backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Bahu Terpisah (Separated Shoulder)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apakah separated shoulder?

Separated shoulder adalah kecederaan pada ligamen yang memegang tulang selangka anda (clavicle) ke bilah bahu anda. Dalam separated shoulder, ligamen mungkin hanya diregangkan. Dalam kecederaan parah, ligamen mungkin koyak.

Dalam kebanyakan orang, separated shoulder biasanya tidak memerlukan pembedahan. Sebaliknya, rawatan konservatif – seperti rehat, ais dan penghilang rasa sakit – selalunya cukup untuk melegakan kesakitan. Kebanyakan orang memperoleh semula fungsi bahu penuh dalam masa beberapa minggu selepas mengalami separated shoulder (bahu terpisah).

Bagaimanakah berlakunya separated shoulder (bahu terpisah)?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom

Apakah simptom-simptom separated shoulder (bahu terpisah)?

Simptom lazim separated shoulder ialah:

  • Sakit bahu
  • Lemah bahu atau lengan
  • Bahu lebam atau bengkak
  • Pergerakan bahu yang terhad
  • Benjolan dan bengkak di bahagian atas bahu

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang sesuatu simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor saya?

Hubungi doktor anda jika anda mempunyai kesakitan yang berterusan atau kesakitan berhampiran hujung tulang selangka anda.

Punca

Apakah yang menyebabkan separated shoulder (bahu terpisah)?

Penyebab yang paling biasa separated shoulder adalah pukulan ke titik bahu anda atau jatuh secara langsung dengan bahu anda. Kecederaan boleh meregangkan atau merobek ligamen yang memegang tulang selangka pada bilah bahu anda.

Faktor-faktor risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya untuk mendapat separated shoulder (bahu terpisah)?

Mengambil bahagian dalam sukan sentuhan, seperti bola sepak dan hoki, atau sukan yang boleh melibatkan kejatuhan – seperti ski menuruni bukit, gimnastik dan bola tampar – mungkin menimbulkan risiko separated shoulder.

Diagnosis & rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SENTIASA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah separated shoulder (bahu terpisah) didiagnosis?

Separated shoulder biasanya boleh dikenal pasti semasa ujian fizikal. X-ray kadang kala boleh mengesahkan diagnosis dan menentukan keparahan kecederaan. Tetapi dalam kebanyakan orang yang mempunyai separated shoulder gred rendah, X-ray awal biasanya normal.

Bagaimanakah separated shoulder (bahu terpisah) dirawat?

Kebanyakan orang menikmati pemulihan sepenuhnya selepas rawatan konservatif. Pemisahan minor biasanya sembuh dalam masa beberapa minggu. Pemisahan yang lebih teruk mungkin mengambil masa beberapa minggu hingga beberapa bulan untuk sembuh. Anda mungkin selalu mempunyai benjolan yang ketara pada bahu yang terjejas, tetapi ia tidak sepatutnya mempengaruhi keupayaan anda untuk menggunakan bahu itu.

Ubat-ubatan

Pelega kesakitan tanpa preskripsi, seperti acetaminophen (Tylenol, dan lain-lain), ibuprofen (Advil, Motrin IB, dan lain-lain) dan naproxen sodium (Aleve), boleh membantu meringankan sakit bahu.

Terapi

  • Elakkan aktiviti yang memburukkan kesakitan bahu anda, terutamanya melepasi lengan yang terjejas di hadapan badan anda. Anda mungkin mahu menghentikan sementara pergerakan tangan anda dalam anduh untuk mengurangkan tekanan pada bahu anda dan menggalakkan penyembuhan
  • Ais boleh mengurangkan sakit bahu dan bengkak. Gunakan pek sejuk selama 15 hingga 20 minit pada satu masa
  • Terapi fizikal. Latihan regangan dan pengukuhan boleh membantu mengembalikan kekuatan dan gerakan di bahu anda

Prosedur pembedahan dan lain-lain

Jika sakit berterusan atau jika anda mempunyai pemisahan teruk atau patah tulang belakang, pembedahan mungkin menjadi pilihan. Pembedahan boleh menyambung semula ligamen koyak dan memulihkan atau menstabilkan tulang yang tercedera.

Perubahan gaya hidup & remedi sampingan

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang dapat membantu saya menguruskan separated shoulder (bahu terpisah)?

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan