sifat penyebarannya.

Inilah yang terjadi dalam tubuh badan kita sekiranya diserang virus korona baharu:

Bagaimana Virus Korona Wuhan Boleh Menyebabkan Anda Sakit?

Bagaimana cara Virus Korona Wuhan ni merebak? Tengok video ini bagi memahami cara virus ini tersebar dan menjangkiti manusia.Ketahui senarai hospital yang boleh mengendalikan virus ini di sini: http://bit.ly/2Gzx8dQ#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Hello Doktor 发布于 2020年2月4日周二

Secara asasnya, terdapat beberapa kaedah penyebaran virus namun kita akan memfokuskan kepada titisan udara dan aerosol. 

Bagi jangkitan yang tersebar melalui kaedah aerosol, segala partikel yang terkandung di dalam air liur/lendiran sewaktu kita bersin berada di udara lebih lama berbanding dengan penyebaran melalui titisan udara. Ia juga boleh tersebar kepada individu pada jarak melebihi 1 meter.

Artikel berkaitan:

Pemegang Pam Minyak Boleh Sebar COVID-19? Adakah Kena Pakai ‘Gloves’ Ketika Isi Minyak?

Mikroorganisma yang menular melalui kaedah ini kebiasaannya berupaya untuk hidup di luar badan manusia lebih lama berbanding dengan virus yang disebarkan melalui titisan udara.

Ia juga mempunyai saiz yang lebih kecil (<5 μm). Contoh penyakit yang boleh disebarkan melalui kaedah ini adalah tuberkulosis, cacar air (chickenpox) dan demam campak (measles).

Jangkitan yang disebarkan melalui titisan udara kebiasaannya kekal di udara kurang daripada 17 minit. Jarak penyebarannya juga terhad kepada 1 meter dan ia jarang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan bawah (paru-paru).

Kontroversi kaedah penyebaran COVID-19

titisan udara

Terdapat satu pernyataan rasmi yang telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa China berkenaan dengan cara penyebaran penyakit COVID-19

Menurutnya, berkemungkinan virus tersebut boleh disebarkan melalui kaedah penyebaran aerosol menjadikan ia lebih bahaya berbanding dengan virus korona lain. 

Walaupun begitu, Pakar Perubatan Virologi dari Pusat Kajian Penyakit Berjangkit Australia telah menafikan dakwaan tersebut. Menurutnya, melihat kepada kenaikan mendadak kes jangkitan di seluruh dunia, beliau tidak terkejut sekiranya virus ini memang tersebar melalui kaedah penyebaran aerosol.

Namun, tiada kajian atau fakta saintifik yang membuktikan pernyataan tersebut benar. Jika maklumat sebegitu tersebar, ia akan menyebabkan huru-hara dan panik palsu dalam kalangan populasi awam yang tidak tahu-menahu akan kebenaran di sebalik sifat virus korona tersebut.

Baca juga:

Virus ini yang menyebabkan masalah pernafasan sememangnya sukar untuk dikawal. Lihat sahaja pada wabak influenza yang pernah menular tahun lepas. Ia bukanlah satu jangkitan yang boleh dikawal dengan cara meletakkan individu berjangkit dalam bilik kuarantin semata-mata.

Setiap individu memainkan peranan penting bagi mengelakkan wabak ini terus menular di pelosok dunia. Kita perlu berhati-hati dalam memilih maklumat berikutan kewujudan populasi coronapalatau yang semakin menjadi-jadi sekarang. Tanpa bukti kajian saintifik, sesuatu kaedah itu tidak wajar dijadikan pegangan atau disebarkan kepada orang ramai.

Jadi, apakah kaedah penyebaran COVID-19?

virus korona

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan badan kesihatan global di seluruh negara telah bersetuju bahawa virus ini mempunyai kaedah penyebaran melalui titisan udara.

Sekiranya ia telah menjangkiti individu, inilah yang akan berlaku kepada mereka:

Jika virus ini tidak boleh tersebar melalui kaedah aerosol, mengapakah kini peningkatan individu yang berjangkit dilihat sangat mendadak? Terdapat beberapa penjelasan yang mungkin boleh menjadi jawapan kepada persoalan tersebut.

 • Tempoh jangka hayat penyakit COVID-19 di luar badan yang lama – Menurut kajian yang dijalankan di sebuah Institut Perubatan di Jerman, virus korona baharu berupaya untuk hidup di luar badan manusia dalam tempoh 9 hari. Ia merupakan satu tempoh yang panjang, maka, bagi individu yang memegang objek tercemar dan tidak mencuci tangan secara berkala, mereka berisiko untuk mendapat jangkitan
 • Jumlah kes positif yang direkodkan jauh lebih rendah berbanding dengan jumlah kes positif sebenar – Oleh sebab jangkitan ini boleh hinggap pada satu individu tanpa simptom, mereka berupaya untuk menyebarkan virus tersebut kepada individu lain tanpa disedari. Analisis yang dikeluarkan oleh Pusat MRC telah menunjukkan bahawa anggaran mereka yang dijangkiti jauh lebih tinggi berbanding dengan jumlah kes positif yang direkodkan. Hipotesis ini dibuat berdasarkan pola pergerakan keluar masuk dari Wuhan semenjak wabak ini bermula
 • Nilai R0 (R-naught) yang sentiasa berubah – Tanpa pemahaman berkenaan dengan konsep pusat jangkitan (berapa ramai individu yang boleh berjangkit daripada seorang individu yang terjangkit), agak sukar untuk saintis meramalkan tahap agresif sebenar virus ini. Mereka yang mengalami wabak ini boleh jadi tidak mempunyai simptom. Maka, nilai R0 akan memberikan sedikit sebanyak gambaran berkenaan dengan keterukan keadaan semasa. Jika COVID mudah untuk mengalami mutasi menyebabkan nilai R0 tinggi, maka semakin ramailah individu yang boleh dijangkiti

Konklusi

Setakat ini, tiada bukti yang menunjukkan virus korona (COVID-19) boleh tersebar melalui kaedah aerosol. Jangan panik dan pastikan anda membasuh tangan secara berkala, pakai topeng jika sakit dan amalkan etika batuk/ bersin yang betul.

Setiap individu bertanggungjawab dalam memastikan kesejahteraan individu lain terjaga.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #hellodoktor, #HelloHealthCoronavirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Betul Ke Vaksin COVID-19 Boleh Sebabkan Kesan Sampingan Kekal? 

  Adakah suntikan vaksin COVID-19 boleh menyebabkan kesan sampingan? Benarkah terdapat 3,000 kesan sampingan vaksin bersifat kekal seperti yang diperkatakan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  COVID-19 11/02/2021 . 3 minit bacaan

  SOP Tahun Baru Cina Telah Diluluskan, Sejauh Mana Ia Bersesuaian Dengan Situasi Wabak?

  Prosedur operasi standard (SOP) yang diumumkan oleh kerajaan Malaysia bagi sambutan Tahun Baru Cina sepanjang wabak pandemik virus korona berlangsung...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  COVID-19 11/02/2021 . 3 minit bacaan

  Hand Sanitizer Sudah Jadi Kewajipan Di Musim COVID, Tahukah Anda Ia Ada 7 Fungsi Lain?

  Tahukah anda bahawa sebenarnya terdapat pelbagai fungsi hand sanitizer. Namun, sila baca ini terlebih dahulu untuk tahu tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kebersihan Diri 09/02/2021 . 3 minit bacaan

  Ada Satu Lagi Pilihan Vaksin COVID-19 Keluaran Johnson & Johnson, Guna Teknologi Berbeza!

  Vaksin Johnson & Johnson ini adalah jenis vaksin yang sedikit berbeza daripada pengeluar yang lain. Ia menggunakan teknologi Adenovirus dan bukannya mRNA.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  COVID-19 05/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes bunuh

  Lelaki Berisiko 3 Kali Ganda Bunuh Diri Sepanjang Wabak COVID-19, Ini Tip Nak Cegah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  pemberian imunisasi

  Vaksin COVID-19 Kini Telah Tiba! Kenali Jenis Vaksin Yang Bakal Anda Terima Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan
  program vaksinasi

  Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Sudah Tiba! Rujuk Jadual Vaksin Di Sini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  asma

  AWAS Wanita Penghidap Asma Berisiko Alami Komplikasi Teruk COVID-19! Ambil Langkah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan