Pencemaran Udara sebabkan 1 dalam 7 kes baru diabetes

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 12/10/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pencemaran udara mengakibatkan pelbagai penyakit utama dan dan kes kematian global. Terbaru, terdapat satu kajian yang mendedahkan 3.2 juta kes baru diabetes jenis 2 pada tahun 2016 adalah disebabkan pencemaran udara.

Bahan zarah kecil (PM 2.5) diketahui dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, penyakit paru-paru, penyakit buah pinggang dan penyakit tidak berjangkit (NCDs) lain. Para pengkaji kini menyatakan terdapat bukti kukuh mengenai kaitan di antara pencemaran udara dan penyakit diabetes jenis 2.

Walaupun terdapat kajian terdahulu mengenai kaitan di antara penyakit tersebut dan pencemaran udara, kajian terbaru daripada Amerika Syarikat tersebut menjadi kajian rintis pertama yang bersifat kuantitatif dengan memberi dapatan bahawa dengan menyedut udara yang tercemar dapat meningkatkan risiko 1 daripada 7 atau 14 peratus kes diabetes jenis 2 pada tahun 2016.

Kajian tersebut diterbitkan dalam jurnal Lancet Planetary Health, mendapati terdapat peningkatan risiko terhadap diabetes walaupun pada kadar pencemaran udara yang selamat sepertimana yang diaudit oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO). “Kajian kami mendapati terdapat kaitan signifikan di antara pencemaran udara dan diabetes di peringkat global,” memetik kata-kata Ziyad Al-Aly, salah seorang ahli kajian tersebut dan penolong professor dalam bidang perubatan di Washington University.

“Kami mendapati terdapat peningkatan risiko, walaupun pada tahap pencemaran udara yang terkawal berdasarkan standard Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (US EPA) dan WHO. Ini sangat mustahak kerana terdapat kumpulan pelobi industri yang menyatakan tahap pencemaran sedia ada sekarang terlalu ketat dan penanda aras harus diturun sedikit. Manakala bukti yang kami dapati pula menyatakan sebaliknya, penanda aras tahap pencemaran udara sekarang tidak mencukupi dan perlu diketatkan lagi.”

Penyakit yang semakin berkembang

Diabetes merupakan penyakit yang berkembang pesat — terdapat lebih kurang 422 juta orang telah didiagnosis dengan penyakit diabetes pada tahun 2014. Peningkatan ini sangat ketara berbanding 108 juta orang pada tahun 1980, menyaksikan negara-negara pendapatan rendah dan pertengahan mengalami peningkatan yang dramatik.

Penyakit diabetes jenis 2 adalah sering dihidapi, yang berlaku apabila badan gagal menghasilkan insulin secukupnya untuk memastikan tahap glukosa dalam darah berada pada tahap normal, atau kemungkinan besar insulin tidak berfungsi sebaiknya.

Obesiti, diet yang tidak sihat dan kurang melakukan aktiviti fizikal merupakan faktor risiko utama terhadap diabetes jenis 2. Pencemaran udara dianggap mencetuskan keradangan dan mengurangkan pengeluaran insulin.

Untuk kajian tersebut, pengkaji daripada Washington University School of Medicine dan Veterans Affairs St. Louis Healthcare System di Missouri membuat analisis terhadap kesan pencemaran udara ke atas 1.7 juta veteran tentera Amerika yang tidak mempunyai sejarah diabetes dengan memantau keadaan kesihatan mereka secara purata untuk 8 tahun dan 6 bulan.

Mereka membangunkan model untuk menilai risiko diabetes dan data yang digunakan dari kajian Beban Penyakit Global untuk membantu menganggarkan kes diabetes tahunan dan kerugian tahun-tahun kehidupan sihat akibat pencemaran udara.

Pengkaji menganggarkan bahawa pencemaran udara secara global menyumbang kepada 3.2 juta kes baru diabetes dan kehilangan 8.2 juta tahun hidup yang sihat akibat pencemaran pada tahun 2016.

Secara keseluruhan, kajian tersebut turut mendapati negara berpendapatan rendah dan sederhana, di mana pencemaran udara adalah satu masalah yang menekan — mempunyai risiko diabetes akibat pencemaran udara lebih tinggi berbanding Amerika Syarikat dan negara-negara kaya lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

*Artikel ini disusun berdasarkan laporan Forum Ekonomi Dunia

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini 5 Kaedah Rawatan Alternatif Bagi Gangguan Skizofrenia, Terbukti Boleh Kurangkan Simptom

  Ada beberapa kaedah rawatan skizofrenia yang tersedia, termasuklah beberapa kaedah alternatif. Berikut adalah cara merawat skizofrenia yang telah terbukti.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Anda Risau Bayi Tidur Berdengkur? Ini 5 Punca Lazim Yang Perlu Ibu Bapa Tahu

  Bayi berdengkur bukanlah sesuatu yang asing. Malah, mereka juga sering mengeluarkan bunyi bising semasa tidur yang mungkin merupakan dengkuran..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Perlu Lagi Tahan Nafsu Makan, 5 Jenis Makanan Tinggi Karbohidrat Ini Bagus Untuk KURUS!

  Karbohidrat, komponen makanan ini sering dipersalahkan kerana dikatakan menjadi punca obesiti. Tapi, bukan semua makanan berkarbohidrat menggemukkan tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Bagi individu berisiko tinggi alami barah ovari mahupun payudara, pembedahan ooforektomi bilateral profilaksis mungkin pilihan yang boleh dipertimbangkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanser, Kanser Ovari 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  memberus lidah

  Sebab Inilah Kita Kena Berus Lidah Sekali Masa Gosok Gigi! Kalau Tidak, Akan Jadi Begini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  diet tinggi protein

  Amal Diet Tinggi Protein Untuk Turunkan Berat Badan? Tunggu Dulu! Ada 6 Risiko Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  suara lelaki

  Lelaki Dewasa Tetapi Suara Seperti Budak, Meski Kedengaran Aneh, Kan? Ini Sejenis Penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  jangkitan kulat pada kemaluan faraj

  Encik Suami Nak Bersama, Tapi Ada Jangkitan Kulat Pula… Sebelum Proceed, Ambil Tahu Risiko Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan