Anda Mungkin Tidak Dapat Lihat Jumlah Like Pada Feed Instagram Anda Lagi!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Siapa kata media sosial hanya mendatangkan manfaat? Tahukah anda bahawa media sosial juga menjadi antara faktor yang mendorong kepada berlakunya gangguan terhadap kesihatan mental? Jika tidak, masakan Instagram bertindak lebih awal melalui tetapan baharu pada aplikasinya dengan tujuan untuk melindungi kesejahteraan kesihatan mental penggunanya. Apakah tetapan baharu yang dibawa oleh Instagram ini?

Sorok bilangan ‘like’

Instagram akan memulakan percubaan eksperimennya dengan menyorokkan bilangan ‘like’ pada setiap hantaran di Instagram di seluruh dunia. Keputusan mengenai hal ini telah diumumkan pada 14 November yang lalu setelah perubahan tersebut dilaksanakan di seluruh Amerika Syarikat pada awal minggu tersebut. 

Instagram menyatakan, pelaksanaan tersebut akan dilakukan secara berkumpulan, dan pengguna yang dipilih dalam ujian tersebut tidak akan dapat melihat jumlah ‘like’ bagi setiap hantaran yang berada di feed Instagram. Mereka hanya boleh melihat jumlah ‘like’ di post mereka sendiri, tetapi tidak di post milik individu lain. Pada bulan April yang lalu, ujian yang sama telah dilaksanakan di beberapa negara seperti Kanada, Jepun, Ireland, Itali, Brazil, Australia dan New Zealand. 

Media sosial jadikan individu kurang berkeyakinan

Instagram turut membuat pengumuman bahawa ujian tersebut merupakan salah satu daripada usaha mereka untuk membuatkan pengguna berasa lebih gembira. Tindakan ini dilakukan ketika mana terdapat isu dan kebimbangan bahawa media sosial boleh menyumbang kepada kurangnya keyakinan diri dan rasa ‘kekurangan’ dalam kalangan diri orang muda. 

Menurut Ketua Instagram, Adam Mosseri, perubahan ini adalah mengenai keadaan semasa orang muda. Perubahan yang dilakukan adalah bertujuan untuk mengurangkan persaingan dan memberikan lebih banyak ruang untuk mereka memberikan tumpuan terhadap jalinan hubungan dengan individu lain. Menurut beliau, kita perlu melihat bagaimana ia memberikan kesan terhadap bagaimana orang lain rasa mengenai platform tersebut. Ia juga berkenaan bagaimana ia memberi kesan terhadap bagaimana orang lain menggunakan platform Instagram ini. 

Kesan kepada bisnes?

Disebalik usaha perubahan yang dilakukan oleh pihak Instagram ini, terdapat sekelompok komuniti seperti brand influencer yang menyatakan kebimbangan mereka mengenai perubahan ini. Mereka berpendapat, tindakan yang dilakukan oleh pihak Instagram ini akan memberi kesan terhadap bisnes mereka. Berdasarkan kajian yang dilakukan melalui Social Media Today, hampir kesemua influencer sebulat suara menyatakan terdapat penurunan dalam bilangan ‘like’ di negara-negara di mana ciri perubahan ini dilaksanakan. Walau bagaimanapun, terdapat segelintir daripada influencer ini yang menyambut baik perubahan tersebut dengan menyatakan bahawa ia boleh membantu setiap brand influencer untuk memberi fokus terhadap kandungan berbanding populariti semata-mata. 

Mungkin selepas ini, pengguna aplikasi ini di Malaysia juga akan menerima perubahan ini secara perlahan-lahan. Jika perubahan ini ternyata memberi kesan yang lebih baik terhadap perkembangan kesejahteraan kesihatan mental, kenapa tidak untuk kita menyokongnya. Sudah terdapat kajian yang membuktikan bahawa media sosial menyumbang sedikit sebanyak kepada gangguan kesihatan mental, dan kini media sosial juga perlu berubah dalam mengurangkan kadar tersebut. Ingatlah, kesihatan mental adalah lebih penting berbanding populariti dan tujuan bisnes semata-mata. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Betul Ke Individu Yang Kekurangan Vitamin B12 Berisiko Alami Masalah MENTAL? Bahaya Ini!

  Adakah benar kurang vitamin B12 dalam badan boleh menjadi punca kepada wujudnya masalah kesihatan mental? Artikel ini akan menjawab persoalan tersebut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Kaki Game, Ini 11 Tanda Anda Sedang Alami Ketagihan Game! Sila Berpada-pada

  Permainan video untuk isi masa lapang? Jika anda alami salah satu daripada 11 tanda ini, ini bermaksud bahawa anda sedang ketagihan game!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Bipolar TIDAK SAMA Dengan Kemurungan! Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Beza Kedua-duanya

  Ada yang menganggap, penyakit bipolar itu sama sahaja dengan episod kemurungan. Namun, gangguan bipolar sebenarnya amat berbeza daripada yang disangka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/08/2020 . 3 minit bacaan

  Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

  Baru-baru ini, tular servis berkaitan pakar psikiatri yang ditawarkan secara online oleh Mentalist Joker. Adakah beliau benar-benar seorang ahli psikiatri?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes penculikan digital

  Digital Kidnapping, Penculikan Kanak-kanak Atas Talian Yang Tidak Disedari Ibu Bapa, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan seks mengecewakan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  selamat untuk kanak-kanak

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit demensia

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan