What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

6 Salah Faham Mengenai HIV / AIDS

6 Salah Faham Mengenai HIV / AIDS

HIV/AIDS adalah salah satu penyakit yang paling berbahaya di dunia. Ia menyebabkan kematian berjuta-juta orang setiap tahun dan ia juga masih tidak mempunyai penawar.

Pesakit HIV/AIDS boleh jadi orang tua, remaja, dewasa, dan juga bayi yang ibunya mempunyai HIV/AIDS semasa hamil.

Walaupun HIV/AIDS telah menjadi begitu biasa pada masyarakat masa kini, masih ada beberapa salah faham mengenainya. Artikel ini akan memberi anda beberapa maklumat berguna.

Apa itu HIV/AIDS?

hiv/aids

HIV (human immunodeficiency virus) menyerang sistem imun tubuh, khususnya sel CD4 (sel T), yang membantu sistem imun mencegah jangkitan. Lama kelamaan, HIV boleh memusnahkan begitu banyak sel-sel ini sehingga tubuh tidak dapat melawan jangkitan dan penyakit.

Dalam kes yang paling teruk, jika ia dirawat dengan berkesan, HIV boleh mengurangkan jumlah sel CD4 (sel T) di dalam tubuh, menjadikannya lebih mudah untuk mendapatkan jangkitan atau penyakit lain dari ringan hingga serius.

Seseorang mendapat HIV jika darah, air mani, rembesan faraj yang dijangkiti mesti ditembusi ke dalam tubuh mereka melalui hubungan seks, pemindahan darah atau perkongsian jarum.

Dalam kes-kes lain, pemindahan HIV/AIDS dari ibu ke anaknya melalui kelahiran atau menyusu.

Salah faham mengenai HIV / AIDS

hiv/aids

Sesetengah orang masih kekal dengan salah faham mengenai HIV / AIDS. Antaranya:

  • HIV adalah hukuman mati. Ini tidak benar kerana pada masa kini terdapat teknologi moden dan rawatan yang cekap. HIV boleh dianggap sebagai penyakit kronik yang boleh diuruskan.
  • HIV boleh dipindahkan dengan ciuman. Ini benar jika orang yang anda cium mempunyai luka atau pendarahan di dalam mulut atau bibirnya. Secara keseluruhan, kadar pemindahan melalui ciuman sangat rendah.
  • HIV adalah serupa dengan AIDS. Hari ini, disebabkan oleh perkembangan rawatan moden, pesakit dengan HIV tidak lagi mempunyai AIDS. Seseorang yang memulakan rawatan HIV awal selepas ujian boleh menjalani kehidupan yang hampir normal seperti orang lain.
  • Orang yang mempunyai HIV tidak boleh melakukan hubungan seks dengan orang yang tidak mempunyai HIV. Malah, kedua-duanya masih boleh melakukan hubungan seks dengan kondom jika salah seorang sedang menjalani rawatan HIV dan mendapat beban virus yang tidak dapat dikesan. Risiko pemindahan virus itu adalah hampir sifar.
  • HIV akan secara automatik merebak ke bayi yang belum lahir. Agensi mengenai kesihatan wanita mengatakan bahawa seorang wanita yang sedang menjalani rawatan hanya mempunyai sekitar 2 peratus kemungkinan memiliki bayi HIV positif.
  • HIV tidak boleh disebarkan melalui seks oral. Walaupun risiko jangkitan melalui seks oral berlaku, kemungkinan anda mendapat HIV masih ada. Risiko anda akan meningkat dengan ketara sekiranya pasangan anda mempunyai luka terbuka, pendarahan atau kulit pecah dalam hubungan langsung dengan air mani (jawatankuasa tindakan AIDS).
  • HIV boleh disebarkan melalui air liur, peluh, air mata dan tandas. HIV hanya merebak melalui air mani, cairan faraj, darah atau susu dari orang yang dijangkiti HIV.
Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What is HIV/AIDS, https://www.aids.gov/hiv-aids-basics/hiv-aids-101/what-is-hiv-aids/ Accessed March 28, 2017

Disease and conditions HIV/AIDS, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiv-aids/basics/causes/con-20013732 Accessed March 28, 2017

7 misconceptions about HIV, https://endinghiv.org.au/nsw/blog/7-common-misconceptions-hiv/ Accessed March 28, 2017.

8 Common Misconceptions about HIV and AIDS, http://www.huffingtonpost.com/entry/misconceptions-about-hiv-aids_us_565de26de4b072e9d1c36fda  Accessed march 28, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 12/10/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor