Anda Mungkin Tidak Dapat Lihat Jumlah Like Pada Feed Instagram Anda Lagi!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Siapa kata media sosial hanya mendatangkan manfaat? Tahukah anda bahawa media sosial juga menjadi antara faktor yang mendorong kepada berlakunya gangguan terhadap kesihatan mental? Jika tidak, masakan Instagram bertindak lebih awal melalui tetapan baharu pada aplikasinya dengan tujuan untuk melindungi kesejahteraan kesihatan mental penggunanya. Apakah tetapan baharu yang dibawa oleh Instagram ini?

Sorok bilangan ‘like’

Instagram akan memulakan percubaan eksperimennya dengan menyorokkan bilangan ‘like’ pada setiap hantaran di Instagram di seluruh dunia. Keputusan mengenai hal ini telah diumumkan pada 14 November yang lalu setelah perubahan tersebut dilaksanakan di seluruh Amerika Syarikat pada awal minggu tersebut. 

Instagram menyatakan, pelaksanaan tersebut akan dilakukan secara berkumpulan, dan pengguna yang dipilih dalam ujian tersebut tidak akan dapat melihat jumlah ‘like’ bagi setiap hantaran yang berada di feed Instagram. Mereka hanya boleh melihat jumlah ‘like’ di post mereka sendiri, tetapi tidak di post milik individu lain. Pada bulan April yang lalu, ujian yang sama telah dilaksanakan di beberapa negara seperti Kanada, Jepun, Ireland, Itali, Brazil, Australia dan New Zealand. 

Media sosial jadikan individu kurang berkeyakinan

Instagram turut membuat pengumuman bahawa ujian tersebut merupakan salah satu daripada usaha mereka untuk membuatkan pengguna berasa lebih gembira. Tindakan ini dilakukan ketika mana terdapat isu dan kebimbangan bahawa media sosial boleh menyumbang kepada kurangnya keyakinan diri dan rasa ‘kekurangan’ dalam kalangan diri orang muda. 

Menurut Ketua Instagram, Adam Mosseri, perubahan ini adalah mengenai keadaan semasa orang muda. Perubahan yang dilakukan adalah bertujuan untuk mengurangkan persaingan dan memberikan lebih banyak ruang untuk mereka memberikan tumpuan terhadap jalinan hubungan dengan individu lain. Menurut beliau, kita perlu melihat bagaimana ia memberikan kesan terhadap bagaimana orang lain rasa mengenai platform tersebut. Ia juga berkenaan bagaimana ia memberi kesan terhadap bagaimana orang lain menggunakan platform Instagram ini. 

Kesan kepada bisnes?

Disebalik usaha perubahan yang dilakukan oleh pihak Instagram ini, terdapat sekelompok komuniti seperti brand influencer yang menyatakan kebimbangan mereka mengenai perubahan ini. Mereka berpendapat, tindakan yang dilakukan oleh pihak Instagram ini akan memberi kesan terhadap bisnes mereka. Berdasarkan kajian yang dilakukan melalui Social Media Today, hampir kesemua influencer sebulat suara menyatakan terdapat penurunan dalam bilangan ‘like’ di negara-negara di mana ciri perubahan ini dilaksanakan. Walau bagaimanapun, terdapat segelintir daripada influencer ini yang menyambut baik perubahan tersebut dengan menyatakan bahawa ia boleh membantu setiap brand influencer untuk memberi fokus terhadap kandungan berbanding populariti semata-mata. 

Mungkin selepas ini, pengguna aplikasi ini di Malaysia juga akan menerima perubahan ini secara perlahan-lahan. Jika perubahan ini ternyata memberi kesan yang lebih baik terhadap perkembangan kesejahteraan kesihatan mental, kenapa tidak untuk kita menyokongnya. Sudah terdapat kajian yang membuktikan bahawa media sosial menyumbang sedikit sebanyak kepada gangguan kesihatan mental, dan kini media sosial juga perlu berubah dalam mengurangkan kadar tersebut. Ingatlah, kesihatan mental adalah lebih penting berbanding populariti dan tujuan bisnes semata-mata. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

  Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baharu 2021. Ada beberapa pengajaran dan memori daripada tahun 2020 yang mungkin takkan dilupakan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Azam 2021 Mahu Tingkatkan Kesihatan Mental, Ingin Jayakannya, Guna 5 Tip Ini!

  Apa azam tahun baru kalian? Adakah mahu menuju kesihatan mental yang lebih terjamin? Jika ya, jom klik untuk tahu tip menjayakannya pada tahun depan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/12/2020 . 3 minit bacaan

  Orang GILA KERJA Ada Masalah Mental, Cuba Periksa Tanda-tanda Ini!

  Adakah anda tergolong dalam kalangan gila kerja? Bagi mengetahui jika anda seorang yang sibuk bekerja, kenalinya melalui tanda-tanda ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Tekanan dialami oleh ibu mengandung bukan sesuatu yang boleh dipandang enteng. Pernah tak terfikir mengenai reaksi janin saat ibu menangis? Jom ketahuinya..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu 10/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  positif toksik

  Tak Semua Kata-kata Positif Itu Bagus, Tabiat Positif Toksik BAHAYA Kepada Mental Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  kekuatan mental

  Nak Mental Kuat Ada Caranya! Ikut 5 Langkah Ini, Termasuk Mandi Air Sejuk Waktu Pagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 12/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat diet mediterranean

  WOW! Percaya Atau Tidak, Ada Satu Jenis Diet Yang Boleh Bantu Kita Lawan Depresi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan