home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bukan Sahaja Berdiri, Postur Badan Ketika Duduk & Tidur Juga Penting Untuk Tulang!

Bukan Sahaja Berdiri, Postur Badan Ketika Duduk & Tidur Juga Penting Untuk Tulang!

Untuk pengetahuan anda, postur ini perlulah betul dan tepat pada setiap masa tidak kira ketika sedang berdiri, duduk ataupun tidur.

Jika anda semua ingin tahu bagaimanakah postur yang betul untuk mengelakkan sengal pada sendi tubuh badan, jom ikuti artikel ini.

Tentang postur tubuh badan

Bercakap tentang postur, apa maksud yang sebenarnya? Buat anda yang mungkin belum tahu, ia adalah penjajaran tubuh badan.

Menurut National Institutes of Health (NIH), terdapat 2 jenis postur iaitu:

  • Statik: Bagaimana posisi tubuh badan ketika tidak bergerak
  • Dinamik: Bagaimana posisi tubuh badan ketika sedang bergerak
Postur yang bagus akan mampu menyokong sendi, otot, tendon, ligamen dan juga tulang belakang agar tidak terjejas ketika sesuatu aktiviti berjalan.
Disebabkan itu, setiap anggota tubuh badan termasuklah leher, bahu, lutut, pinggul, belakang dan lain-lain perlu dijajarkan dengan baik.
Jika tidak, maka akan berlakulah pelbagai impak negatif seperti tulang belakang bengkok (skoliosis) yang akan menjejaskan kehidupan seharian anda.

Kekalkan postur tubuh badan yang baik ketika berdiri!

Secara umumnya, cara berdiri yang betul haruslah lurus dan tegak bagi tujuan menyokong tulang belakang anda.

Haruslah kalian tahu bahawa tulang belakang secara semula jadinya memiliki 3 lengkungan iaitu pada leher, tengah belakang serta bawah belakang.

Jadi, kepala dengan leher anda perlulah sejajar dengan bahu (tidak terlalu ke depan atau ke belakang) dan begitu juga pinggang serta pinggul.

Antara tip yang boleh diamalkan jika postur ini sukar dikekalkan adalah pastikan kedudukan cuping telinga sejajar dengan bahu anda.

Ataupun, kalian juga boleh membeli dan menggunakan pendakap yang akan menyokong tulang belakang agar ia sentiasa tegak dan lurus.

Bagaimana jika sedang duduk?

Tidak dinafikan bahawa postur tubuh badan ketika sedang duduk paling susah dibetulkan terutamanya mereka yang terpaksa duduk lama dalam sehari.

Mereka ini adalah dalam kalangan pekerja pejabat atau kilang yang memerlukan sekurang-kurangnya 8 jam dalam sehari duduk untuk bekerja.

Meskipun sukar, adalah penting untuk kalian cuba duduk tegak dan tidak terlalu membongkok ke hadapan mahupun ke belakang.

duduk lama punca kanser
duduk lama punca kanser

Antara tip yang boleh dicuba adalah dengan memastikan punggung anda sentiasa duduk di bahagian belakang kerusi sementara belakang disandarkan.

Namun duduk terlalu lama juga adalah tidak bagus, jadi cuba curi masa untuk berdiri dan berjalan sekitar 30 minit bagi tujuan merehatkan tubuh badan anda.

Bagaimana pula ketika tidur?

Mungkin ramai yang sangka bahawa kalian boleh tidur dalam apa jua posisi asalkan berbaring di atas tilam yang sangat empuk.

Tidak, kalian perlu tahu bahawa tilam yang empuk hanyalah sekadar bonus dan postur tubuh badan perlu diberi perhatian tatkala sedang tidur.

Cara untuk mendapatkannya adalah bereksperimen dengan pelbagai gaya tidur sama ada menelentang, meniarap ataupun ke sisi.

Kemudian, cuba rasakan kesannya apabila bangun pada esok pagi bagi mendapatkan idea tentang posisi tidur paling ideal buat individu.

Sekiranya anda ada penyakit tertentu berkaitan fizikal atau mental, dapatkan pandangan doktor tentang posisi tidur yang terbaik buat anda.

waktu tidur

Antara tip lain boleh diamalkan untuk postur yang baik…

Kami sedar bahawa sekadar mencuba pasti akan ada ketika di mana kita semua terlupa atau terleka mengenai postur tubuh badan yang terbaik.

Oleh itu, tip paling utama yang boleh kalian amalkan adalah dengan melakukan senaman seperti yoga untuk lebih peka dengan postur fizikal dan mental anda.

Selain itu, ada satu lagi tip yang mungkin tampak mudah namun sebenarnya akan mendatangkan impak postitif dalam jangka masa panjang.

Menurut Profesor Ortopedik Neel Anand, anda perlu setiap masa memeriksa tubuh badan anda ketika melakukan sebarang aktiviti seharian.

Caranya adalah dengan kerap memandang cermin untuk meneliti sama ada postur kalian itu sesuai atau tidak dengan aktiviti yang dijalankan.

Ataupun, anda juga boleh minta individu di sekeliling anda sentiasa memerhati dan menegur sekiranya berlaku kesilapan dalam hal ini.

Sangat mudah bukan? Jadi, jangan lagi kalian tidak mengambil berat mengenai postur anda kerana efeknya adalah pada tubuh badan kalian pada hari tua kelak!

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. https://medlineplus.gov/guidetogoodposture.html
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4485-back-health-and-posture
  3. https://acatoday.org/content/posture-power-how-to-correct-your-body-alignment
  4. https://www.nhs.uk/live-well/exercise/common-posture-mistakes-and-fixes/
  5. https://www.health.harvard.edu/pain/4-ways-to-turn-good-posture-into-less-back-pain
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 26/01/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x