backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Sindrom Radiasi Akut

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 23/06/2021

Sindrom Radiasi Akut

Sindrom radiasi akut adalah berkaitan dengan kesan berbahaya-akut, tertangguh atau kronik yang berlaku apabila terdedah kepada radiasi pengionan. Kesan radiasi ini boleh dilihat apabila terdedah kepada satu dos radiasi yang tinggi.

Definisi

Apakah itu sindrom radiasi akut?

Umumnya, pendedahan kepada dos radiasi yang tinggi adalah satu perkara yang membimbangkan kerana ia memberikan kesan langsung ke atas badan (somatik).

Manakala tahap dos yang rendah pula turut mendatangkan kebimbangan kerana ia berpotensi untuk mewujudkan kesan somatik tertangguh serta kesan genetik jangka panjang. Kesan pendedahan radiasi kepada individu adalah kumulatif.

Ketahui simptom-simptomnya

Apakah simptom-simptom sindrom radiasi akut?

Sindrom Radiasi Akut

Tanda dan simptom biasa sindrom radiasi akut adalah:

Dengan sindrom radiasi akut yang ringan, ketidakselesaan itu akan hilang dalam tempoh beberapa jam atau hari.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda perlu menghubungi doktor anda jika anda menyedari bahawa anda telah terdedah kepada radiasi secara berlebihan.

Sekiranya terdapat sebarang tanda atau simptom yang dinyatakan di atas atau pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Ini kerana setiap badan bertindak balas secara berbeza.

Jadi cara yang terbaik adalah untuk berbincang dengan doktor untuk menentukan penyelesaian yang boleh dilakukan bagi mengatasi masalah ini.

Ketahui puncanya

Apa yang mengakibatkan sindrom radiasi akut?

Sindrom Radiasi Akut

Sinaran adalah tenaga yang dikeluarkan dari atom sebagai gelombang atau zarah kecil. Sindrom radiasi berlaku disebabkan oleh pendedahan kepada dos radiasi yang tinggi, seperti sinaran dos yang tinggi yang diterima semasa kemalangan industri.

Pendedahan biasa kepada sinaran dos rendah, seperti pemeriksaan sinar-X, tidak menyebabkan sindrom radiasi.

Sumber radiasi dos tinggi

Kemungkinan sumber radiasi dos yang tinggi termasuk yang berikut:

 • Kemalangan di kemudahan perindustrian nuklear
 • Serangan terhadap kemudahan perindustrian nuklear
 • Letupan peranti radioaktif kecil
 • Letupan alat peledak konvensional yang menyebarkan bahan radioaktif (dirty bomb)
 • Pengeboman senjata nuklear standard

Sindrom radiasi berlaku apabila berlakunya radiasi tenaga tinggi menjejaskan atau memusnahkan sel-sel tertentu di dalam badan anda. Bahagian-bahagian badan yang terdedah terhadap radiasi tenaga tinggi adalah sel-sel dalam lapisan saluran usus anda, termasuk perut dan sel-sel yang menghasilkan sel sumsum tulang.

Ketahui faktor risiko

Apakah yang meningkatkan saya kepada risiko sindrom radiasi akut?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Diagnosis & rawatan

Maklumat yang diberikan ini bukan pengganti kepada sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana sindrom radiasi akut didiagnosis?

Apabila seseorang individu telah mengetahui pendedahan kepada dos radiasi yang tinggi dari kemalangan atau serangan, kakitangan perubatan mengambil beberapa langkah untuk menentukan dos radiasi yang diserap.

Maklumat ini penting untuk menentukan betapa teruknya sindrom itu, rawatan yang harus digunakan dan tahap kemungkinan untuk hidup.

Bagaimana ia dirawat?

Matlamat rawatan untuk penyakit radiasi adalah untuk mencegah pencemaran radioaktif yang lebih lanjut; merawat kecederaan yang mengancam nyawa, seperti dari luka bakar dan trauma; mengurangkan simptom; dan menguruskan kesakitan.

Penyahtoksinan

Penyahtoksinan adalah prosedur untuk menyingkirkan seberapa banyak zarah radioaktif luaran yang mungkin. Membuang pakaian dan kasut dapat menghilangkan kira-kira 90 peratus pencemaran luaran. Secara perlahan basuhkan badan dengan air dan sabun untuk membuang zarah radiasi tambahan daripada kulit.

Penyahtoksinan menghalang penyebaran bahan radioaktif dan menurunkan risiko pencemaran dalaman daripada penyedutan, pencernaan atau luka terbuka.

Rawatan untuk sumsum tulang yang rosak

Protein yang dipanggil kolonik-faktor penstabilan granulosit (granulocyte colony-stimulating factor), yang menggalakkan pertumbuhan sel darah putih, dapat mengatasi kesan radiasi pada sumsum tulang. 

Rawatan dengan ubat-ubatan berasaskan protein ini, yang termasuk filgrastim (Neupogen), sargramostim (Leukine) dan pegfilgrastim (Neulasta), boleh meningkatkan pengeluaran sel darah putih dan membantu mencegah jangkitan seterusnya.

Sekiranya anda mempunyai kerosakan teruk pada sumsum tulang, anda juga boleh menerima pemindahan darah merah atau platelet darah.

Rawatan untuk pencemaran dalaman

Sesetengah rawatan boleh mengurangkan kerosakan kepada organ dalaman yang disebabkan oleh zarah radioaktif. Kakitangan perubatan akan menggunakan rawatan ini jika anda terdedah kepada radiasi jenis tertentu.

Rawatan sokongan

Sindrom Radiasi Akut

Sekiranya anda mempunyai sindrom radiasi, anda mungkin menerima ubat tambahan atau campur tangan untuk rawatan:

 • Jangkitan bakteria
 • Sakit kepala
 • Demam
 • Cirit-birit
 • Pening dan muntah
 • Dehidrasi
 • Terbakar (burns)

Perubahan gaya hidup & kaedah pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh diambil?

Perubahan gaya hidup & kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda mengatasi sindrom radiasi:

Sekiranya berlaku kecemasan radiasi, pastikan anda kekal mendengar radio atau televisyen untuk mengetahui apa tindakan perlindungan yang dicadangkan oleh pihak berkuasa tempatan, negeri dan persekutuan. Tindakan yang disyorkan bergantung kepada keadaan, tetapi anda akan diberitahu sama ada untuk terus tinggal atau mengosongkan kawasan anda.

Pengosongan tempat

Jika anda dinasihatkan untuk berpindah, ikuti arahan yang diberikan oleh pihak berkuasa tempatan anda. Cuba untuk bertenang dan bergerak dengan cepat dan dengan teratur. Di samping itu, pastikan anda tidak membawa barangan yang tidak penting, tetapi mengambil bekalan, termasuk:

 • Lampu suluh
 • Radio mudah alih
 • Bateri
 • Kit pertolongan cemas
 • Ubat-ubatan yang diperlukan
 • Makanan seperti makanan dalam tin, dan air botol
 • Manual pemboleh buka
 • Tunai dan kad kredit
 • Pakaian tambahan

Perlu diketahui bahawa kebanyakan kenderaan kecemasan dan tempat perlindungan tidak akan menerima haiwan kesayangan. Bawa mereka hanya jika anda memandu kenderaan anda sendiri dan pergi ke tempat lain selain tempat perlindungan.

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan, sila berunding dengan doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 23/06/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan