2’-FL, Bantu Perkuatkan Sistem Pertahanan Badan Si Manja

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Dalam tahun-tahun awal tumbesaran, sistem pertahanan badan dan otak si kecil sememangnya sedang pesat berkembang. Tetapi sebagai ibu bapa, apa yang boleh anda lakukan untuk menyokong kedua-dua proses tersebut?

Sistem pertahanan badan

Tempoh tiga tahun pertama selepas kelahiran merupakan tempoh penting yang menyumbang kepada perkembangan keseluruhan si kecil. Hampir 85 peratus perkembangan otak berlaku dalam tempoh masa ini. 

Mempunyai sistem pertahanan badan yang kuat pastinya dapat membantu proses perkembangan dan pembelajaran si manja. Oleh sebab itu, sebagai ibu bapa, adalah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan si manja kekal sihat, fizikal dan mental bagi membantu mencapai potensi pembelajaran sepenuhnya.

Dijangkiti sebarang penyakit adalah sejenis tekanan yang boleh mengganggu proses pembelajaran kanak-kanak. Keadaan ini sekali gus akan menjejaskan tahap perkembangan mereka. Sudah tentu, bagi kanak-kanak yang bersekolah, jatuh sakit akan menjejaskan proses pembelajaran, tumbesaran dan potensi perkembangan mereka. 

Berdasarkan penyelidikan, sistem imun kanak-kanak mempunyai pengaruh besar terhadap perkembangan otak mereka. Malahan dengan imun badan yang kuat, ia dapat membantu tahap pembelajaran dan kefahaman yang membolehkan kanak-kanak belajar dengan lebih cepat.

Kepentingan 2’FL

Menurut pengarah perubatan Nutrisi Abbott, Dr Nina Mazera Mohd Said, “Kira-kira 70 peratus daripada sistem pertahanan badan kanak-kanak wujud dalam usus. Menerusi nutrisi yang baik dengan ramuan yang disokong secara saintifik seperti 2′-FL, kita boleh menyokong sistem pertahanan badan kanak-kanak semasa mereka sedang membesar.”

Jelas beliau lagi, 2′-FL adalah singkatan bagi 2′-fukosillaktosa. Ia bertindak sebagai prebiotik, yang membekalkan khasiat kepada bakteria baik yang ditemui di dalam usus sambil memastikan sistem penghadaman kanak-kanak sihat.

Selain daripada kesan prebiotik, 2′-FL juga didapati menyokong sistem pertahanan secara keseluruhannya sambil mengukuhkan daya tahan semula jadi badan kanak-kanak. Ia menjalankan fungsi seperti pintu pagar dan dinding untuk melindungi mereka.

“2’FL dipercayai akan bertindak sebagai umpan untuk kuman, lantas mencegahnya daripada menjejaskan sel dan menyebabkan penyakit,” ujar Dr Nina lagi.

Susu dengan 2’FL

Untuk menyokong tumbesaran dan sistem imun badan kanak-kanak, Abbott selaku syarikat pertama di Malaysia membawakan 2′-FL dalam susu kanak-kanak. Similac® Gold dengan 2′-FL merupakan susu yang yang dihasilkan khas untuk kanak-kanak berusia satu tahun dan ke atas.

Selain memberikan sokongan kepada sistem imun badan, susu keluaran Abbott ini juga adalah satu-satunya susu kanak-kanak dengan Sistem Nutrisi Eye-Q®. Ia terbukti secara saintifik dapat menyokong pembangunan sel-sel penghubung otak untuk pembelajaran yang lebih cepat bersama 10 nutrien penting termasuk DHA, Lutein dan Vitamin E semulajadi.

Berkongsi pengalaman

Selain memperkenalkan susu Similac® Gold, Abbott melancarkan kempen Similac® Millions of Moms di Malaysia. Kempen yang bertujuan mengumpulkan kisah pengalaman ibu bapa ini dicipta bagi menyokong ibu bapa di Malaysia dan menonjolkan peranan yang dimainkan mereka untuk membina asas sistem pertahanan badan yang kukuh bagi anak-anak mereka.

“Melalui perkongsian kisah dan pengalaman peribadi, kempen ini diharapkan dapat memperkasakan lebih ramai ibu bapa untuk mendengar naluri mereka sebagai pelindung si manja. Dalam masa yang sama menggalakkan aktiviti yang dapat mengukuhkan sistem pertahanan badan anak-anak, yang seterusnya meningkatkan perkembangan kognitif mereka,” jelas Dr Nina.

Similac® Gain Plus Gold dengan 2′-FL dan Gain Kid Gold dengan 2′-FL boleh didapati di semua farmasi, pasar raya, pasar raya besar dan kedai ubat Cina di seluruh negara. Susu ini juga boleh dibeli melalui aplikasi membeli-belah atas talian seperti Lazada dan Shopee.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Anak Gemar Makan Keju Tapi Ibu Tahu Tak Berapa Banyak Si Kecil Boleh Makan Sehari?

  Makanan berkeju seperti piza, jadi pilihan pemakanan anak. Tetapi berapa jumlah pengambilan produk tenusu harian yang disarankan untuk kanak-kanak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 02/12/2020 . 3 minit bacaan

  FAKTA! Lelaki Lebih Mudah Jatuh Sakit Daripada Wanita, Puncanya Hormon Ini!

  Pernah tak anda terfikir, kenapa lelaki lebih mudah jatuh sakit berbanding dengan wanita? Jawapannya ada kaitan dengan hormon...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/11/2020 . 3 minit bacaan

  Boleh Ke Probiotik Merawat Masalah Kulit Ekzema? Ini Jawapan Menurut Kajian

  Ekzema adalah masalah kulit yang merangkumi kegatalan, bengkak serta ruam merah. Kini, penggunaan probiotik semakin meluas dalam merawat kondisi ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ini Cara Atlet Jaga Prestasi, Kekalkan Kecergasan Fizikal, Awasi Pengambilan 13 Makanan Ini

  Pemakanan sihat penting untuk menjamin kecergasan fizikal seorang atlet. Pengambilan makanan tidak sihat mungkin akan memberi kesan negatif kepada tubuh.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diet Sihat, Pemakanan Sihat 05/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  nutrien makanan kanak-kanak

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  cara menaikkan berat badan bayi

  Si Manja Sudah Setahun Tapi Tak Cukup Berat? Ibu Boleh Cuba 8 Tip Ini, Pasti Berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  cerai susu

  Wean Off, Adakah Baby Bersedia? Ini Yang Ibu Kena Tahu Tentang Usia Sesuai Bercerai Susu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/12/2020 . 3 minit bacaan
  sel darah putih

  Jika Anda Ada Masalah Sel Darah Putih Rendah, Atasinya Dengan 8 Langkah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/12/2020 . 3 minit bacaan