Lelaki Suka Wanita yang Memakai Sedikit Alat Solek

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Dalam rangkaian sosial, #nomakeupselfie adalah fenomena meluas di mana wanita di seluruh dunia menyokong dengan menghapuskan alat solek mereka. Wanita-wanita ini mengambil gambar mereka, dan menggunakan gambar semula jadi tanpa solekan sebagai gambar profil. Trend ini adalah akibat daripada kajian baru yang menunjukkan bahawa wanita dengan solekan sedikit lebih berkemungkinan untuk menarik perhatian kedua-dua lelaki dan wanita.

Menurut ahli pakar psikologi Welsh, wanita cenderung untuk tersilap tentang apa yang lelaki tertarik kepada jantina bertentangan. Malah, kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita yang memakai lebih daripada 40 peratus kosmetik pada wajah merekaadalah tidak menarik atau cantik.

Dengan perspektif yang sama, Dr. Alex Jones, dari Bangor University, melakukan penyelidikan mengenai penggunaan kosmetik dan kesalahfahaman yang orang buat ketika mempertimbangkan apa yang menarik jantina bertentangan. Dalam kajiannya yang baru diterbitkan dalam Quarterly Journal of Experimental Psychology, Dr. Jones mendapati reaksi ‘sangat positif’ terhadap swafoto (selfies) semula jadi tanpa solekan dipasang di rangkaian sosial.

Pada mulanya, kedua-dua jantina peserta yang menyertai kajian itu mengandaikan bahawa individu lain mendapati penggunaan solekan penuh atau sempurna lebih menarik perhatian majoriti lelaki. Walau bagaimanapun, hasilnya ternyata salah. Dr. Jones berkata bahawa ia “tidak dapat lebih jauh dari kebenaran.” Dengan wajah yang lebih segar atau kurang daripada 40 peratus kosmetik, wanita mampu menangkap perhatian lelaki dengan lebih mudah. Selain itu, mengejutkan juga bahawa banyak wanita yang ditemu bual dalam penyelidikan itu juga berkongsi idea yang sama dengan lelaki tentang kecantikan semula jadi dan popularitinya.

Daripada kajian ini, Dr. Jones membuat kesimpulan bahawa idea-idea kita tentang apa yang membuatkan jantina bertentangan tertarik sering tidak tepat. Secara terperinci, penggunaan alat solek disalah anggap oleh wanita. Oleh itu, salah tanggapan juga boleh berlaku pada saiz badan atau berat badan juga. Beliau menyatakan bahawa “Salah tanggapan memainkan peranan dalam imej tubuh dan isu harga diri dan sedihnya berdasarkan salah faham yang mudah.”

Selain itu, walaupun tiada siapa yang tahu siapa yang melancarkan trend #nomakeupselfie, ia telah merebak di internet dan dianggap telah meningkatkan lebih dari £ 1juta untuk amal. Selain itu, trend ini juga tersebar dengan tujuan untuk “meningkatkan kesedaran tentang kanser”. Wanita boleh memberi sokongan dengan menyiarkan wajah mereka tanpa solekan di rangkaian sosial, dan kemudian meminta rakan-rakan mereka melakukan perkara yang sama. Dr. Jones berkata bahawa ‘Saya harap semua orang mengambil tindak balas yang positif terhadap swafoto mereka tanpa solekan, dan tahniah kerana meningkatkan kesedaran dan wang untuk tujuan yang baik!’

Minggu ini, Kath Abrahams, pengarah penglibatan dan penjanaan pendapatan di Breakthrough Breast Cancer, memaklumkan bahawa “Kami sangat gembira melihat kejayaan kempen viral swafoto tanpa solekan. Adalah menggembirakan untuk melihat orang awam di Britain menyokong kempen dan membantu meningkatkan kesedaran tentang kanser payudara. “Dengan perkembangan kempen #Nomakeupselfie, Breakthrough telah menerima sejumlah besar pelawat unik di laman webnya dan beratus-ratus derma dari orang ramai. “Kami mengucapkan terima kasih kepada semua yang menyokong kami, membolehkan saintis kami untuk meneruskan penyelidikan mereka yang menyelamatkan nyawa,” kata Encik Abrahams.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Alamak! Pakar Kata, Orang Rendah Lebih Berisiko Untuk Dapat Diabetes! Ini Sebabnya

  Ada yang kata, orang pendek lebih mudah untuk mendapat diabetes berbanding orang tinggi. Mengapa orang rendah boleh mempunyai risiko diabetes yang tinggi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 27/10/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Tak Cukup Zat Kalau Jadi Pengamal Vegetarian? Ini Cara Nak Pastikan Nutrisi Anda Mencukupi

  Kesedaran menjaga kesihatan makin meningkat dan pelbagai jenis diet diamalkan masyarakat, termasuk diet vegetarian. Tapi, cukupkah nutrisi yang diperolehi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/10/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Apa itu kanser prostat adalah sejenis kanser yang banyak terjadi kepada kaum lelaki. Persoalannya, wanita pun boleh terkena? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser Prostat, Kanser 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

  Apakah resepi kebahagian kehidupan suami isteri? Layanan kepada pasangan anda semestinya salah satu daripadanya tetapi elakkan melakukan 14 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penutup telinga untuk tidur

  Tidur Tak Nyenyak Atau Sering Terjaga Waktu Malam? Ikut 6 Perkara Ini Agar Tiada Gangguan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyusuan susu ibu

  Ini Yang Mungkin Berlaku Pada Kulit Ibu Ketika Menyusukan Bayi, No. 3 Paling Jarang Perasan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  rambut beruban

  Kecil-kecil Lagi Anak Sudah Tumbuh Uban? Ini Punca Si Kecil Boleh Dapat Uban Pramatang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  haid sedikit

  Setiap Kali Datang Bulan Saja Mesti Darah Keluar Sedikit? Selain Hampir Menopaus, Ini Puncanya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan