Wanita Hidup Lebih Lama Berbanding Lelaki Di Seluruh Dunia, Tetapi Kenapa?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Menurut laporan keseluruhan Statistik Kesihatan Dunia tahun 2019, jangka hayat wanita adalah lebih lama berbanding lelaki di seluruh dunia, khususnya negara-negara berpendapatan tinggi, dengan jurang jangka hayat antara negara-negara terkaya dan negara-negara termiskin sebanyak 18.1 tahun. Walaupun angka-angka dan figura-figura ini mungkin tidak difahami oleh khalayak ramai, namun memperhalusi dan menterjemah data-data ini membantu pihak berwajib untuk mengenal pasti siapa yang tertinggal dalam aspek kesihatan dan mengapa mereka tertinggal. Menurut Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pengarah WHO, “Di sebalik angka dan nombor dalam statistik ini adalah seorang individu, sebuah keluarga, sebuah komuniti atau sebuah negara. Tugas kami adalah untuk menggunakan data ini untuk merangka polisi-polisi berdasarkan pembuktian dan fakta, dalam usaha mendekatkan lagi semua orang kepada dunia yang lebih selamat dan adil”

Daripada laporan ini, didapati bahawa dalam negara atau keadaan di mana wanita mempunyai akses terhadap servis kesihatan, kadar kematian ibu menurun dan jangka hayat wanita bertambah. Faktor ini membantu untuk memperjelaskan mengapa wanita hidup lebih lama berbanding lelaki. Turut ditemui bahawa dalam kebanyakkan situasi, akses terhadap servis kesihatan bagi lelaki adalah kurang berbanding wanita dan mereka lebih cenderung untuk mati akibat penyakit yang boleh dicegah, penyakit tidak berjangkit yang boleh dirawat serta kemalangan jalan raya. Mengikut sifir yang sama, jurang antara jangka hayat wanita dan lelaki menjadi kecil dalam situasi atau negara di mana akses terhadap servis kesihatan bagi wanita itu terhad. Sebagai contoh, dalam negara-negara berpendapatan rendah, di mana servis kesihatan adalah sedikit dan sukar diakses, 1 dalam 41 wanita mati akibat punca-punca maternal berbanding 1 dalam 3300 wanita dalam negara-negara berpendapatan tinggi. Dalam lebih 90% negara-negara berpendapatan rendah, terdapat kurang daripada 4 rumah jagaan dan bidan bagi setiap 1000 penduduk.

Dalam mengkaji mengapa wanita hidup lebih lama, akses terhadap kesihatan memainkan peranan, dan didapati bahawa terdapat perbezaan sikap dan tingkah laku antara lelaki dan wanita dalam mendapatkan rawatan. Apabila berdepan dengan penyakit atau diagnosis yang sama, lelaki akan lebih cenderung untuk tidak mendapatkan rawatan. Sebagai contoh, dalam negara yang mengalami epidemik HIV yang menyeluruh, didapati lelaki kurang cenderung untuk mendapatkan ujian HIV berbanding wanita di samping kurang terbuka atau kurang cenderung untuk mendapatkan rawatan antiretroviral dan lebih cenderung untuk mati akibat penyakit-penyakit berkaitan AIDS berbanding wanita. Begitu juga dalam penyakit Tuberkulosis, pesakit lelaki kurang terbuka atau cenderung untuk mendapatkan rawatan berbanding pesakit wanita.

Laporan ini juga menunjukkan perbezaan punca kematian dalam kalangan lelaki dan wanita – sesetengahnya adalah faktor biologi, ada yang dipengaruhi faktor persekitaran dan masyarakat, dan ada yang disebabkan oleh faktor ketersediaan dan penggunaan servis kesihatan. Berdasarkan laporan ini, daripada 40 punca kematian utama, 33 daripadanya menyebabkan kematian pramatang dalam lelaki berbanding wanita. Sebagai gambaran, kemungkinan untuk seseorang yang berusia 30 tahun mati akibat penyakit tidak berjangkit sebelum usia 70 tahun adalah sebanyak 44% lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding wanita. Peratusan kematian global akibat bunuh diri adalah 75% lebih tinggi dalam kalangan lelaki berbanding wanita dalam tahun yang sama. Merujuk kepada kemalangan jalan raya, kadar kematian lelaki adalah lebih dua kali ganda berbanding wanita selepas usia 15 tahun, dan kadar kematian akibat homisid adalah 4 kali ganda untuk lelaki berbanding wanita. Kesemuanya menyumbang kepada mengapa dan bagaimana wanita hidup lebih lama berbanding lelaki.

Dengan fokus Hari Kesihatan Dunia tahun ini terhadap penjagaan kesihatan primer sebagai asas kepada liputan kesihatan universal, statistik WHO terbaru ini menumpukan kepada keperluan untuk menambahbaik akses terhadap servis kesihatan primer di seluruh dunia.

“Salah satu daripada matlamat WHO adalah untuk 1 bilion manusia untuk mempunyai liputan kesihatan universal pada tahun 2023” Kata Dr. Tedros. “Ini bermaksud akses terhadap servis, khususnya pada peringkat komuniti, perlu ditambah baik dan dipastikan agar ianya mudah diakses, berpatutan dan berkesan untuk semua orang – tanpa mengira jantina.”

“Statistik ini juga menumpukan kepada kepentingan untuk mengutamakan kesihatan primer dengan segera bagi memastikan pengurusan penyakit tidak berjangkit yang efektif, dan juga untuk membendung faktor-faktor risiko” kata Dr Samira Asma, pembantu pengarah WHO untuk Data, Analitik dan juga Penghantaran. “Sebagai contoh, perkara semudah mengawal tekanan darah tinggi tidak berlaku pada skala yang diperlukan dan merokok kekal sebagai punca utama kematian pramatang”

Walaupun angka-angka dan fakta berkaitan jangka hayat wanita yang lebih panjang ini merisaukan, hakikatnya, jangka hayat seluruh dunia telah meningkat sejak tahun 2000. Kita telah bergerak jauh ke hadapan bagi perihal pemanjangan jangka hayat, dengan peningkatan kadar kelahiran sebanyak 5.5 tahun (dari 66.5 kepada 72.0 tahun) pada tahun 2016 berbanding tahun 2000. Seseorang juga mampu berharap untuk hidup sepenuhnya hingga ke usia 63.3 tahun pada tahun 2016, berbanding 58.5 tahun pada tahun 2000. Walau bagaimanapun, di sebalik statistik yang menunjukkan wanita hidup lebih lama berbanding lelaki ini, satu perkara yang kekal konsisten adalah jangka hayat masih dipengaruhi oleh pendapatan. Satu dalam 14 bayi yang dilahirkan dalam komuniti berpendapatan rendah dianggarkan akan mati sebelum usia 5 tahun.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis dan rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Zakar Memang TIADA Tulang, Tapi Kes Lelaki Berumur 63 Tahun Ini Tunjuk Sebaliknya!

  Terdapat banyak masalah zakar yang boleh terjadi kepada lelaki. Ada kes di mana seorang warga emas ada tulang pada zakarnya? Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 14/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Pada 13 September setiap tahun, kita akan menyambut Hari Sepsis Sedunia. Persoalannya, apa itu sepsis? Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Ada kajian terbaharu yang kata testis lelaki ada bakteria yang akan jejaskan kesuburan! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Benjolan Pada Testis Mungkin Petanda Sista Epididimis? Lelaki, Jangan Buat Tak Tahu Ya!

  Sekiranya muncul benjolan pada testis, ia mungkin petanda penyakit sista epididimis. Ingin tahu apakah ia? Jom ikuti artikel dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 08/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  lelaki homoseksual

  Lelaki Homoseksual & Biseksual Lebih Risiko Terjangkiti Sifilis? – Ini Kata Kajian Pakar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  pembengkakan prostat

  Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  balanitis adalah

  Jangan Biar Jika ‘Boboi’ Anda Rasa Sakit & Bengkak, Ia Mungkin Petanda Terkena Balanitis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  ekzema zakar

  Ekzema BUKAN Saja Boleh Jadi Pada Muka & Badan, Alat Sulit Juga Berisiko Terkena?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan