Kejap Kurus, Kejap Gemuk: Selena Gomez “Diserang” 

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Serangan peribadi terhadap fizikal seseorang bukanlah satu perkara yang janggal atau baharu. Baru-baru ini, penyanyi terkenal Selena Gomez turut menerima tempias serangan peribadi tersebut. Dia menyatakan bahawa dia dikritik akibat perubahan berat badannya yang menyebabkannya berundur daripada media sosial untuk seketika. Selena mengalami “turun naik berat badan” disebabkan oleh ubat-ubatan yang diambilnya bagi penyakit lupus yang dialaminya. 

Lupus dan penyakit lain sebabkan turun naik berat badan

“Saya mempunyai penyakit lupus, berhadapan dengan masalah berkaitan buah pinggang dan tekanan darah tinggi. Sejak itu saya mula menyedari mengenai rupa bentuk badan saya yang mengalami perubahan”, kata Selena. Menurutnya lagi, penyakit lupus, masalah kesihatan lain dan ubat-ubatan yang diambilnya telah menyebabkan berat badannya mengalami perubahan. Dia juga menyatakan bahawa dia perlu mengambil ubat-ubatan tersebut sepanjang hidupnya memandangkan penyakit lupus tidak boleh dirawat buat masa sekarang, dan hanya boleh dikawal melalui pengambilan ubat-ubatan.

Penyakit autoimun mula menyerang

Pada tahun 2015, Selena Gomez mula memberitahu kepada umum buat pertama kali mengenai usahanya dalam melawan penyakit autoimun ini atau penyakit lupus. Dia juga mengakui bahawa dia menjalani rawatan pemulihan pada bulan Februari 2014. Setelah menghilangkan diri buat seketika pada tahun 2017, Selena muncul kembali dengan membawa perkhabaran mengenai keadaan semasa kesihatannya pada bulan September 2017. Dia memaklumkan dalam hantaran melalui Instagramnya bahawa, dia menerima pemindahan buah pinggang semasa musim panas daripada seorang rakannya yang juga seorang aktres, Francia Raisa. 

Walau bagaimanapun, setelah beberapa ketika, Selena mula menerima kritikan dan komen negatif yang dilontarkan mengenai “turun naik berat badannya” yang disebabkan oleh masalah kesihatan yang dialami. Selena mula memberitahu bahawa komen-komen negatif tersebut yang menyebabkannya mengambil keputusan untuk meninggalkan media sosial buat seketika dan tidak mahu mengambil tahu terhadap komen-komen yang diberikan terhadapnya. 

Apakah itu penyakit lupus?

Penyakit lupus adalah sejenis penyakit autoimun sistematik yang berlaku ketika mana sistem imun tubuh menyerang organ dan tisu tubuh badan anda sendiri. Keradangan yang berlaku yang disebabkan oleh lupus ini boleh menjejaskan banyak sistem tubuh termasuklah sendi, kulit, buah pinggang, sel darah, otak, jantung dan paru-paru. Tanda paling mudah untuk mengenali lupus adalah melalui ruam pada kulit muka yang berbentuk kepak rama-rama pada kedua-dua belah pipi. Ia boleh berlaku dalam kebanyakan kes lupus. 

Penyebab penyakit lupus

Lupus boleh disebabkan oleh gabungan antara faktor genetik dan juga faktor persekitaran. Individu yang memiliki kecenderungan untuk memiliki lupus yang diwarisi, mungkin akan mengalami penyakit ini apabila mereka terdedah kepada sesuatu yang ada dalam persekitaran yang boleh mencetuskan lupus. Penyebab penyakit lupus dalam kebanyakan kes ini tidaklah diketahui. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada pencetusnya termasuklah:

 • Cahaya matahari: Pendedahan terhadap cahaya matahari mungkin akan menyebabkan luka kulit lupus atau mencetuskan respon dalaman bagi individu yang mudah terdedah
 • Jangkitan: Jangkitan boleh memulakan penyakit lupus atau menyebabkan ia kembali berlaku
 • Ubat-ubatan: Lupus boleh dicetuskan oleh sesetengah jenis ubat tekanan darah, ubat anti-sawan dan antibiotik

Kesimpulan 

Komen-komen negatif atau cyber bullying seperti yang diterima oleh Selena Gomez sememangnya mampu memberikan kesan negatif terhadap kehidupan keseluruhan individu yang terbabit. Kadangkala, menjauhkan diri daripada media sosial seperti yang dilakukan oleh Selena adalah satu langkah yang baik bagi memelihara kesejahteraan mental anda. Media sosial telah terbukti dalam meningkatkan gangguan terhadap kesejahteraan mental seseorang, oleh itu tempoh berundur buat seketika adalah langkah terbaik terutamanya jika berhadapan dengan kelompok yang tidak begitu tahu mengenai keadaan kesihatan sebenar anda seperti penyakit lupus ini. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dilabel Antisosial Sebab Asyik Dengan FB? Ini Masanya Anda Detoks MedSoc, Banyak Keburukan!

  Anda mungkin tidak sedar jika anda telah ketagih dengan penggunaan media sosial. Inilah masa untuk lakukan detoks media sosial. Bagaimana caranya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 16/03/2020 . 4 minit bacaan

  Desakan Berkahwin Punca Prestasi Safawi Merudum? Sebelum Ajak Si Dia Kahwin, Lihat Perkara Ini Dulu!

  Adakah anda sedang alami situasi pasangan desak ajak kahwin? Jika ya, jangan tertekan. Perhatikan perkara ini terlebih dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 06/03/2020 . 4 minit bacaan

  Mengapa Isteri Gemar Tag Suami Di Facebook? Ini 3 Sebab Utama Husband Perlu Tahu

  Tiap-tiap hari, mesti ada sahaja post Facebook yang ditag si isteri. Aduh, rimaslah. Bukan ada masa untuk baca pun. Kenapa isteri gemar tag suami ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/02/2020 . 3 minit bacaan

  Alamak! Instagram Buat Anda Teringin Nak Makan Makanan Tidak Sihat?

  Pernah tak apabila rakan anda berkongsi gambar makanan tengah harinya di media sosial, tiba-tiba, anda juga teringin memakannya. Sudah terpengaruhkah anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 19/02/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kes penculikan digital

  Digital Kidnapping, Penculikan Kanak-kanak Atas Talian Yang Tidak Disedari Ibu Bapa, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  selamat untuk kanak-kanak

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit lupus

  Jangan Ambil Mudah Penyakit Lupus, Perlu Dirawat Jika Tidak Boleh Bawa Maut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  group whatsapp

  Bahana Group WhatsApp Keluarga, Boleh Pengaruhi Kesihatan Mental Secara Negatif?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/03/2020 . 3 minit bacaan