Yang Selalu Diabaikan: Menyahut Keperluan Sokongan untuk Diabetes Jenis 1 di Asia Tenggara

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Muna, anak 3 tahun yang ceria dan becok mula menunjukkan masalah yang merisaukan kedua ibu bapanya. Dia perlu menukar lampin hampir setiap 2-3 jam, menjadi kerap dahaga, lapar dan lesu. Kejadian ketoasidosis mengejut dan rawatan kecemasan di hospital mendedahkan sesuatu yang tidak pernah terlintas dalam fikiran kedua ibu bapanya, dia menghidap diabetes.

Pada usia 7 tahun, Muna belajar menghitung karbohidrat dan mengira insulin yang diperlukannya. Dia belajar untuk menghadapi diabetes dengan sokongan daripada keluarganya. Kisah seperti Muna mungkin jarang didengari kerana diabetes jenis 1 hanya melibatkan kira-kira 5-10% daripada semua kes diabetes. Walau bagaimanapun, kejadiannya terus meningkat di seluruh dunia.

Diabetes jenis 1 tetap merupakan masalah kronik yang serius, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak dan remaja dengan kebanyakan kes didapati pada usia 5-7 tahun dan pada masa akil baligh atau sekitarnya. Dikenal dengan dua subjenis, jenis 1A disebabkan oleh reaksi autoimun yang menjejaskan keupayaan pankreas menghasilkan insulin. Sementara yang jarang berlaku, jenis idiopatik atau 1B didapati kebanyakannya berlaku pada individu berketurunan Asia atau Afrika tanpa sebab yang diketahui.

Tahun ini, Hari Diabetes Dunia disambut pada 14 November 2018 – tema ‘Keluarga dan Diabetes’ menyerlahkan peningkatan kadar kencing manis apabila semakin banyak keluarga yang terkesan olehnya di seluruh dunia. Hari Diabetes Dunia adalah kempen kesedaran diabetes terbesar di dunia yang mencapai khalayak global lebih daripada 1 bilion orang di lebih 160 negara. Kempen ini memberi perhatian kepada isu-isu yang amat penting dalam populasi diabetes dan memastikan diabetes diberi perhatian dalam tumpuan awam dan politik.

Dalam zaman peningkatan obesiti, epidemik diabetes jenis 2 sering kali mengaburi implikasi kesihatan dan cabaran diabetes jenis 1. Di Asia Tenggara, keperluan untuk memberi sokongan kepada diabetes jenis 1 sangat terabai.

Dalam meraikan Hari Diabetes Dunia 2018, Hello Health Group, kumpulan platform teknologi kesihatan utama di rantau Asia Tenggara, bekerjasama dengan Action4Diabetics dalam menyampaikan maklumat dan menangani isu-isu sebenar mengenai diabetes jenis 1 kepada orang awam, terutamanya dalam negara rendah sumberdaya.

diabetes jenis 1
Antara salah satu acara mengumpul dana yang dianjurkan oleh A4D, Ogos lepas di Barcelona, berjaya meraih USD71,000 yang akan disalurkan kepada penerima manfaat di negara-negara ASEAN

Charles Toomey, pengasas Action4Diabetics (A4D), menjelaskan “Terdapat kira-kira 400,000 orang yang hidup dengan diabetes jenis 1 di UK. Itu adalah sekitar 1 dalam setiap 160 orang. Sementara pengalaman saya di Myanmar telah mengajar saya bahawa dalam kalangan pakar kesihatan sekalipun, kadar bilangan kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 tidak diketahui. “

Didorong oleh idea asas bahawa pesakit dengan diabetes jenis 1 sepatutnya dapat menjalani kehidupan yang memuaskan dan aktif tanpa mengira asal usul mereka, A4D adalah badan amal terkehadapan berkaitan diabetes jenis 1 yang didaftarkan di UK, bertujuan untuk menyediakan penjagaan dan sokongan penting kepada golongan muda dengan keadaan tersebut di Asia Tenggara.

Menyedari keperluan untuk meningkatkan kesedaran dan pemahaman tentang keadaan yang selalu diabaikan ini, James Milles-Lambert, Ketua Pegawai Eksekutif Hello Health Group berkata: “Kami komited untuk menyediakan akses kepada maklumat kesihatan berkaitan diabetes jenis 1 ke rantau ASEAN supaya pesakit dan keluarga yang terlibat dapat membuat keputusan yang lebih baik dalam menguruskan keadaan ini. “

diabetes jenis 1
Hello Health Group menerusi Hello Doktor di Malaysia, akan sentiasa berusaha merinits kesedaran dan promosi kesihatan, agar rakyat dapat membuat pilihan terbaik mengenai aspek kesihatan dalam hidup mereka


Selain daripada maklumat mengenai diabetes jenis 1, Hello Health Group juga menyediakan pelbagai kandungan berkaitan lebih 10,000 topik berkaitan Keadaan Kesihatan, Ujian Perubatan, Pembedahan, Ubat, Herba, Pemakanan, Keluarga & Kehamilan dan Gaya Hidup Sihat.

Di Malaysia, Hello Health Group boleh diakses menerusi portal berbilang bahasa (dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia), Hello Doktor di https://hellodoktor.com dan https://hellodoktor.com/ms untuk laman Bahasa Malaysia.

Sementara A4D sedang dalam usaha berterusan untuk mengumpul dana bagi membantu pesakit diabetes jenis 1 di Asia Tenggara. Untuk maklumat lanjut, layari: https://www.action4diabetics.org/

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ramai Ibu Bersalin Tahun 2020, Sebelum Melawat Baby Baru Lahir, Ambil Tahu 6 Perkara Ini Dulu!

  Pasti ramai yang rasa teruja ketika melawat ibu bersalin dan bayi yang baru lahir. Jika anda ingin melawat, jom ikuti 7 tip ketika melawat bayi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ketiak Rasa Gatal Dan Sakit? Awas, Ini Mungkin Gara-Gara Deodoran!

  Adakah anda rasa ketiak gatal dan sakit setelah memakai deodoran? Mungkin anda sebenarnya sedang mengalami tindak balas alahan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Hati-hati Pencinta Kucing! Jika Si Comel Ada Bisul Pada Kulit, Anda Mungkin Dijangkiti Penyakit Kulat Ini

  Penyakit kulat sporotrichosis, dikenali sebagai sporo selalunya dikaitkan sebagai penyakit yang membawa maut bagi haiwan peliharaan terutamanya si gebu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Paksa Muntah Kembali Makanan Boleh Bawa Maut, Ada 11 Tanda Penyakit Bulimia, AWASINYA!

  Jika anda alami salah satu daripada 11 perkara ini, bermaksud anda sedang alami penyakit bulimia nervosa. Apakah yang dimaksudkan dengan penyakit bulimia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tangan bergetar

  Tangan Asyik Bergetar, Normal Ke? Ini 5 Punca Utamanya, #3 Mungkin Berkait Dengan Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab alzheimer di usia muda penyebab alzheimer di usia muda

  Bukan Warga Emas Sahaja, Orang Muda Juga Berisiko Terkena Alzheimer Jika Ini Berlaku…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  kes penculikan digital

  Digital Kidnapping, Penculikan Kanak-kanak Atas Talian Yang Tidak Disedari Ibu Bapa, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat serat

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan