Kanak-Kanak Bawah 15 Tahun Mati Setiap 5 Saat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kanak-kanak di negara yang mempunyai kadar kematian tertinggi adalah sehingga 60 kali ganda lebih berisiko untuk mati dalam 5 tahun pertama berbanding di negara dengan kadar kematian terendah.

Dianggarkan sebanyak 6.3 juta kanak-kanak di bawah umur 15 tahun mati pada tahun 2017 menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tabung Kanak-Kanak PBB (UNICEF), Bahagian Populasi PBB, dan Kumpulan Bank Dunia. Dalam kata lain, setiap 5 saat, seorang individu akan mati dan kebanyakannya disebabkan oleh punca yang boleh dicegah.

Majoriti jumlah kematian ini (5.4 juta) berlaku dalam 5 tahun pertama dan bayi baru lahir merangkumi sekitar separuh daripada jumlah tersebut.

“Tanpa langkah segera, 56 juta lagi kanak-kanak bawah 5 tahun akan mati bermula saat ini sehingga tahun 2030, separuh daripadanya ialah bayi baru lahir,” kata Laurence Chandy, Pengarah Data, Kajian, dan Polisi UNICEF. Beliau menambah, “Kita telah melakukan peningkatan yang sangat baik dalam menyelamatkan mereka sejak tahun 1990 tetapi masih ramai yang mati hanya disebabkan oleh siapa diri mereka dan di mana mereka dilahirkan. Dengan penyelesaian mudah seperti ubat-ubatan, bekalan air bersih, tenaga elektrik, dan vaksin, kita mampu mengubah realiti yang ada bagi setiap kanak-kanak.”

Di peringkat global, separuh daripada kematian di bawah umur 5 tahun pada tahun 2017 berlaku di Afrika Sub-Sahara dan 30% di Asia Selatan. 1 daripada 13 mereka mati sebelum umur 5 tahun di Afrika Sub-Sahara, manakala di negara berpendapatan tinggi, angka tersebut ialah 1 daripada 185.

“Jutaan bayi dan kanak-kanak tidak seharusnya mati setiap tahun disebabkan kekurangan akses kepada air, sanitasi, pemakanan yang betul atau khidmat asas kesihatan. Kita hendaklah mengutamakan penyediaan akses kepada khidmat kesihatan berkualiti bagi setiap kanak-kanak khususnya ketika baru lahir dan dalam tahun-tahun awal demi memberikan mereka peluang terbaik untuk hidup dan membesar,” kata Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Keluarga, Wanita, dan Kanak-Kanak WHO, Dr Princess Nono Simelela.

Kebanyakan kanak-kanak bawah 5 tahun mati disebabkan punca yang boleh dicegah atau dirawat seperti komplikasi selepas lahir, pneumonia, cirit-birit, jangkitan kuman dalam darah, dan malaria. Sebagai perbandingan, kecederaan merupakan sebab kematian yang lebih utama dalam kalangan umur antara 5 dan 14 tahun terutamanya disebabkan lemas dan kemalangan jalan raya.

“Lebih 6 juta kanak-kanak mati sebelum berumur 15 tahun dan ini ialah fakta yang kita tidak boleh terima dengan mudah,” kata Timothy Evans, Ketua Pengarah Health, Nutrition and Population Global Practice di Kumpulan Bank Dunia. Beliau menambah, “Menamatkan kematian yang boleh dicegah dan melabur untuk kesihatan orang muda ialah asas kepada membina sumber manusia negara yang akan menggerakkan perkembangan dan kesejahteraan mereka pada masa hadapan.”

Bagi kanak-kanak di seluruh dunia, tempoh paling berisiko ialah sebulan pertama. Pada tahun 2017, 2.5 juta bayi baru lahir mati dalam bulan pertama. Bayi yang lahir di Afrika Sub-Sahara dan Asia Selatan ialah 9 kali lebih berisiko untuk mati dalam bulan pertama berbanding bayi yang lahir di negara berpendapatan tinggi.

Meskipun mempunyai banyak cabaran, bilangan kematian kanak-kanak di seluruh dunia berkurang setiap tahun. Angka kematian bawah umur 5 tahun berkurang secara mendadak daripada 12.6 juta (1990) kepada 5.4 juta (2017). Kematian antara umur 5 dan 14 tahun pula turun daripada 1.7 juta kepada kurang daripada 1 juta dalam tempoh yang sama.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Masalah OCD dalam kalangan kanak kanak sememangnya lazim namun kurang mendapat perhatian ramai. Jika anak anda menunjukkan gejala OCD, dapatkan rawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Cenderung Mudah Belajar & Selesa Bercakap Jika Berimaginasi Dengan Teman Bermain – Pakar

  Majoriti kanak-kanak akan mempunyai kawan imaginasi. Persoalannya, adakah ia normal? Jika ya, apa yang anda perlu lakukan? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu sepsis

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Nak Lahirkan Anak Dalam Perut? JANGAN Gugurkan Kandungan Sendiri, Jika Tidak BAHAYA Menanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  mandi hujan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/08/2020 . 3 minit bacaan