home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Senaman Bagi Penghidap Tekanan Darah Tinggi

Tip Senaman Bagi Penghidap Tekanan Darah Tinggi

Melakukan senaman boleh membantu menurunkan tekanan darah anda. Ia juga memberi anda lebih banyak tenaga dan merupakan cara terbaik untuk mengurangkan tekanan dan berasa lebih baik.

Sila berunding dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda belum aktif dari sekarang. Mereka akan memastikan anda telah bersedia untuk bersenam. Oleh kerana gaya hidup yang aktif adalah baik untuk tekanan darah anda, doktor anda mungkin akan menggalakkannya.

Anda boleh melakukan apa-apa aktiviti yang anda suka, dan anda tidak semestinya perlu pergi ke gimnasium. Selagi anda banyak bergerak dan membuat jantung berdegup dengan lebih cepat atau menjadikan pernafasan anda lebih sukar, dia dikira berfungsi dengan baik. Ini termasuk berjalan cepat, berjoging, berenang, berbasikal, mengangkat berat, atau melakukan kerja-kerja halaman.

Untuk memilih aktiviti, dua soalan yang baik untuk bertanya kepada diri anda adalah:

  1. Apa yang kelihatan seperti menyeronokkan?
  2. Adakah anda lebih suka bersenam dalam kumpulan, atau bersendirian?

Apakah Jenis Latihan Yang Terbaik?

Terdapat tiga jenis senaman asas:

  1. Senaman kardiovaskular, atau aerobik boleh membantu menurunkan tekanan darah anda dan menjadikan jantung anda lebih kuat. Contohnya berjalan kaki, berjoging, melompat tali, berbasikal (statik atau di luar), ski merentas desa, bermain kasut roda, mendayung, aerobik berimpak tinggi atau rendah, berenang, dan senaman air.
  2. Senaman kekuatan membina otot yang kuat dan membantu anda membakar lebih banyak kalori sepanjang hari. Ia juga baik untuk sendi dan tulang anda.
  3. Senaman regangan membuatkan anda lebih fleksibel, membantu anda bergerak dengan lebih baik, dan membantu mencegah kecederaan.

Bagaimanakah Kekerapan Yang Sesuai Dalam Senaman?

Pilihlah aktiviti yang sederhana, seperti berjalan pantas, sekurang-kurangnya 30 minit sehari, sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Sekiranya anda tiada masa, aktiviti yang kuat, seperti joging, memberikan anda manfaat yang sama dalam masa 20 minit, 3 hingga 4 hari seminggu.

Jika anda tidak aktif pada masa sekarang, lakukan senaman secara beransur sehingga mencapai jumlah latihan ini. Tiada masalah sekiranya anda mengambil masa beberapa minggu untuk sampai ke tahap itu.

Sebelum bersenam, mulakan dengan memanaskan badan. Pemanasan 5- hingga 10 minit membantu badan anda mula bergerak dan membantu mencegah kecederaan.

Seterusnya, tingkatkan tahap kekuatan senaman. Jangan keterlaluan – seharusnya anda masih boleh bercakap dengan seseorang semasa anda bersenam. Tetapi jika anda masih dapat menyanyi, tingkatkan usaha untuk memastikan anda mendapat manfaat terbaik daripada senaman anda.

Akhir sekali, sejukkan badan. Apabila anda selesai bersenam, jangan berhenti secara tiba-tiba. Perlahankan tahap selama beberapa minit. Ini sangat penting bagi seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Exercise tips for those with high blood pressure. https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/safe-exercise-tips#1. Accessed 6 April 2018

Gambar penulis
Ditulis oleh JX Chan pada 06/04/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x