Bagaimana Makanan Lembut Mengubah Sejarah Bahasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sekiranya anda boleh menyebut perkataan seperti ‘Firaun’, ‘Fakir’ atau ‘Violin’, anda perlu berterima kasih kepada moyang purba kita yang telah memilih budaya agrikultur dan juga pemprosesan makanan pada permulaan zaman Neolitik yang akhirnya, menghasilkan makanan yang lebih lembut. Huruf konsonan ‘F’ dan ‘V’ dikenali sebagai konsonan ‘labiodental’ (labio=bibir, dental=gigi) kerana sebutannya memerlukan sentuhan antara gigi atas dan juga bibir bawah. Kemahiran untuk menyebut huruf labiodental ini mungkin tidak selazim sekarang sekiranya kita kekal dengan gaya diet manusia sebelum zaman Neolitik dan bukannya makanan lembut.

Ini adalah teori yang diketengahkan oleh seorang Ahli Lingustik Amerika bernama Charles Hockett pada tahun 1985 yang mendapati bahawa cara manusia purba pemburu-pengumpul (hunter-gatherer) menggunakan gigi dan susunan gigi mereka menyebabkan sebutan huruf konsonan ‘F’ dan ‘V’ ini sukar, membawa kepada cadangan bahawa ianya adalah keupayaan yang secara relatifnya baru dan bermula apabila diet manusia awal terdiri daripada makanan yang lebih lembut.

Menurutnya, mengunyah makanan yang keras dan tebal dengan serat meletakkan tekanan kepada bahagian tulang rahang yang sedang membesar dan menghakis gigi-gigi molar di bahagian belakang mulut. Diet sebegini menyebabkan tindak balas atau adaptasi di mana bahagian rahang menjadi lebih besar dan gigi-gigi molar padanya, tumbuh lebih jauh dan lebih ke hadapan. Adaptasi ini menyebabkan bahagian gigi atas dan bawah selari apabila dirapatkan, menghasilkan gigitan bucu ke bucu (edge to edge bite). Cuba anda tutup mulut anda, adakah gigi anda secara semula jadinya selari? Tentu tidak bukan? Kerana rata-rata kita mempunyai susunan gigi bersifat overbite dan overjet.

Gigitan bucu ke bucu ini menyebabkan bahagian atas rahang lebih sukar untuk ditolak ke depan bagi menyentuh bahagian bibir, sejenis pergerakan penting yang perlu berlaku untuk menyebut huruf ‘F’ dan ‘V’ atau perkataan yang bermula dengan konsonan labiodental tersebut. Dengan evolusi diet yang lebih lembut, tekanan yang kuat pada rahang sebelum ini beransur-ansur berkurang. Adaptasi yang berlaku adalah terbalik berbanding yang sebelum ini di mana tulang rahang menjadi lebih kecil dan gigi atas hadapan (central incisors) berada lebih hadapan dan dekat dengan bibir bawah.

Enam pengkaji lingustik daripada German, Switzerland, Singapura, Perancis, Rusia, Amerika dan Belanda, memilih untuk menguji teori yang telah dilontarkan Hockett ini dan telah menerbitkan penemuan mereka pada 15 Mac yang lepas dalam jurnal Science. Ringkasan dapatan mereka adalah seperti berikut:

 • Simulasi model biomekanik mendapati bahawa usaha yang diperlukan otot untuk menyebut konsonan labiodental dalam susunan overbite dan overjet adalah 30% lagi kurang berbanding dalam konfigurasi bucu ke bucu. Ini memudahkan lagi sebutan mereka dan meningkatkan kecenderungan untuk manusia terdahulu untuk tidak sengaja, menyebut konsonan labiodental.
 • Mereka kemudiannya menelaah sejarah bahasa-bahasa dunia dan menemui bahawa bahasa awal dan bahasa manusia purba yang berteraskan pemburuan dan pengumpulan makanan mempunyai hanya satu per empat sahaja perkataan labiodental berbanding bahasa masyarakat yang berteraskan pertanian dan agrikultur yang memakan makanan lembut.
 • Akhir sekali, mereka mengkaji hubung kait antara bahasa-bahasa dunia dan mendapati bahawa perkataan labiodental merebak dengan begitu cepat sehinggakan penggunaannya menjadi lazim dalam masa hanya 8000 tahun sahaja selepas bermulanya anjakan kepada budaya agrikultur dan juga kaedah pemprosesan makanan seperti mengisar bijirin menjadi gandum.

Kehadiran konsonan labiodental ini telah membawa kepada percambahan perkataan dan kekayaan lingusitk pelabagai bahasa di Eropah dan Asia sekurang-kurangnya 4000 tahun yang lepas sehinggakan ianya membawa kepada penggantian patēdaripada rumpun bahasa Proto-Indo-Eropah, kepada faeder dalam bahasa Inggeris lama sekitar 1500 tahun yang lalu. Hari ini, konsonan ini merebak kepada pelbagai kumpulan bahasa dan muncul dalam lebih 76% daripada bahasa-bahasa Indo-Eropah.

Bagaimana ianya boleh merebak dengan begitu pantas? Terdapat beberapa teori antaranya ialah keupayaan untuk menggunakan perkataan labiodental dikaitkan dengan status dalam masyarakat yang lebih tinggi. Ini kerana dalam tamadun Rom dan India purba, keupayaan ini dianggap sejenis tanda status dalam masyarakat yang lebih kaya kerana diet mereka yang lebih lembut.

Ahli Lingusitik daripada Universiti Kebangsaan Australia, Canberra menyifatkan pendekatan kajian ini yang menggunakan multi-kaedah dalam mengukuhkan penjelasan mereka, sebagai meyakinkan. Walaupun tidak beberapa pasti sama ada kaitan yang jitu dibuat untuk konsonan labiodental, Ian Maddieson, seorang Emeritus dalam bidang Lingustik bersetuju bahawa faktor luaran seperti diet memainkan peranan dalam mempengaruhi sebutan dan bahasa.

Namun yang demikian, dapatan kajian ini juga menunjukkan bahawa keupayaan ini datang dengan sebuah harga – penyakit-penyakit berkaitan pengecilan rahang. Menurut Steven Moran, salah seorang pengkaji, “rahang manusia bertambah kecil dan kita berdepan dengan masalah seperti gigi geraham bongsu berimpak (impacted wisdom tooth), sesakan gigi (crowding) dan juga kecenderungan untuk mendapat karies gigi yang lebih banyak.”

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis mahupun rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Takut Sakit Puting, Perlu Ke Hentikan Penyusuan Jika Si Manja Dah Tumbuh Gigi?

  Ramai ibu yang berhenti menyusukan anak yang tumbuh gigi kerana takut digigit oleh mereka. Ini cara untuk berikan susu badan tanpa bimbang akan digigit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Saja Suka-Suka Lambat Makan, Ini Akibat Yang Terjadi Pada Perut, Antaranya Berat Badan NAIK!

  Kita semua pasti pernah alami perut masuk angin sebab 'skip' waktu makan bukan? Bukan itu sahaja, ada 4 lagi kesan negatif. Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Air Garam Saja, Banyak Lagi Cara Untuk Legakan Sakit Gigi, Semuanya Di Rumah

  Penjagaan oral perlu ditekankan kerana ia boleh mempengaruhi kualiti hidup. Jika anda alami sakit gigi, boleh gunakan 7 bahan ini untuk redakan simptom.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 21/07/2020 . 3 minit bacaan

  Air Liur Bayi Meleleh Tanda Mahu Tumbuh Gigi? ALERT Mak Ayah, Ada Bahayanya!

  Ibu bapa mana yang tidak risau jika air liur bayi asyik meleleh sahaja. Ia mungkin tanda mereka mahu tumbuh gigi atau petunjuk penyakit berikut. Jom klik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tahun-tahun pertama 29/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  warna kulit

  Rahsia Kulit Putih Hanya Dengan Makanan, Lepas Ini Tak Perlu Lagi Buat Rawatan Cerahkan Kulit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  gigi geraham

  Sakit Tumbuh Gigi Bongsu, Lagi-lagi Bila Anak Remaja Yang Alaminya, Ini Cara Nak Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  maksud flos gigi

  Kebersihan Mulut Anak Bukan Setakat Berus Gigi, Si Kecil Pun Dah Kena Mula Flos Gigi Ye, Mama!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/08/2020 . 3 minit bacaan
  makanan yang dilarang untuk pcos

  Hati Hati Jika Ada Cyst Pada Ovari, Wanita PCOS Jangan Sentuh Makanan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/08/2020 . 3 minit bacaan