Sekitar 30 Juta Bayi Pramatang dan Sakit Memerlukan Rawatan Setiap Tahun

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kira-kira 30 juta bayi dilahirkan terlalu awal, kecil atau dalam keadaan sakit setiap tahun dan memerlukan penjagaan khusus untuk hidup, menurut laporan oleh satu pakatan global termasuk Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) dan Tabung Kanak-Kanak PBB (UNICEF).

“Apabila bercakap tentang bayi dan ibu, penjagaan yang betul pada masa yang tepat di tempat sepatutnya boleh membawa perubahan yang besar,” kata Omar Abdi, Timbalan Pengarah Eksekutif UNICEF. “Namun, jutaan bayi yang terlalu kecil dan sakit serta ibu meninggal dunia setiap tahun hanya kerana mereka tidak menerima penjagaan kesihatan berkualiti yang merupakan hak mereka dan tanggungjawab kita bersama.”

Laporan tersebut, Survive and Thrive: Transforming care for every small and sick newborn, menemui bahawa bayi yang paling berisiko mengalami kematian ialah mereka yang mempunyai komplikasi disebabkan kelahiran bayi pramatang, kecederaan otak semasa proses kelahiran, jangkitan bakteria atau jaundis yang serius, dan dilahirkan dalam keadaan cacat. Tambahan pula, situasi ekonomi dan psikologi keluarga boleh memberikan kesan besar terhadap perkembangan kognitif, bahasa, dan emosi mereka.

“Bagi setiap ibu dan anak, permulaan yang sihat bermula dari awal proses kehamilan, bersalin, dan bulan-bulan pertama adalah sangat penting,” kata Dr Soumya Swaminathan, Timbalan Ketua Pengarah Program di WHO. “Liputan kesihatan sejagat dapat menjamin setiap individu termasuk bayi baru lahir mendapat akses kepada khidmat kesihatan yang mereka perlukan tanpa perlu menghadapi masalah kewangan. Peningkatan pada tahap penjagaan kesihatan bayi baru lahir ialah satu situasi menang-menang. Ia menyelamatkan nyawa dan sangat penting untuk perkembangan awal bayi, seterusnya memberi impak terhadap keluarga, masyarakat, dan generasi akan datang.”

Menurut laporan tersebut, ramai bayi baru lahir yang berisiko tidak mampu meneruskan kehidupan dalam bulan pertama selepas lahir tanpa rawatan yang khusus. Pada tahun 2017, sekitar 2.5 juta bayi baru lahir meninggal dunia, kebanyakannya disebabkan oleh punca yang boleh dicegah. Hampir 2 per 3 dari mereka merupakan bayi pramatang dan walaupun bayi ini dapat meneruskan kehidupan, mereka perlu menghadapi penyakit kronik dan kelewatan pada tahap pembesaran. Selain itu, kira-kira 1 juta bayi sakit dan terlalu kecil hidup dengan kecacatan jangka masa panjang.

Dengan penjagaan yang betul, bayi ini mampu hidup tanpa komplikasi serius. Laporan tersebut menunjukkan bahawa menjelang tahun 2030, di 81 buah negara, sebanyak 2.9 juta nyawa wanita dan bayi baru lahir boleh diselamatkan dengan strategi yang lebih berkesan. Contohnya, jika pasukan perubatan yang sama menjaga kedua-dua ibu dan anak semasa proses bersalin dan selepasnya, mereka boleh mengenal pasti masalah yang ada lebih awal.

Tambahan pula, hampir 68% kematian bayi baru lahir boleh dielakkan menjelang tahun 2030 dengan langkah mudah seperti menyusu badan eksklusif (tanpa makanan lain dalam 6 bulan pertama), sentuhan kulit ke kulit antara ibu (atau ayah) dan anak, ubat-ubatan dan peralatan berkaitan, akses kepada fasiliti kesihatan yang bersih dan lengkap, serta staf kesihatan yang berkemahiran. Langkah lain seperti memberikan rawatan terhadap bayi yang tidak bernafas dengan baik, memberikan suntikan kepada ibu untuk mengelakkan pendarahan, dan melewatkan pemotongan tali pusat juga boleh menyelamatkan jutaan nyawa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Baby Pakai Mittens Memang Comel, Tapi 5 SEBAB Ini Pasti Buat Anda Berfikir 2x

  Perkara biasa melihat bayi dipakaikan sarung tangan atau mittens. Tetapi menurut pakar penjagaan bayi, mittens baby sebenarnya tidak diperlukan si manja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kulit Kanak-kanak 26/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Nak Lahirkan Anak Dalam Perut? JANGAN Gugurkan Kandungan Sendiri, Jika Tidak BAHAYA Menanti

  Ada masanya, masalah kesihatan menyebabkan ibu perlu menggugurkan kandungan. Pun begitu, wujud kesan pengguguran bayi jika dilakukan secara sendiri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Nak Mandikan Bayi Di Malam Hari? Ambil Tahu Kebaikan Ini Pada Si Kecil Anda

  Sejak dulu lagi, orang tua kerap menyatakan bahawa bayi mandi malam boleh memudaratkan. Namun, adakah ia fakta atau auta? Jom, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Mama, Jangan Samakan Bayi Pramatang Dengan Baby Cukup Bulan, Proses Tumbesarannya Berbeza!

  Kelahiran bayi tidak cukup bulan, adakah ia boleh menyebabkan tumbesaran terbantut? Jom ketahui lebih lanjut tentang perkembangan bayi pramatang.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 21/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tali pusat bayi

  Ibu Baru Bersalin, Awasi 5 Tanda Tali Pusat Anak Terkena Jangkitan, Bahaya Jika Lambat Jumpa Doktor

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/10/2020 . 3 minit bacaan
  proses bersalin normal

  Risau Terberak Ketika Meneran Waktu Bersalin? Usah Malu, Ada Kebaikannya Perlu Ibu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu sepsis

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  bau bayi wangi

  Bayi Baru Lahir Ada Satu Bau Yang Buat Ibu Rasa Ketagih, Dari Mana Datangnya Bau Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan