Bermain Muzik Membantu Otak Untuk Lebih Menumpukan Perhatian

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Semua individu mendengar muzik dengan pelbagai tujuan; menghilangkan kebosanan, menghiburkan hati, menenangkan fikiran selain membantu menaikkan mood seseorang. Tetapi adakah anda mengetahui, dengan melibatkan diri secara terus dengan muzik sebagai pemain alat muzik lebih memberikan manfaat kepada anda terutamanya untuk otak anda berbanding dengan hanya mendengar muzik. Bagaimana bermain muzik boleh membantu otak dan dalam aspek apakah ia mempengaruhi otak?

Latihan muzik menghasilkan perubahan yang berterusan kepada mekanisme kognitif yang membantu seseorang individu untuk lebih menumpukan perhatian dan tidak mudah terganggu oleh sebarang rangsangan yang tidak relevan semasa melakukan sebarang tugasan yang diperlukan. Berdasarkan kajian ‘Efficiency of Attentional Networks in Musicians and Non-musicians’ yang diterbitkan dalam jurnal Heliyon, ahli muzik yang terlatih menunjukkan pengawalan perhatian yang lebih besar (satu komponen utama dalam sistem perhatian) berbanding individu yang bukan pemain muzik. Secara mudahnya, semakin lama tempoh latihan yang dimiliki oleh seseorang ahli muzik, semakin berkesan pengawalan perhatian yang dimiliki oleh seseorang individu tersebut.

Berdasarkan kajian tersebut, ahli muzik profesional lebih cepat dan tepat bertindak balas dan memberi tumpuan kepada perkara yang penting dalam melaksanakan tugas, dan lebih berkesan menyaring rangsangan yang tidak menentu dan tidak relevan berbanding individu yang bukan ahli muzik. Hasil kajian juga membuktikan hubungan diantara rangkaian alerting dan orienting dalam ahli muzik berbanding bukan pemuzik, yang mungkin mencerminkan hubungan fungsi antara rangkaian-rangkain perhatian yang diperoleh daripada amalan latihan muzik.

Penyelidik merekodkan tindak balas tingkah laku 18 orang pemain piano profesional dan kumpulan tersebut dipadankan dengan 18 orang lain yang bukannya ahli profesional muzik yang terlibat dalam ujian rangkaian perhatian. Kumpulan pemuzik tersebut terdiri daripada pelajar konservatori sepenuh masa atau graduan konservatori dari Conservatories of Universidad de Chile, Universidad Mayor de Chile, dan Universidad Austral de Chile, dengan purata lebih daripada 12 tahun amalan dalam bidang muzik. “Bukan pemuzik” pula adalah pelajar universiti atau siswazah yang tidak mempunyai sebarang pelajaran muzik secara formal dan tidak dapat bermain atau membaca muzik.

Penyelidikan yang dijalankan sebelum ini menunjukkan bahawa latihan muzik secara sistematik menghasilkan perubahan kepada otak yang berkaitan dengan peningkatan beberapa kebolehan muzik tertentu. Walau bagaimanapun, latihan muzik bukan sahaja meningkatkan persepsi pendengaran muzik, tetapi juga seolah-olah memberi kesan kepada pemprosesan keupayaan kognitif tambahan muzik (contohnya: working memory). Menurut para penyelidik, ini adalah kajian pertama untuk menguji kesan latihan muzik pada rangkaian perhatian, yang memberi tambahan kepada penyelidikan terdahulu mengenai kesan potensi amalan muzik pada perkembangan kemahiran kognitif tambahan.

Penyelidik bersama dalam kajian ini, David Medina daripada Jabatan Muzik, Metropolitan University of Educational Sciences, Chile turut menyatakan bahawa hasil kajian yang mengkaji hubungan diantara latihan muzik dan perubahan kemahiran dalam memberi perhatian boleh menjadi sangat berguna dalam bidang pendidikan dan klinikal. Sebagai contoh, ia boleh memperkasa kebolehan individu yang mempunyai Attention Deficit Hyperactivity Disorder atau dikenali dengan singkatan ADHD untuk menguruskan penumpuan perhatian dengan lebih baik. Selain itu, latihan muzik juga boleh digunakan sebagai salah satu program sekolah bagi tujuan menggalakkan peningkatan kemampuan kognitif murid.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Benarkah Saluran Usus & Otak Saling Berkaitan? Ini 4 Keadaan PATUT Anda Tahu

  Pernah dengan peribahasa ‘have butterflies in the stomach’? Apa kaitan rasa gemuruh dengan perut? Fahami kaitan antara kesihatan usus dan keadaan otak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Penggemar Minuman Keras Akan Cepat Hilang Ingatan! Ada 9 Lagi Tabiat Lain Yang Buat Anda Jadi Pelupa

  Hilang ingatan atau gangguan memori cenderung untuk berlaku seiring dengan peningkatan usia manusia. Oleh itu, elak daripada melakukan 9 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Habit Sihat 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Adakah niat atau perasaan ingin bunuh diri itu dianggap sebagai satu penyakit otak? Atau sekadar kesan gangguan mental? Ini penjelasan yang anda mesti tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Klimaks seks merupakan salah satu daripada cara untuk meningkatkan perkembangan otak manusia. Hormon yang dirembeskan mampu memberikan kesan positif ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Hubungan Yang Sihat, Kesihatan Mental 08/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan tidak berkhasiat

  Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  perkembangan otak bayi

  Mahu Anak Yang Bijak? Ibu Cuba Lakukan 9 Rangsangan Ini Pada Si Manja, Baik Untuk Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  struktur otak

  Bagaimana Perubahan Otak Berlaku Seiring Dengan Peningkatan Usia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara meneran yang betul

  Tengah Kira Detik Masuk Bilik Bersalin? Ini Tip Meneran Untuk Ibu, Moga Semuanya Lancar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/12/2020 . 3 minit bacaan