Kongres Kanser Dunia 2018: Fakta menarik mengenai NCDs dan Kanser

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kanser bukan sahaja masalah utama kesihatan, malah satu ancaman kepada pembangunan. Beban yang semakin berat ini bukan sahaja mempunyai implikasi ke atas pesakit, keluarga mereka dan sistem kesihatan, malah ke atas pertumbuhan ekonomi sesebuah negara secara keseluruhannya.  

Berikut kami kongsikan kepada anda fakta-fakta menarik mengenai penyakit tidak berjangkit (NCDs) dan Kanser dari sudut perspektik ekonomi kesihatan.

Penyakit Tidak Berjangkit (NCDs):

 • Kanser, penyakit kardiovaskular, penyakit pernafasan kronik dan diabetes menyumbang kepada kematian 12.5 juta pesakit berusia 30-70 tahun di seluruh dunia pada tahun 2016.
 • Lebih separuh daripada negara di dunia akan terlepas sasaran PBB untuk mengurangkan kadar kematian pra-matang akibat NCDs kepada satu pertiga menjelang 2030.
 • 1 daripada 10 negara tidak mengalami sebarang perubahan malah semakin teruk – contohnya di Amerika Syarikat, kadar pesakit NCDs dalam kalangan wanita tidak berubah dengan 1 daripada 8 wanita berusia 30 tahun ke atas menderita sekurang-kurangnya 1 daripada 4 penyakit yang dinyatakan di atas menejang usia 70 tahun berbanding negara dengan peratusan terbaik seperti Korea Selatan dengan kadar 1 daripada 2 wanita mereka menghidapi NCDs.
 • Melihatkan kepada sudut pandang yang lebih luas mengenai penyakit kronik, individiu berusia 0-80 tahun tidak menunjukkan sebarang peningkatan positif dengan hanya 17 negara (9 peratus) untuk wanita dan 5 negara (3 peratus) untuk lelaki berada di landasan yang sewajarnya untuk mencapai sasaran PBB bagi mengurangkan kadar kematian akibat NCDs kepada satu pertiga menjelang 2030.

Kanser:

 • Setiap tahun, skurang-kurangnya 18.1 juta kes baru kanser dilaporkan dan 9.6 juta orang maut akibat kanser. Kanser kini penyumbang kematian nombor dua di seluruh dunia.
 • Benua Asia kini mencatatkan separuh daripada kes baru kanser dan kematian akibat kanser di seluruh dunia. Setiap hari lebih 17,500 didiagnosis dengan kanser dan dijangka akan meningkat kepada 25 ribu pada tahun 2025.
 • Sekurang-kurangnya satu pertiga daripada kanser dapat dicegah. Mutasi genetik menyumbang kepada 5-10 peratus kes kanser. 27 peratus kes kanser adalah disumbang menerusi penggunaan tembakau dan alkohol.
 • Sekurang-kurangnya 3.7 juta nyawa dapat diselamatkan jika strategi mengenai pencegahan, saringan awal dan rawatan dapat diaktifkan menerusi penggunaan sumber dengan sasaran tepat.
 • Jumlah keseluruhan beban kanser ke atas ekonomi adalah USD 1.16 trilion. Ini dapat digambarkan menerusi tahap produktiviti yang merudum, pengurangan pendapatan isirumah, pengurangan kualiti kehidupan, ketidakupayaan dan kematian pramatang.
 • Jika kita melabur USD11.4 bilion dalam strategi pencegahan kanser, kita dianggarkan dapat menjimatkan sebanyak USD100 bilion akibat perbelanjaan rawatan kanser.
 • Sekurang-kurangnya 70 peratus kematian akibat kanser berlaku dalam kalangan negara-negara berpendapatan pertengahan dan berpendapatan rendah (LMICs). 90 peratus negara LMICs tidak mempunyai capaian kepada radioterapi – rawatan tipikal untuk kanser – dan hanya 5 peratus sumber dunia untuk pencegahan dan kawalan kanser digunakan ke atas negara-negara LMICs.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Apa itu kanser prostat adalah sejenis kanser yang banyak terjadi kepada kaum lelaki. Persoalannya, wanita pun boleh terkena? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Prostat 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?

  Terdapat mitos berkaitan kanser serviks yang berlegar-legar dalam kalangan masyarakat. Tetapi sejauh manakah kebenaran mitos tersebut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kanser, Kanser Serviks 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Menghidap Kanser Prostat, Jangan Takut Untuk Buat Saringan Awal & Diagnosis Ini

  Kanser pada kelenjar prostat adalah kanser kedua terlazim didiagnosis di seluruh dunia. Ketahui cara dan prosedur yang dijalankan bagi mendiagnosisnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Prostat 22/10/2020 . 6 minit bacaan

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Bersempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara ketika pandemik COVID-19 tahun ini, marilah kita bersama menyokong kempen #UnPause. Apakah ia? Baca ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Payudara 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit wanita

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/12/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab kanser kolon

  Kanser Kolon, Pembunuh Senyap Yang Berbahaya? Awasi Penyebab Sebenar Ia Berlaku!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan intim jangkitan HPV

  MENGEJUTKAN! Tanpa Hubungan Intim Pun Anda Boleh Terkena HPV, Anak Dara Turut Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan penyakit HPV

  Sejenis Cendawan Dikatakan Boleh Merawat HPV? Jangan Terlambat Untuk Ambil Vaksin!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/11/2020 . 3 minit bacaan