Kaposi’s Sarcoma: Kenali Jenis-Jenisnya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kaposi’s sarcoma (KS) adalah salah satu daripada keadaan-keadaan yang mentakrifkan AIDS (AIDS defining conditions) – penyakit atau keadaan yang berlaku akibat sistem imun menjadi terlalu lemah hasil jangkitan HIV. Kaposi’s sarcoma wujud dalam 4 bentuk berdasarkan epidemiologinya namun apa yang konsisten, jangkitan virus Herpes Manusia 8 (HHV 8) dikatakan memainkan peranan penting dalam keterjadian penyakit ini. Mula diperincikan oleh Moritz Kaposi pada lewat abad ke-18, ianya adalah sejenis neoplasma (kanser) salur darah yang berupaya untuk membabitkan kulit, mukosa dan juga organ dalaman.

4 bentuk epidemiologi Kaposi’s Sarcoma adalah seperti berikut:

Kaposi’s Sarcoma yang berkait dengan AIDS – KS dalam kes ini merujuk kepada neoplasma (kanser) salur darah yang tampak pada lebih daripada satu titik di permukaan kulit dan juga berupaya untuk merebak ke organ dalaman. Dalam kumpulan epidemiologi ini, kebanyakan pesakit turut mengalami jangkitan oportunistik yang lain seperti jangkitan paru paru Pneumocystis carinii. Ketika ianya mula difahami, 95% daripada kes-kes ini berlaku dalam kalangan lelaki homoseksual dan berbanding bentuk-bentuk epidemiologi yang lain, Kaposi’s sarcoma yang berkait dengan AIDS merebak dengan lebih agresif, lazimnya melibatkan organ dalaman yang membawa kepada kegagalan organ dan maut. Selepas berlakunya revolusi dalam rawatan HIV, menggunakan lebih daripada satu ubat antiretroviral, berlakunya penurunan insidens Kaposi’s sarcoma yang signifikan – pada kemuncak epidemik AIDS sekitar tahun 1991, insidens kes adalah 33.3 kes per 100 000 penduduk dan ianya menurun kepada 2.8 kes per 100 000 penduduk pada tahun 1998 (selepas pengenalan rawatan intensif antiretroviral).

Bentuk Klasik Kaposi’s Sarcoma – Pada tahun 1872, Mortiz Kaposi mula memperincikan bentuk penyakit ini yang dikatakan sebagai bentuk klasik Kaposi’s sarcoma, yang lazimnya dilihat dalam kalangan lelaki tua daripada keturunan Eropah timur dan Mediterranean. Lesi (luka) dalam jenis ini biasanya terhad kepada bahagian hujung kaki dan ianya berlaku jauh lebih lazim dalam lelaki berbanding wanita, dengan nisbah perbezaan 15:1. Insidens Kaposi’s sarcoma dalam kalangan warga Mediterranean juga jauh lebih tinggi berbanding di Eropah dan Amerika Syarikat. Contohnya, sebelum epidemik AIDS, prevalens penyakit ini dalam kalangan penduduk Itali adalah 2 hingga 3 kali ganda lebih tinggi berbanding di Amerika, dan 10 kali ganda lebih tinggi berbanding di England.

Bentuk Endemik Kaposi’s Sarcoma – Pada tahun 1950, bentuk endemik penyakit ini telah dilaporkan dan ianya adalah salah satu daripada neoplasma (barah) yang paling kerap diperhatikan di Afrika tengah, mempengaruhi lelaki, wanita dan kanak-kanak. Selepas epidemik AIDS, insidens penyakit ini di kawasan tersebut meningkat dengan drastiknya, dengan Kaposi’s Sarcoma mewakili 48.6% daripada keseluruhan kanser dalam kalangan pesakit kanser lelaki dan prevalens dalam kalangan wanita meningkat kepada 17.9%.

Bentuk Iatrogenik Kaposi’s sarcoma – Pada tahun 70-an, bentuk Iatrogenik KS telah ditemui dan ianya melibatkan penyebaran penyakit ini kepada mereka yang menerima transplantasi organ dan juga dalam kalangan pesakit yang menjalani rawatan imunosupresif untuk penyakit-penyakit lain. Sejak kebelakangan ini, terdapat peningkatan laporan insidens KS Iatrogenik dalam kalangan mereka yang menjalani rawatan immunospresif dan juga rawatan menggunakan ejen biologik seperti rituximab dan infliximab. Namun yang demikian, kejadian KS dalam pesakit-pesakit ini kerapnya akan sembuh sendiri apabila rawatan imunosupresif tersebut dihentikan. Fokus baru kini diberikan kepada insidens Kaposi’s sarcoma dalam pesakit yang mempunyai sistem imun yang sangat lemah selepas prosedur transplantasi organ, melihat kepada insidens yang 400 hingga 500 kali ganda lebih tinggi dalam golongan ini berbanding populasi umum.

Sekiranya anda khuatir akan risiko anda untuk menghidap penyakit ini, berjumpalah dengan doktor anda untuk bertanyakan risiko dan tanda-tanda penyakit ini khususnya jika anda tergolong dalam golongan yang berisiko tinggi untuk menghidap Kaposi’s sarcoma.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Abaikan Keadaan Kulit Berikut!

  Tahap keterukan keadaan kulit setiap individu adalah berbeza. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengambil mudah akan keadaan-keadaan kulit yang lazim. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Sihat Bergaya, Penjagaan Kulit 26/12/2019 . 4 minit bacaan

  Kalau Nak Cegah Kanser Kulit, Mungkin Anda Perlu Mula Rajin Pakai Sunscreen. Ini Sebabnya….

  Keluar rumah, pakai krim pelindung matahari tak? Kita selalu anggap tidak penting. Tapi tahu tak ia dapat melindungi kita daripada kanser kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Tahi Lalat: Benarkah Ia Petanda Kanser Kulit?

  Tahukah anda bahawa tahi lalat sebenarnya mungkin merupakan petanda kanser kulit? Sila ikuti artikel ini dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 06/10/2019 . 8 minit bacaan

  Sila Tengok Kuku Anda – Ini 9 Tanda Masalah Kesihatan Perlu Dikenal Pasti

  Tahukah anda kuku dan tahap kesihatan adalah berkaitan rapat? Keadaan kuku anda boleh menjadi petunjuk kepada masalah kesihatan. Jom bongkar mengenainya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 27/12/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  prosedur kulit tan

  Orang Barat Anggap Kulit Tan Itu Cantik, Tapi Selamat Ke Jika Lakukan Prosedur Gelapkan Kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan melanoma

  Bagaimana Nak Tahu Jika Alami Kanser Kulit Melanoma? Ini Cara Periksa Sendiri Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kesihatan

  Ada 7 Penyakit Yang Sering Dialami Kaum Adam, Beri Perhatian Awal Sebelum Terkena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/06/2020 . 3 minit bacaan
  berjemur di pantai

  Tak Sabar Nak Berjemur Di Pantai Lepas PKP? Buat Wanita Hamil, Ini BAHAYA Yang Bakal Ibu Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan