Bercakap Tentang Hak Asasi Manusia? Kesihatan Adalah Paling Asas

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Mengapa kesihatan merupakan hak asasi manusia paling utama? Tanpa kesihatan, seseorang individu tidak mampu hidup secara aktif dan produktif.

Masyarakat dunia hari ini telah mendapat akses yang jauh lebih baik kepada khidmat kesihatan berbanding generasi sebelumnya. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya separuh dari populasi dunia masih gagal menerima keperluan asas ini.

Golongan yang paling banyak terjejas ialah mereka yang tinggal di negara paling miskin dan disisihkan dari masyarakat. Dalam masa yang sama, negara tersebut terpaksa menghadapi beban pesakit yang banyak sehingga menyebabkan tahap kesihatan masyarakat sangat rendah.

Tahun ini merupakan ulang tahun ke-70 Deklarasi Sejagat Hak Asasi Manusia (UDHR) iaitu pada 10 Disember lalu, juga bagi Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) yang diasaskan pada 7 April tahun yang sama.

Selari dengan perjuangan dan prinsip yang dibawa oleh WHO dan UDHR, mari lihat bagaimana kesihatan yang menjadi hak asasi manusia utama dapat dipulangkan kepada masyarakat semudah ABCDE.

A ialah access atau akses

Perkara pertama ialah memberi akses khidmat kesihatan kepada semua individu. Tanpa akses yang baik, khidmat tersebut tidak akan sampai kepada masyarakat.

Inilah prinsip yang dibawa oleh idea liputan kesihatan sejagat (universal health coverage). Tiada seorang individu pun patut dibiarkan sakit atau dinafikan rawatan hanya kerana beliau miskin, atau dilahirkan dalam keluarga tertentu di tempat tertentu.

B ialah breaking down barriers atau memecahkan tembok

Liputan kesihatan sejagat memerlukan usaha yang mampan dan efektif serta berfokus untuk mencapai golongan yang paling berisiko disisihkan.

Sama ada berkait dengan sosial, budaya, atau kewangan, pendekatan berasaskan kepada hak asasi bermaksud mengenal pasti halangan yang ada dan memecahkan tembok tersebut bagi memastikan masyarakat mampu dari semua aspek termasuk kewangan dan akses fizikal untuk mendapatkan khidmat kesihatan.

C ialah civil society atau masyarakat madani

Memastikan keterlibatan masyarakat dalam polisi dan program kesihatan ialah prinsip utama dalam hak asasi manusia. Malah, ia juga memberikan hasil yang lebih baik.

Ia bermaksud melibatkan dan memberi kuasa kepada masyarakat dalam membuat keputusan yang akan memberi kesan terhadap kesihatan mereka dan merangka sistem kesihatan mengikut keperluan masyarakat berbanding berdasarkan penyakit dan institusi kesihatan agar setiap individu mendapat khidmat selayaknya pada waktu dan tempat yang sepatutnya.

D ialah determinants of health atau faktor penentu kesihatan

Bukan sekadar khidmat kesihatan, ia memerlukan lebih dari sekadar itu untuk melahirkan masyarakat yang sihat. Faktor-faktor yang menjejaskan kesihatan seperti pemakanan, kebersihan, tempat tinggal, dan pendidikan juga perlu diambil kira.

Semua faktor ini dipengaruhi oleh sistem dan polisi undang-undang dan ekonomi, agenda pembangunan, norma sosial, sistem dan polisi politik, serta koordinasi dan gerak balas. Jika semua ini diselia dengan baik, standard kesihatan masyarakat dapat dipertingkatkan.

Oleh sebab itu, usaha meningkatkan sistem kesihatan semata-mata tidak mencukupi tetapi memerlukan masyarakat dan suasana serta alam sekitar yang melindungi kesihatan semua individu.

E ialah equality and non-discrimination atau kesamarataan tanpa diskriminasi

Ketidaksamarataan memberikan impak terhadap kesihatan masyarakat. Hanya kerana warna kulit, fahaman politik, dan gaya hidup tertentu, seseorang tidak harus dinafikan hak untuk mendapat khidmat kesihatan.

Kita tidak membicarakan hak lain yang mungkin mempunyai ruang perbahasan tersendiri tetapi kesihatan tidak harus didiskriminasikan. Meminggirkan golongan tertentu akhirnya hanya akan menjejaskan pembangunan sebuah negara dan menambahkan lagi beban penyakit dalam masyarakat tersebut.

Tanpa meletakkan kesihatan sebagai agenda utama, kita tidak akan mencapai matlamat kesihatan sebagai hak asasi manusia. Setiap individu boleh dan perlu memainkan peranan bagi memastikan tujuan ini terlaksana.

Mesej dari Ketua Pengarah WHO

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bencana Alam Bukan Saja Musnahkan Alam & Harta Benda, Malah Juga Kesihatan, Jaga-jaga, Ya!

  Selain aspek kewangan dan kediaman, kesihatan tubuh badan juga akan terjejas akibat bencana alam! Jom klik untuk baca dengan lebih lanjut tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 12/10/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Selera Nak Lepas Hajat Sebab Bilik Air Kuning & Kotor? Ini 5 Cara Untuk Bersihkannya!

  Siapa yang suka untuk membuang air jika tandas tersebut kuning dan kotor bukan? Tenang, ini cara bersihkan jamban yang kalian boleh praktikkan di rumah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 06/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kaki Exercise Kena Tahu Ini- Tak Guna Bersenam Setiap Hari Jika Anda Duduk Lebih 10 Jam Sehari!

  Tahukah anda, jika anda tidak aktif dab berkerja dihadapan komputer atau memandu sepanjang hari, efek bersenam dilakukan mungkin tidak dapat dirasai?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Pada 13 September setiap tahun, kita akan menyambut Hari Sepsis Sedunia. Persoalannya, apa itu sepsis? Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rasa lapar false hunger

  Asyik Rasa Lapar Saja? Anda Mungkin Makan Banyak Sebab NAFSU! Ini Cara Nak Elak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahan masakan

  Nak Makanan Sedap Tapi Perlu Kawal Gula, Lemak? Pesakit Diabetes Boleh Guna 13 Bahan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  tip bersenam

  Siapa Yang Kata Senaman Itu Bosan? Ia Sangat Seronok Jika 7 Perkara Ini Dapat Diatasi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan
  ujian saringan kesihatan

  Dah Nak Masuk ‘3 Series’? Lakukan 7 Ujian Kesihatan Ini, Buat Sebelum Terlambat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan