Radiasi, Kesan Pendedahan Terhadap Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Orang ramai terdedah kepada sumber radiasi semulajadi serta sumber buatan manusia setiap hari. Radiasi semulajadi berasal daripada pelbagai sumber termasuk lebih daripada 60 bahan radioaktif yang berlaku di tanah, air dan udara. Radon, gas yang terjadi secara semula jadi, berasal dari batu dan tanah dan merupakan sumber radiasi semulajadi. Setiap hari, seseorang menyedut dan menelan radionuklida dari udara, makanan dan air.

Penggunaan radiasi dos yang tinggi masih merupakan salah satu senjata yang paling berharga dalam memerangi kanser dan percaya bahawa mandi di spa radioaktif adalah bermanfaat.

Walau bagaimanapun, telah diketahui juga bahawa dos tinggi radiasi pengionan boleh menyebabkan kemudaratan, tetapi terdapat ketidakpastian saintifik yang berterusan mengenai kesan pada dos yang rendah. Pada tahap dos yang biasa dihadapi oleh orang ramai dan kebanyakan pekerja radiasi masa kini, terdapat sedikit atau tiada bukti epidemiologi kesan kesihatan.

Pendedahan kepada radiasi pengionan

Orang ramai boleh terdedah kepada radiasi pengionan dalam keadaan berbeza sama ada di rumah atau tempat awam, tempat kerja atau dalam keadaan perubatan (sebagai pesakit, penjaga dan sukarelawan).

Pendedahan radiasi mungkin secara dalaman atau luaran, dan boleh diperoleh melalui pelbagai cara pendedahan.

 • Pendedahan dalam

Pendedahan dalaman kepada radiasi pengion berlaku apabila radionuklid terhirup, ditelan atau masuk ke dalam aliran darah (contohnya, melalui suntikan atau luka). Pendedahan dalaman berhenti apabila radionuklida disingkirkan/dihilangkan daripada tubuh, sama ada secara spontan (seperti melalui perkumuhan) atau akibat rawatan.

 • Pendedahan luar

Ia boleh berlaku apabila bahan radioaktif udara seperti habuk, cecair atau aerosol didepositkan pada kulit atau pakaian. Jenis bahan radioaktif ini sering boleh dihilangkan daripada tubuh dengan hanya membasuh.

Kesan radiasi pengionan terhadap sel tubuh

Kerosakan radiasi terhadap tisu dan atau organ bergantung kepada dos radiasi yang diterima, atau diserap. Kerosakan berpotensi daripada dos yang diserap bergantung kepada jenis radiasi dan sensitiviti tisu dan organ yang berbeza.

Di luar ambang tertentu, sinaran dapat menjejaskan fungsi tisu dan organ, dan menghasilkan kesan akut seperti kemerahan kulit, keguguran rambut, terbakar radiasi, atau sindrom radiasi akut. Kesan ini lebih teruk pada dos yang lebih tinggi dan kadar dos yang lebih tinggi.

Sekiranya dos sinaran rendah atau disampaikan dalam tempoh yang panjang (kadar dos yang rendah), risiko itu adalah lebih rendah kerana terdapat kemungkinan untuk membaiki kerosakan tersebut. Masih ada risiko kesan jangka panjang seperti kanser, bagaimanapun, yang mungkin muncul bertahun-tahun atau bahkan beberapa dekad kemudian.

Kesan jenis ini tidak akan selalu berlaku, tetapi kemungkinannya adalah berkadar dengan dos radiasi. Risiko ini lebih tinggi untuk kanak-kanak dan remaja, kerana mereka lebih sensitif terhadap pendedahan radiasi berbanding orang dewasa.

Radiasi dan kanser

Generasi kanser adalah paling biasa terjejas dengan pendedahan radiasi terutamanya apabila jumlah radiasi yang tinggi atau sederhana terlibat (secara umum tanpa mengira tempoh pendedahan).

 • Kanser paru-paru adalah contoh biasa kesan pendedahan kepada radon, dan risiko ini meningkat jika seseorang merokok.
 • Tumor/kanser tiroid juga mungkin timbul akibat kesan iodin radioaktif yang terkumpul di dalam tiroid. Inilah sebabnya, apabila berlaku kemalangan radiasi, pengambilan dos iodin bukan radioaktif diambil sebagai langkah berjaga-jaga untuk tidak meninggalkan ruang bagi iodin radioaktif untuk mengikat dan mengumpul.
 • Kanser kulit boleh berkembang akibat pendedahan UV yang berpanjangan.

Selain itu, kesan kesihatan bagi pendedahan kepada jumlah radiasi yang rendah dalam masa yang lebih lama tidak diketahui, tetapi bahan genetik mungkin terancam melalui mutasi dengan kesan keseluruhan yang tidak menentu. Oleh itu, kecacatan kelahiran genetik dan kerencatan mungkin disebabkan pendedahan ibu bapa. Malah, ia juga membangunkan masalah kesihatan lain yang boleh menjejaskan sistem saraf, pembiakan atau jantung. Ini boleh atau tidak diikuti dengan kanser.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apa Itu Kanser : Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Penyakit kanser atau barah sudah tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Ketahui apa itu kanser, simptom, punca dan bila anda perlu berjumpa doktor.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser 17/09/2020 . 6 minit bacaan

  Bagaimana Nak Tahu Jika Alami Kanser Kulit Melanoma? Ini Cara Periksa Sendiri Di Rumah

  Anda nampak tahi lalat pelik pada badan anda? Jaga-jaga, itu mungkin tanda kanser kulit. Kesan kanser melanoma melalui 2 kaedah mudah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Pusat Kesihatan, Kanser Kulit 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  ‘Wakanda Selamanya!’, 4 Tahun Mendiang Chadwick Boseman Berjuang Melawan Kanser Kolon

  Baru-baru ini, kita telah dikejutkan dengan pemergian Chadwick Boseman akibat kanser kolon. Jom ikuti artikel ini untuk tahu bahaya kanser jenis ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser Kolorektal, Kanser 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  MENGEJUTKAN! Kajian Kata Lelaki Yang Gemar Buat Seks Oral Berisiko Dapat Kanser

  Tahukah kalian bahawa mungkin terdapat beberapa kesan buruk seks oral antaranya menyebarkan kanser? Ia juga dikatakan lebih berisiko kepada lelaki!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  hpv adalah

  Bukan Alat Sulit Sahaja, Mulut Pun Boleh Dijangkiti HPV? Tolong Waspada 9 Tanda Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/09/2020 . 3 minit bacaan
  pembengkakan prostat

  Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  penghidap penyakit barah

  9 Perkara Ini PERLU Anda ELAK Ucapkan Pada Pesakit Kanser! Bertimbang Rasa, Please

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan