Langkah Serius Perlu Diambil ke Atas Penyakit Tidak Berjangkit – WHO

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Laporan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkenaan Penyakit Tidak Berjangkit atau Noncommunicable Diseases (NCD) mendesak agar langkah drastik diambil dalam menangani penyakit-penyakit kronik dan gangguan kesihatan mental. Ia memerlukan komitmen daripada pihak berkuasa atasan untuk segera mengawal wabak NCD yang menjadi punca utama kematian di dunia pada hari ini.

Kanser, diabetes, penyakit jantung dan paru-paru bertanggungjawab ke atas 41 juta kematian setiap tahun. Ia merangkumi 71% daripada seluruh kematian di peringkat global, dengan 15 juta daripadanya melibatkan umur antara 30 dan 70 tahun.

Penyakit tidak berjangkit adalah cabaran besar

Kemajuan teknologi dan sains perubatan pada hari ini telah banyak mengawal dan menghapuskan penyakit berjangkit. Penyakit seperti tuberkulosis dan polio yang dahulunya menjadi beban besar kepada dunia kini berjaya dikawal dengan baik.

Walau bagaimanapun, penyakit tidak berjangkit pula semakin meningkat. Seperti yang disebutkan melalui laporan WHO di atas, 71% daripada kematian adalah disebabkan oleh NCD. Negara-negara yang maju dalam sains dan teknologi seperti Amerika Syarikat serta negara-negara Eropah juga tidak terlepas daripada masalah ini.

WHO melalui suruhanjayanya menyarankan 6 perkara di dalam laporannya:

 1. Ketua negara dan kerajaan harus mengambil tanggungjawab dalam membawa agenda melawan NCD, berbanding menyerahkan tugas tersebut kepada Kementerian Kesihatan semata-mata kerana ia memerlukan kerjasama antara banyak sektor.
 2. Kerajaan harus mengenal pasti dan melaksanakan prioriti yang khusus daripada agenda NCD dan kesihatan mental mengikut keperluan awam.
 3. Kerajaan hendaklah merangka semula sistem kesihatan dengan memasukkan pencegahan dan kawalan NCD serta khidmat kesihatan mental di dalam perancangan dan polisi kesihatan sejagat.
 4. Kerajaan perlu meningkatkan kawalan efektif serta kerjasama dengan sektor swasta, ahli akademik, masyarakat sivil dan madani.
 5. Komuniti antarabangsa dan kerajaan harus merangka satu paradigma ekonomi baru untuk membiayai usaha menangani NCD dan kesihatan mental.
 6. Kerjaan hendaklah memperkasakan akauntabiliti atau ketanggungjawaban rakyatnya ke atas NCD dan meringkaskan mekanisme akauntabiliti antarabangsa yang telah sedia ada.

Ruang vakum antara punca dan masalah

Ruang antara punca dan masalah perlu diisi dengan solusi. Terlalu banyak kajian telah mengutarakan kaitan yang jelas antara punca dan penyakit-penyakit tidak berjangkit yang sedang melanda dunia pada hari ini. Tinggal lagi bagaimana ia mampu diselesaikan dengan kaedah yang paling sesuai dan berhikmah.

Ia bukan sekadar masalah kesihatan, tetapi juga berkait dengan pendidikan, sosial serta tabiat hidup. Sains dan teknologi semata-mata tidak akan mampu melahirkan masyarakat yang bertamadun dan sihat. Ia memerlukan lebih daripada sekadar itu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Golongan Muda dan Cabaran Penyakit Kronik di Asia Tenggara

  Peningkatan jangka hayat, urbanisasi dan gaya hidup kurang sihat menyumbang kepada peningkatan penyakit tidak berjangkit (Non Communicable Disease) di Asia Tenggara. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, 55% daripada ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Berita, Berita Antarabangsa 09/07/2018 . 3 minit bacaan

  Penyakit Tidak Berjangkit (NCD): Pembunuh Senyap

  Realiti kehidupan moden masyarakat kini berlakunya proses urbanisasi yang pantas membabitkan perubahan gaya hidup yang tidak sihat, kekurangan aktiviti fizikal, pemakanan tidak seimbang dan penuaan populasi adalah ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 09/07/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Diet: Piramid Makanan Atau #SukuSukuSeparuh?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 27/03/2019 . 2 minit bacaan

  Melabur Dalam Pengawalan Penyakit Tidak Berjangkit (NCD) Menjana Ekonomi dan Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 12/11/2018 . 2 minit bacaan

  Penyakit Jantung Mengungguli Punca Kematian Sejak Tahun 2000

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 22/10/2018 . 2 minit bacaan

  Kongres Kanser Dunia 2018: Fakta menarik mengenai NCDs dan Kanser

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Shahrul Izwan Naser
  Diterbitkan pada 01/10/2018 . 2 minit bacaan